Piciorul diabetic. Cum să te îngrijești?

Piciorul diabetic este un tip particular de afectare a sănătății picioarelor care apare atât la persoanele cu diabet tip 1, cât și la cele cu diabet tip 2. Simptomele piciorului diabetic, amorțeala picioarelor sau modificările pielii, apar progresiv.

Cauzele piciorului diabetic sunt legate de afectarea fibrelor nervoase și a circulației sângelui. Consecințele pot fi foarte serioase putând duce chiar la pierderea piciorului afectat (amputație).

Autoexaminarea picioarelor, controlul glicemiei, alegerea încălțămintei potrivite și igiena sunt măsuri esențiale în prevenirea piciorului diabetic. Totodată este important să ai suficiente cunoștințe medicale pentru a sesiza la timp o infecție și să mergi la controale medicale regulate.

Se estimează un număr de 640 milioane de diabetici pe glob, până în 2040. Iar piciorul diabetic este cauza cea mai frecventă care aduce persoanele cu diabet la spital.

Articolul discută cauzele piciorului diabetic, cum putem observa la timp că simptomele urmează să apară și cum să ne îngrijim pentru a preveni această complicație a diabetului.

Ce cauze are piciorul diabetic?

Diabetul zaharat este o afecțiune în care organismul nu poate aduce glicemia la valori normale. Efectul acestei boli pe termen lung este afectarea nervilor, a rinichilor, a ochilor și a vaselor de sânge.

Neuropatia diabetică, afectarea fibrelor nervoase, alterează capacitatea corectă de a simți durerea, presiunea la nivelul membrelor. Totodată se asociază o circulație deficitară a sângelui. Ambele probleme cresc riscul de infecții. Aceste modificări stau la baza apariției piciorului diabetic.

Diabeticul are și o capacitate scăzută de a se lupta cu infecțiile, deci este mai expus la complicații ale infecțiilor obișnuite. Problemele care apar la picioare la o persoană cu diabet, pot deveni rapid serioase.

Cauzele pentru care apare așa-numitul picior diabetic sunt următoarele:

1. Afectarea fibelor nervoase

La diabetic este afectată capacitatea de a percepe corect căldura sau frigul. De asemenea, este influențat procesul normal de transpirație și mecanismele de autoapărare ale pielii prin secreția de substanțe lubrifiante.

Acești factori pot conduce la exercitarea unei presiuni anormale în timpul mersului, asupra oaselor, articulațiilor piciorului, dar și asupra pielii care poate dezvolta leziuni mai ușor.

2. Afectarea vaselor de sânge și a sistemului imunitar

Afectarea vaselor de sânge și a sistemului imunitar face dificilă vindecarea rănilor, a leziunilor apărute la picioare. Apar infecții bacteriene (piele, țesuturi moi, oase, mușchi) ce pot duce la gangrenă.

Datorită fluxului sanguin redus, antibioticele administrate nu ajung în cantitate suficientă la locul infecției. Infecția nu poate fi controlată și, adesea, este necesară amputația. Dacă infecția se generalizează, apare septicemia, viața este pusă în pericol.

Află mai mult Neuropatia diabetică: simptome, analize, tratament

Piciorul diabetic: la ce să fim atenți?

Orice traumatism, lovitură la picioare, indiferent cât de nesemnificativă pare, necesită consult medical; chiar și leziunile minore pot crea probleme.

Durerea persistentă, constantă, nu este niciodată normală.

O zonă a piciorului cu roșeață, edem, căldură la atingere, este semn de inflamație și infecție; luând măsuri rapid, evităm complicațiile.

Durere, roșeață, edem în jurul unei unghii de la picior, poate însemna că există o unghie încarnată. Adesea aceasta este cauză de infectare a piciorului unei persoane cu diabet și poate conduce la amputație.

Senzație de amorțeală nou-apărută la picioare poate fi un semn de afectare a fibrelor nervoase (neuropatie) sau de afectare a circulației sângelui. Ambele motive pot crea condiții de apariție a infecțiilor și de amputație.

Temperatura corporală peste 37 grade în contextul unei leziuni la picior, trebuie să e trimită la doctor. Mărimea febrei nu corespunde cu gravitatea situației.

Pruritul constant (mâncărimile) la picioare poate fi un semn de infecție sau de piele uscată; dar și pielea uscată favorizează apariția infecțiilor.

Alterarea statusului mental, confuzia, incoerența pot fi semne ale unei septicemii – o infecție generalizată pornită de la picior; dar poate semnala și glicemia prea mică sau prea mare.

Orice tăietură, oricât de minoră, orice mușcătură (câine, pisică) poate fi poarta de intrare pentru o infecție; trebuie tratată imediat.

Dificultatea la mers poate însemna că încălțămintea este nepotrivită și exercită presiune exagerată asupra țesuturilor; poate să nu apară durere, deoarece diabeticul percepe durerea mai greu.

Află mai mult Nefropatia diabetică: simptome, analize, tratament

Cum să te îngrijești ca să eviți complicațiile?

Pentru a evita apariția ulcerului, a rănii deschise la nivelul piciorului, este nevoie de protecție față de presiunea exercitată asupra țesuturilor, dar și de examinarea atentă a tegumentelor și de controlul regulat al valorilor glicemiei.

menține picioarele curate, uscate și cu pielea hidratată

verifică zilnic aspectul pielii de la picioare

mergi la medic pentru orice problemă care apare: bătături, leziuni minore sau unghie încarnată

cel puțin o dată pe an un medic ar trebui să examineze picioarele

oprește fumatul

ține glicemia sub control

folosește creme emoliente după ce ai spălat picioarele, dar nu te unge între degete

înmoaie picioarele în apă caldă înainte de a tăia unghiile; niciun colț de unghie nu trebuie să rămână sub piele

evită să mergi fără pantofi sau papuci, mai ales pe nisip sau pe pavaj

când stai pe scaun sau în pat, ai grijă ca picioarele să fie mai ridicate

cumpără pantofi la sfârșitul zilei când picioarele sunt mai umflate și ai grijă să fie comozi

schimbă pantofii în care ai stat 4-5 ore; astfel modifici punctele de presiune

alege pantofi din materiale naturale cum este pielea și reglabili atunci când piciorul se umflă (barete, elastic etc)

Cunoașterea semnelor cutanate te ajută să sesizezi la timp modificările apărute și să previi complicațiile. Autoexaminarea zilnică a picioarelor este esențială, ca și alegerea încălțărilor potrivite care să evite presiunea exercitată asupra țesuturilor.

Citește mai mult…

Ce simptome apar când diabetul se complică?
Glicemia mare dimineața: cum corectezi fără medicamente?
Hemoglobina glicată optimă ca să eviți complicațiile diabetului

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente