Pete maronii pe piele: ingrediente obligatorii în crema de față

Persoanele cu pielea mai albă sau cele care au tenul mai închis la culoare, dar se bronzează ușor pot observa pete maronii pe piele apărute după expunerea la soare.

Unele pete sunt de mici dimensiuni și se estompează sau dispar iarna. Altele sunt cu margini bine conturate și persistă și fără să fie stimulate de razele UV.

Petele sunt maronii deoarece se acumulează melanină, pigmentul produs de melanocite, un tip de celule prezente în piele.

Producția de melanină crește prin expunere la soare și diminuează semnificativ iarna.

Pete maronii pe piele apar mai frecvent la peroanele peste 40 ani, dar uneori și la tineri sau la copiii cu părul roșcat.

Bine de știut
Petele nou apărute sau alunițele care-și modifică forma și aspectul ar trebui examinate de medicul dermatolog pentru a exclude un cancer de piele (melanom malign).

Melasma este o formă particulară în care petele de hiperpigmentare de pe față apar bilateral, pe ambii obraji. Apare mai frecvent între 20-40 ani, după expunere la soare, dar și în alte situații:

Află mai mult Substanțele toxice depistate în produse cosmetice

Ce trebuie să conțină crema ca să scapi de pete maronii pe piele?

Petele maronii pot fi prevenite cu cremele de protecție solară. Factorul de protecție trebuie să fie ridicat (50+), iar aplicarea cremei suficient de frecventă.

Odată apărute, petele maronii pot fi estompate cu creme anti-aging sau creme de albire a pielii care ar trebui să conțină: hidroquinona sau antioxidanți.

Hidroquinona

Hidroquinona este un agent de albire care se folosește pentru a trata hiperpigmentarea. Este utilă pentru petele maronii care apar prin expunere la soare, dar și pentru hiperpigmentarea după acnee, melasma sau hiperpigmentarea indusă de medicamente (chimioterapia).

Putem găsi hidroquinona în combinație cu retinoizi topici (crește eficiența) sau cu corticoizi topici (mai puțin iritantă).

Hidroquinona acționează la nivelul epidermei reducând producția de melanină.

Se folosește pentru 3 luni, zi de zi, și se renunță dacă este inutilă. Medicul dermatolog prescrie, de obicei, cremele cu hidroquinonă.

Cremele pe care le cumpărăm fără prescripție medicală sunt utile pentru petele maronii dacă încorporează antioxidanți precum:

 • alfa-hidroxi acizi
 • vitamina C
 • retinoizi
 • cisteamina
 • resveratrol
 • vitamina E
 • arbutin (hidroquinona naturală)
 • acid azelaic
 • acid kojic
 • niacinamida (B3)

Tratamentele topice cele mai eficiente pentru melasma conțin o combinație de hidroquinonă, tretinoin și corticoizi topici. Se constată dispariția hiperpigmentării în proporție de 60-80% cu această combinație. Și cremele cu antioxidanții enumerați mai sus pot fi eficiente.

Petele maronii pot fi îndepărtate și prin diverse procedee cosmetice:

 • peeling chimic
 • crioterapie
 • diverse terapii cu laser

Procedeele cosmetice sunt mai scumpe decât cremele. Medicul ne explică riscurile și care este varianta optimă.

Indiferent de procedeul aplicat pentru pete maronii pe piele, există riscul ca vara următoare să reapară dacă nu avem o protecție adecvată față de razele UV.

Puncte de grăsime pe față: cum scapi de ele?

Surse
 • Boukari F, Jourdan E, Fontas E, et al. Prevention of melasma relapses with sunscreen combining protection against UV and short wavelengths of visible light: a prospective randomized comparative trial. J Am Acad Dermatol. 2015;72(1):189–90.e1. doi:10.1016/j.jaad.2014.08.023. PubMed
 • Laser Treatment of Benign Pigmented Lesions — Medscape
 • Lentigo — Medscape

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente