Uleiul de măsline reduce riscul de Alzheimer

Uleiul de măsline consumat zilnic în cantitate de numai 7 g (o linguriță și jumătate) poate reduce riscul de a deceda cu demență. Este rezultatul unui studiu recent publicat în JAMA Network Open.

Alimentația sănătoasă este un deziderat dificil astăzi când cel mai adesea nu avem control asupra informațiilor legate de sursă, modalitățile de producere sau eventuale pesticide și alte substanțe chimice folosite pentru a crește durabilitatea și aspectul mărfurilor de pe raft.

De aceea, este foarte atractivă informația că un aliment foarte la îndemână cum este uleiul de măsline, adăugat zilnic în salată, ne-ar putea reduce riscul de demență și deces cu această afecțiune.

Aproape 100 000 de participanți la studiu au fost urmăriți timp de 20 ani. Li s-a cerut completarea unor chestionare cu câte 130 de întrebări o dată la 4 ani.

Întrebările au vizat și alte aspecte legate de dietă. De exemplu, cât de des mănânci banane? sau bacon?

Din cei 38 000 de participanți decedați în cei 20 ani, la 4751 decesul a fost legat de prezența demenței.

Statistic rezultatele studiului au arătat că există un risc cu 50% mai mic de a deceda cu demență dacă avem un consum zilnic de 7 g de ulei de măsline. Aceasta corespunde unui consum de o linguriță și jumătate cu ulei.

Ce semne de întrebare ridică rezultatele studiului despre uleiul de măsline?

Studiul nu ia în calcul unele aspecte simultane care ar putea contribui la scăderea riscului de deces cu demență.

De exemplu, faptul că cei care consumă regulat ulei de măsline este posibil să fie tot aceia care consumă mai puțină carne roșie, mai multe fructe și legume, mai puțină margarină sau alte surse de grăsimi saturate.

Pe scurt, este posibil ca cei care consumă cele 7 g de ulei de măsline zilnic să fie de fapt cei care adoptă dieta mediteraneană ca regulă.

Deci este posibil ca rezultatul pozitiv să se datoreze și altor factori decât uleiul de măsline, cum ar fi reducerea consumului de grăsimi saturate sau prezența simultană a micronutrienților din fructe și legume.

Ce alte rezultate mai vechi susțin valoarea uleiului de măsline?

Un studiu amplu efectuat în Spania în 2018 a comparat două loturi de persoane, ambele cu regim alimentar mediteraneean. Primul grup a avut un consum de grăsimi centrat pe uleiul de măsline. Al doilea grup s-a axat pe consumul de nuci.

Dieta mediteraneană tradițională se caracterizează printr-un consum constant de ulei de măsline, nuci, fructe, cereale și rar pește sau carne de pasăre; vin roșu cu moderație și doar la masă.

Studiul a arătat clar că cei care aderă la acest tip de alimentație au un risc cu 30% mai scăzut de afectare a vaselor de sânge și de apariție a bolii coronariene, la un aport de 1,5 linguri ulei de măsline zilnic (20 g).

O altă observație interesantă a fost scăderea cu 65% a riscului de apariție a tulburărilor ușoare de memorie în lotul care a consumat ulei de măsline.

Ce concluzie putem trage pentru alimentația noastră zilnică?

Uleiul de măsline rămâne o opțiune foarte bună pentru a preveni degradarea funcțiilor creierului și afecțiunile cardiovasculare.

Uleiul de măsline este folosit de mii de ani în bucătăria mediteraneană și europeană. Este recunoscut pentru aportul de grăsimi bune, mononesaturate (MUFA) precum și vitamine E, K și polifenoli cu variate beneficii metabolice.

Integrarea consumului de ulei de măsline virgin într-un plan de alimentație sănătoasă care să respecte și celelalte principii ale dietei mediteraneene augmentează suplimentar beneficiile.

Citește mai departe…

Dieta mediteraneană: 9 beneficii pentru care este dieta nr.1
Cum alegi un ulei potrivit cu metoda de gătit?
Grăsimi alimentare: la ce să fim atenți când citim eticheta?
Cum menținem sănătatea creierului între 18-80 ani?
Primele semne de boală Alzheimer

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente