Virusul Epstein-Barr care provoacă mononuleoza infecțioasă, este legat și de apariția a șapte afecțiuni autoimune diferite. Cercetătorii susțin că virusul este responsabil de modificări genetice care fac mult mai probabilă apariția bolilor autoimune.
Infecția cu virus Epstein-Barr nu este rară, dimpotrivă, face parte din infecțiile cele mai frecvente la om. Mononucleoza sau boala sărutului este cea mai frecventă afecțiune provocată de acest virus care aparține familiei virusurilor herpetice.
Odată ce contractăm virusul Epstein-Barr, rămânem purtători. Virusul rămâne dormant, iar dacă se reactivează, sistemul imunitar intervine și virusul este trecut din nou în stadiu dormant.
La anumite persoane, după infecția inițială, sunt afectate gene care care controlează sistemul imunitar. Aceasta este o posibilă explicație pentru efectele pe termen lung ale virusului.
Cum se poate declanșa o boală autoimună?
Sistemul imunitar este special destinat luptei noastre cu invadatori ca virusurile și bacteriile. Se produc celule specializate pentru acest scop și acestea acționează acolo unde este nevoie de ele.
Autoimunitatea este o reacție greșită a sistemului imunitar care consideră ca invadatori propriile țesuturi, acționează asupra lor și declanșează inflamația și distrucția celulară.
Caracteristicile bolii autoimune declanșate depind de tipul de țesut împotriva căruia acționează sistemul imunitar.
Riscul ca sistemul imunitar să facă acest tip de greșeală este mai mare dacă există anumiți factori favorizanți, genetici sau de mediu.
De exemplu:
- expunerea la radiația ultravioletă este posibil implicată în apariția dermatomiozitei juvenile în care slăbiciunea musculară se asociază cu un tip de urticarie.
- copiii crescuți în sărăcie sunt mai expuși riscului de a avea artrită reumatoidă când ajung adulți.
- expunerea la anumite pesticide joacă un rol în creșterea riscului fermierului de a avea artrită reumatoidă mai târziu în viață.
- la populația caucaziană din Europa și Statele Unite s-a observat o incidență mai mare a unor afecțiuni autoimune ceea ce sugerează faptul că rasa și factorii genetici sunt implicați.
Toți acești factori sunt predispozanți. Nu este obligatoriu ca un caucazian să facă o boală autoimună. Dar dacă la un anumit moment se întrunesc mai mulți factori favorizanți, caucazianul are un risc mai mare de a face boala.
Află mai mult ⮕ Mononucleoza infecțioasă: simptome, analize, tratament
Care este legătura între virusul Epstein-Barr și bolile autoimune?
Un studiu clinic din 2018 centrat pe legătura virusului cu bolile autoimune, a concluzionat că virusul Epstein-Barr ar fi capabil să ducă la manifestarea unor gene ce cauzează boli autoimune.
Impactul genetic al infecției cu virus Epstein-Barr a fost demonstrat de existența unei proteine numită antigen nuclear Epstein-Barr (EBNA2) și care interacționează cu gene de care depinde apariția lupusului eritematos.
Ulterior cercetătorii au studiat legătura virusului și cu alte afecțiuni autoimune.
Boli autoimune precedate de infecția cu virus Epstein-Barr
Lupus – o afecțiune autoimună care afectează pielea, creierul, ochii, gura, plămânii, inima, rinichii și articulații.
Artrita reumatoidă – manifestată prin dureri articulare, rigiditate, edeme și diformități.
Scleroza multiplă – o afecțiune neurologică în care sistemul imunitar atacă și distruge teaca de protecție a neuronilor (mielina).
Boli inflamatorii intestinale: boala Crohn și colita ulcerativă.
Diabet de tip 1, afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă celulele pancreasului producătoare de insulină.
Artrita idiopatică juvenilă, afecțiune autoimună care pare la copii.
Boala celiacă în care reacția autoimună e declanșată de gluten, proteina din grâu.
Aceste 7 afecțiuni autoimune nu apar numai la persoanele purtătoare de virus Epstein-Barr, dar prezența virusului face mai probabilă apariția lor. De exemplu, infecția virală face de 30 de ori mai probabilă apariția sclerozei multiple la persoana purtătoare de Epstein-Barr.
Descoperirea este importantă și pentru că un tratament antiviral după infectare sau un vaccin anti-Epstein-Barr înainte de infectare, ar putea ajuta la prevenirea bolilor autoimune.
Citește mai departe…
Bolile autoimune: care sunt și de ce apar?
Artrite autoimune: dureri articulare și simptome asociate
Coșmarurile pot semnala o boală autoimună
Ce infecții pot declanșa boli autoimune?
Bibliografie
- Harley J, Chen X, Pujato M, et al. Transcription factors operate across disease loci, with EBNA2 implicated in autoimmunity. Nat Genet. 2018
- Centers for Disease Control and Prevention. About Epstein-Barr virus (EBV).
- Dunmire SK, Verghese PS, Balfour HH Jr. Primary Epstein-Barr virus infection. J Clin Virol. 2018
- Cui X, Snapper CM. Epstein Barr virus: development of vaccines and immune cell therapy for EBV-associated diseases. Front Immunol. 2021
- Soldan SS, Lieberman PM. Epstein-Barr virus and multiple sclerosis. Nat Rev Microbiol. 2023