Iodul scăzut al mamei afectează inteligența copilului

Iodul din organism este important atât pentru mamă, cât și pentru copil. Un studiu clinic recent a observat greșelile de dietă din sarcină care duc la un nivel scăzut de iod. Și consecințele lipsei de iod.

Dieta echilibrată este foarte importantă pe parcursul sarcinii. Mama și fătul au nevoie de toți nutrienții pentru a nu apărea dezechilibre. Vitaminele prenatale au rolul de a completa eventuale lipsuri ale alimentației.
Dar și iodul trebuie luat în considerare.

Iodul este o componentă obligatorie pentru formarea hormonilor tiroidieni. Iar hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului copilului.

Femeile care au o dietă strict bazată doar pe plante au un risc crescut al lipsei de iod. Este important consumul adecvat al iodului atât perioada de concepție, cât și perioada sarcinii.

Un studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health de cercetători de la Universitatea South Australia afirmă că aportul scăzut de iod la femeile gravide are efecte negative importante asupra dezvoltării intelectuale a copilului.

Efectele lipsei iodului în sarcină

Studiul a comparat valorile iodului urinar pentru:
– 31 de gravide cu dietă vegan
– 26 de gravide care au inclus în dietă carne și lactate

În ambele grupe iodul urinar a fost sub valoarea recomandată de OMS: 100 mcg/ litru.
Dar gravidele cu dietă exclusiv vegană au avut 44 mcg/ litru, iar cele consumatoare de carne, 64 mcg/ litru.

Și sursa de iod este importantă. Participantele care au ales exclusiv sarea de Himalaya au avut iodul urinar extrem de scăzut: 23 mcg/ litru.

Acest studiu vine în completarea unei cercetări mai largi din 2013 și publicată în The Lancet. Atunci au fost luate în considerare 1000 de familii din Anglia. S-a constatat că mamele cu deficit de iod au avut un procent mai mare de copii cu dificultăți de învățare.

Consecințele au fost evidente în jurul vârstei de 8 ani când copiii au avut rezultate slabe la testele IQ.

Specialiștii atrag atenția că nivelul scăzut de iod este constatat la copil abia după naștere, când răul este deja făcut.

Cum te asiguri că iodul consumat este suficient?

Nu ne putem da seama de nivelul iodului în mod direct. Dozarea hormonilor tiroidieni ne poate spune dacă este suficient iod.

O modalitate simplă de a asigura aportul iodului este să verificăm ce conțin vitaminele prenatale. Și să ne asigurăm că au aproximativ 150 micrograme de iod.

Mămicile trebuie să realizeze importanța dietei echilibrate. Sarcina nu este o perioadă bună pentru excluderea unor nutrienți.

Ouăle, laptele și produsele lactate sunt surse importante de iod. Dieta vegană expune la riscul lipsei iodului atât mama, cât și copilul.

Glanda tiroidă la gravide: ce trebuie să știi?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente