SPONDILOZA CERVICALA Tratament

Spondiloza cervicala Tratament. Tratamentul pentru spondiloza cervicală poate fi conservator (medicamente, exerciții fizice, medicină alternativă etc) sau chirurgical.
Dar cum este optim? Să ne hotărâm pentru operație? Este utilă injectarea antiinflamatoarelor la nivelul coloanei vertebrale?

Spondiloza cervicală este o boală degenerativă care începe la unul dintre discurile intervertebrale și poate progresa cu vârsta, implicând mai mult de un disc.

Aproximativ 50% din persoanele de 50 de ani și 75% din cele peste 65 ani au semne radiologice de spondiloză cervicală (reducerea spațiilor intervertebrale, osteofite). Existența semnelor radiologice nu înseamnă că au obligatoriu și simptome.

SPONDILOZA CERVICALĂ: diagnostic

Diagnosticul de spondiloză cervicală se stabilește prin următoarele investigații:

 • examinarea clinică
 • radiografii
 • computer tomografie (CT)
 • rezonanță magnetică nucleară (RMN)
 • teste care spun ceva despre funcționarea nervilor (electromiografie, ș.a.)

Medicul de familie va decide medicul specialist la care trebuie să apelăm pentru clarificarea diagnosticului.

Durerea de gât ar putea însemna și un diagnostic de fibromialgie, iar tratamentul este diferit în acest caz.

Durerea de cap poate avea cu totul alte cauze, și, în funcție de acestea, se stabilește ce este de făcut.

Află mai mult Durerea de cap: când este o urgență?

SPONDILOZA CERVICALA Tratament conservator

În ce constă tratamentul conservator?

 • repaus
 • corticosteroizii: Prednison pe cale orală sau corticosteroizi injectabil pentru perioade scurte pot ajuta la diminuarea durerii
 • relaxante musculare care pot diminua spasmul, contractura musculaturii gâtului
 • medicamente antiepileptice: Gabapentin și Pregabalin sunt două dintre medicamentele care sunt indicate pentru diminuarea durerii în acest caz
 • antidepresive: o parte dintre medicamentele din această clasă pot diminua durerea din spondiloza cervicală
 • purtarea unui guler care să limiteze mișcările și să asigure susținere
 • fizioterapie, aplicații calde/reci, tracțiune
 • injectarea de corticosteroizi și anestezice locale la nivelul articulațiilor intervertebrale sau în spațiul epidural (un spațiu la nivelul coloanei vertebrale identificat de către un medic anestezist care va face și injectarea)
 • exerciții fizice; dacă ne menținem activi, recuperarea va merge mai bine; persoanele care merg pe jos zilnic, au mai rar sau dezvoltă mai târziu spondiloza cervicală

Este utilă injectarea de corticosteroizi și anestezice locale la nivelul coloanei vertebrale (spațiul epidural sau anumite puncte specifice)?

O analiză a mai multor studii efectuată în 2018 susține că NU există dovezi clare ale eficienței acestui tip de tratament pentru durerea de gât. Nu s-a dovedit avantajoasă nici asocierea acestor injectări cu medicamentele opioide.

De aceea, având în vedere riscurile unor asemenea injectări (leziuni la nivelul măduvei spinării sau al nervilor, hemoragie epidurală, infecții), opțiunea trebuie gândită atent.

Este necesar tratament chirurgical?

 • spondiloza cervicală este o afecțiune cronică
 • în majoritatea cazurilor nu progresează
 • rezolvarea chirurgicală este rar necesară
 • scopul intervenției chirurgicale este de a crea un spațiu mai larg pentru măduva spinării și pentru nervi
 • dar chirurgia este o soluție doar atunci când funcția este afectată grav: mișcări limitate, durere severă, semne ale compresiei nervilor (amorțeală, slăbiciune musculară, senzație de înțepături) la nivelul membrelor superioare.

Află mai mult Spondiloza cervicală: Simptome și tratament non-chirurgical

SPONDILOZA CERVICALA Tratament chirurgical

Ce se poate face chirurgical pentru spondiloza ?

 • îndepărtarea discului intervertebral herniat sau a osteofitelor
 • îndepărtarea unei porțiuni vertebrale
 • fuzionarea unor segmente vertebrale

Indicația intervenției chirurgicale este controversată, deoarece evoluția clinică a arătat faptul că este posibilă revenirea spontană (fără nici o intervenție) la situația normală.

Pentru pacienții cu afectare a coloanei cervicale, operația prezintă niște riscuri semnificative:

 • complicații anestezice
 • pierderi sanguine semnificative
 • durere importantă postoperator

Concluziile unui studiu din 2015 privind oportunitatea intervenției chirurgicale sunt:

1. spondiloza cervicală cu radiculopatie (cu semne de compresie a nervului) poate fi tratată chirurgical

2. pacienții care se vor opera ar trebui să aibă simptome și să fie o corelație clară între simptome și imaginea radiologică (simptomele indică afectarea unor anumiți nervi; imaginea radiologică trebuie să pună în evidență afectarea la nivelul vertebrelor de unde pornesc acei nervi)

3. având în vedere că boala evoluează favorabil în timp, singurul avantaj al operației este că ar putea aduce mai repede vindecarea; asta dacă facem abstracție de riscurile unei operații în general, iar ale acesteia, în mod special.

4. operația ar trebui luată în calcul după 6 săptămâni de tratament conservator ineficient; adică după ce timp de 6 săptămâni s-au încercat celelalte metode și nu s-au obținut rezultate

5. Nu se vor opera persoane la care boala este în remisie (a cedat durerea, s-a recuperat parțial funcția membrului și evoluția e favorabilă)

6. Nu se poate demonstra superioritatea vreuneia dintre tehnicile chirurgicale; alegerea ei va depinde de opțiunea chirurgului.

Află mai mult Durere de spate: 10 cauze majore. Cum le recunoști?

SPONDILOZA CERVICALA Tratament

Având în vedere răspunsul dificil la tratamentul medicamentos, dar și faptul că tratamentul chirurgical nu aduce rezolvarea sigură, multe persoane sunt înclinate spre alegerea unor terapii complementare aparținând medicinei alternative.

Analiza statistică a studiilor publicate în Coreea și China, unde se practică constant medicina alternativă, a dus la următoarele observații:

 • acupunctura – s-a dovedit eficientă și sigură; durerea se ameliorează sau dispare și efectele secundare sunt practic absente
 • farmacopunctura – injectarea de extracte purificate din anumite plante cu efecte terapeutice – este practicată în medicina asiatică (Coreea în mod special). Are rezultate pozitive asupra durerii, dar nu semnificativ statistic. Uneori funcționează, alteori nu.

Concluzie:

Tratamentul consevator pentru spondiloza cervicală rămâne varianta optimă.

Acesta este bazat pe clasele de medicamente de mai sus (antiinflamatoare, corticosteroizi, antiepileptice, antidepresive, relaxante musculare) asociat cu repaus în faza acută și, ulterior, exerciții fizice ghidate de un kinetoterapeut.

Acupunctura este de asemenea, o variantă bună de calmare a durerii.

De asemenea, o alimentație corespunzătoare, cu ingrediente având efect antiinflamator dovedit, practicată ca mod de viață, poate fi utilă.

Dieta mediteraneană și dieta antiinflamatoare, care nu exclud din alimentație nutrienți importanți, s-a dovedit clinic a avea efecte benefice sănătății noastre dacă sunt adoptate pe termen lung.

Amețelile: cauze posibile și la ce medic să mergi

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente