5 rețete cu dovleac, testate și ușor de pregătit

Toamna este un moment bun să încercăm câteva rețete cu dovleac, mai ales că este o sursă excelentă de vitamina A și vitamina C, potasiu, fosfor și antioxidanți, fără să aducă prea multe calorii.

Dovleacul este totodată un aliment foarte versatil. Poate fi folosit atât la rețete cu dovleac dulci, cât și la cele sărate.

Cel mai bine își dezvoltă aromele dacă-l tăiem în felii pe care le coacem în cuptor.

Dovleacul copt poate fi servit ca atare, poate pudrat cu puțin zahăr deasupra dacă nu este suficient de dulce sau putem folosi miezul pentru diferite preparate.

Rețete cu dovleac

Humus cu dovleac copt

Humusul este un preparat hrănitor pe bază de năut. Odată învățată rețeta clasică, ulterior putem prepara humusul în variante multiple, în funcție de imaginație.

Se poate folosi pe post de mic dejun deoarece năutul este bogat în proteine și ne echipează bine pentru ziua care începe. Sau se poate consuma la cină cu câteva felii subțiri de pâine integrală sau doar cu ardei capia și castravete.

Am testat mai întâi rețeta clasică de humus din cartea de bucate a lui Yotam Ottolenghi și la aceată rețetă am adăugat ulterior dovleac copt și câteva linguri de smântână.

Ingrediente

  • 600 g năut fiert (din conservă sau fiert acasă)
  • 200 g dovleac copt
  • 270 g pastă tahini de calitate
  • 4 linguri de suc de lămâie
  • 4 căței de usturoi zdrobiți
  • 2 linguri de smântână de gătit
  • 100 ml apă foarte rece (ținută la congelator până ce este bine răcită)
  • sare
  • 1-2 lingurițe de condiment za’atar
  • ulei de măsline pentru servire

Se prepară simplu, într-un blender sau cu robotul de bucătărie. Putem folosi năut gata fiert, din borcan, sau putem fierbe singuri năutul dacă avem ceva mai multă răbdare. Humusul va ieși mult mai gustos.

Se mixează mai întâi năutul până ce devine destul de fin. Apoi se adaugă celelalte ingrediente, cu excepția uleiului de măsline.

Blenderul va obține o pastă cremoasă, fină, în aproximativ 5 min de rotație.

Trebuie să rezistăm tentației de a pune uleiul de măsline în amestec, așa cum este descris în cele mai multe rețete de humus. Uleiul va fi folosit doar la servire, adăugat deasupra împreună cu condimentul specific, za’atar.

Humusul se servește după ce stă 30 min la frigider sau, dacă a fost la frigider, după ce stă 30 min la temperatura camerei.

Află mai mult Cum se fierbe năutul?

Mic dejun cu dovleac copt și nuci pecan

dovleac copt cu rodie și nuci

Dacă ai copt dovleac să faci o plăcintă și ceva a rămas, poți încerca o rețetă rapidă pentru micul dejun.

Ingrediente

  • 1 cană cu miez de dovleac copt
  • 1 rodie
  • 2 linguri unt de arahide (facultativ)
  • 1 pahar de iaurt acrișor
  • 10 nuci pecan
  • 1 linguriță scorțișoară

Mixăm ingredientele într-un blender, cu excepția nucilor. Dacă dorim o consistență mai lichidă, ca de smoothie, putem adăuga suplimentar încă un iaurt.

Pe lângă bogăția de vitamina C, amestecul este și foarte gustos și aromat. Se servește ornat cu nuci pecan și câteva boabe de rodie.

Află mai mult Rodia: beneficii și idei de preparare

Supa cremă de dovleac

rețete cu dovleac: supa cremă

Sunt multe variante de supă cremă de dovleac. Iată una din ele:

Ingrediente

  • 500 g dovleac tăiat bucăți
  • 2 morcovi tăiați în jumătăți și apoi în sferturi
  • 2 cepe tocate
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2-3 linguri semințe de dovleac
  • coajă rasă de portocală
  • sare, piper
  • 1/2 linguriță zahăr brun
  • 1 l apă
  • 100 ml smântână pentru servire

Pregătim mai întâi semințele de dovleac care vor da specificul acestei rețete. Într-o tigaie întinsă în care punem 1 lingură de ulei și menținem focul mediu-mare. Adăugăm semințele cu un pic de sare, piper și zahărul brun (1/2 linguriță) și mestecăm continuu până ce semințele sunt caramelizate. Stingem apoi focul și lăsăm semințele de-o parte până ce va fi nevoie să ornăm supa.

În oala în care facem supa adăugăm cele 2 linguri de ulei de măsline, ceapa tocată și o linguriță de sare și călim totul la foc mediu-mare câteva minute, mestecând continuu.

Adăugăm apoi bucățile de dovleac și morcovii. Peste ele turnăm 1l de apă, potrivim focul la mediu și așteptăm să fiarbă. Când morcovul s-a înmuiat, totul este gata.

Adăugăm și coaja rasă de portocală și cu ajutorul unui blender vertical omogenizăm totul. Dacă supa este prea groasă se mai poate adăuga apă. La final, potrivim gustul de sare.

Se servește cu o lingură de smântână și semințe de dovleac caramelizate presărate deasupra.

Încearcă și Supa cremă de dovleac Hokkaido cu aromă de nuci

Rețete cu dovleac

Plăcinta cu dovleac

rețete cu dovleac: plăcinta

Se folosesc doar câteva ingrediente simplu de asamblat.

  • 1 bucată de dovleac de aproximativ 500 g pe care-l coacem în prealabil
  • 1 pachet de foi de plăcintă
  • scorțișoară
  • zahăr pudră

Miezul de dovleac copt se mixează cu scorțișoara. De obicei este dulce și nu necesită adaos de zahăr.

Jumătate din foile de plăcintă, unse fiecare cu unt sau ulei, se așează la bază. Deasupra turnăm compoziția de dovleac cu scorțișoară. Iar peste dovleac se pun rând pe rând foile rămase, unse, de asemenea, fiecare cu ulei sau unt topit.

În 30-35 min, la cuptor, la 170 grade, plăcinta este gata, cu un efort minim.

Află mai mult Ce beneficii aduc semințele de dovleac?

Gem de dovleac cu portocale

gem de dovleac

Pentru 5-6 borcane cu gem este nevoie de dovleac plăcintar 1,4 kg, 3 portocale, 3 lămâi, 600 g de zahăr și 200 ml de apă.

Se decupează dovleacul de pe coajă și se pune în cratița în care vom face gemul.

Portocalele de spală bine și se răzuiește coaja. Apoi se curăță și se taie în bucăți îndepărtând cât mai mult din pielițe. Bucățile de portocale se adaugă în cratiță peste dovleac.

Adăugăm și sucul de la 3 lămâi și zahărul împreună cu 200 ml apă. Nu este necesar zahăr mai mult pentru că dovleacul este foarte dulce. Zeama de lămâie și sucul de la portocale vor contrabalansa dulceața.

Amestecul se fierbe la foc mediu-mare, mestecând continuu cam 30-40 min. La final, cu un blender vertical putem omogeniza compoziția.

Câțiva sâmburi de nucă prăjită adăugați când totul este gata vor face gemul și mai delicios.

Dovleac copt cu ceapă roșie și sos tahini

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente