Teste IQ. Putem influența inteligența prin educație?

Teste IQ sau testele de inteligență au fost create acum mai mult de 100 de ani și sunt încă utilizate.

Pot ajuta părinții și profesorii să identifice copiii supradotați, dar mai ales pe cei cu IQ mai scăzut care ar avea nevoie de un suport special în procesul de învățare.

Pentru adolescenți și adulți utilitatea testelor IQ s-ar regăsi în identificarea aptitudinilor pentru o anumită carieră. Dar sunt testele IQ cu adevărat concludente în ceea ce privește inteligența?

Poate fi influențată performanța creierului de modul în care suntem educați, de mediul în care trăim? Sau este un dat genetic și atât?

Ce este inteligența?

Nici unul dintre conceptele cu care operează psihologia nu este mai incitant: toți vrem să facem alegeri inteligente, să avem replici inteligente, să conversăm inteligent.

Dar termenul ”inteligență” s-a dovedit pe parcursul timpului destul de greu de definit. La un simpozion din 1921, editorii de la Journal of Educational Psychology au pus această întrebare teoreticienilor din domeniu, la vremea aceea.

Răspunsurile au fost atât de diverse, încât absența unui acord de păreri în această privință a rămas celebru.

Rezultatul a dus la o concluzie care seamănă a glumă: ”Inteligența este ceea ce testele de inteligență testează”. Testul a fost repetat și ulterior, în 1986, fără să ducă la o concluzie clară.

Dar de ce este inteligența greu de definit?

Inteligența (intelligere lat.) este o calitate a întregii activități mintale, adică este un sistem complex de operații care ne permite să luăm decizia când trebuie să rezolvăm o problemă.

Între operațiile pe care le înglobează se află:

  • generalizarea unui fapt
  • deducția
  • corelarea mai multor date și integrarea într-un tot unitar
  • compararea diferitelor variante ce le avem la dispoziție
  • anticiparea deznodământului într- o situație sau alta

Inteligența este , deci, capacitatea noastră de a rezolva o situație nouă. Situațiile vechi se rezolvă cu ajutorul obișnuințelor și al deprinderilor.

Află mai mult Metoda retrieval: cum să înveți de nota 10?

Cum au apărut teste IQ ?

În jurul anului 1900 sute de teste de inteligență s-au dezvoltat în Europa și America, pretinzând că pot măsura abilitățile cognitive ale unei persoane.

Primul test a fost realizat de psihologul francez ALFRED BINET, însărcinat de guvern să identifice elevii care urmau să întâmpine dificultăți în școală. Rezultatul a fost Scala Binet-Simon. Aceasta a devenit baza pentru testele IQ moderne.

Dar, însuși Binet considera că testele IQ nu sunt suficient de concludente pentru că nu iau în calcul creativitatea și inteligența emoțională.

Teste IQ astăzi

Dezbaterea despre ce înseamnă să fii inteligent este mereu în curs.

Unii cercetători susțin că acest concept de ”inteligență” este specific fiecărei culturi. De exemplu, să cunoști plantele vindecătoare este o formă de inteligență în anumite comunități din Africa, dar nu este valabil și în lumea Occidentală.

În susținerea acestei idei, un studiu științific publicat în SAGE Journals de către Ken Richardson- Open University, face câteva afirmații interesante:

noțiunea de teste IQ este cuplată cu pretenția că diferențele de scor reflectă diferențele între abilitățile cognitive înnăscute

teste IQ se construiesc după un model biometric al inteligenței și iau în calcul 3 factori: capacitatea de a argumenta, viteza și eficiența

toți cei 3 factori sunt influențați, însă, de factori sociocognitiv-afectivi precum:

1.regulile pe care și le însușește cineva în instituțiile în care e încadrat (familie, școală, etc.)
2.modul de a vorbi și de a folosi și alte instrumente de comunicare
3.tehnologia care îi este pusă la dispoziție
4.ideologii, credințe, valori sociale

dar testele IQ nu iau în calcul aceste din urmă variabile, aceste instrumente care țin de cultura căreia aparține cel analizat, sau

sunt construite pentru o anumită cultură (îndeobște cea a omului alb occidental)

De exemplu, majoritatea testelor cuprind întrebări de tipul: ”Cine a scris Hamlet?”, ”Care este punctul de fierbere al apei?”, ”În ce continent se află Egiptul?”.

Răspunsurile sunt reproducerea unor cunoștințe culese de acasă sau de la școală. Informațiile sunt , mai degrabă, vehiculate în familii aparținând clasei medii.

Asta înseamnă că acești copii vor înregistra un scor mai mare la testul IQ doar pentru că au un anumit background și nu pentru că au abilități cognitive mai bune. Nu pentru că sunt mai inteligenți.

Află mai mult Cum să fii un părinte mai bun? Cele 4 responsabilități esențiale

Care sunt concluziile utile celor implicați în educarea copiilor și a tinerilor?

1.în spatele abilităților cognitive și, deci a scorului IQ, stă un proces cultural care presupune învățare și abilitate de a argumenta

Acest proces cultural înglobează următorii factori importanți:

Copiii vor învăța să emită comportamentul care este așteptat de la ei. Ei înțeleg ce se așteaptă din atitudinea părinților și a profesorilor.

Dacă un copil este considerat popular, prietenos, isteț, va sfârși prin a se comporta ca atare. Dacă este considerat și tratat ca nepopular, agresiv, prostuț, va sfârși prin a se comporta așa.

Află mai mult Mama grijulie și atentă influențează decisiv inteligența copilului

2. Încrederea în sine

Pe de altă parte, încrederea pe care o are în sine, în capacitatea de a rezolva eficient problemele, are un impact considerabil asupra dezvoltării și adaptabilității lui. Îi influențează aspirațiile și capacitatea de a se concentra asupra unui scop, motivația și perseverența, în ciuda obstacolelor.

Copiii și tinerii care își subestimează capacitățile vor performa din ce în ce mai slab.

Cei care au o părere bună despre cum au performat în trecut,  au ”fermentul” care îi va face să obțină performanțe și în viitor, vor fi mai eficienți cognitiv.

Fenomenul începe la vârste foarte mici. Chiar copiii preșcolari dezvoltă modelul copilului neajutorat, care se autoînvinuiește, care nu se așteaptă să reușească.

Aceste atribute sunt esențiale pentru succes sau eșec, determină vulnerabilitatea la stres și probabilitatea de anxietate și depresie în viitor. 

Răspunsul la stres va influența indirect scorul IQ, independent de abilitățile cognitive ale copilului. Copilul emotiv va performa automat mai slab, chiar dacă nu este mai puțin inteligent decât unul sigur pe el.

3. Importanța modelului

Părinții sunt primul și cel mai la îndemână model. Dacă aceștia au achiziționat, în evoluția lor, convingerea că sunt eficienți în rezolvarea oricăror probleme, aceste achiziții vor fi ”moștenite” social de către copii.

Află mai mult Jocul în educația copilului: este doar o pauză de la învățat?

Comportamentele se transmit transgenerații

Părinții care au avut puține așteptări de la ei înșiși, vor avea și de la copiii lor puține. Vor afecta astfel reactivitatea copiilor. În același timp, vor crește anxietatea acestora în situații de stres și astfel vor influența indirect scorul la testele IQ.

Meritul studiului lui Richardson stă și în faptul că rezumă concluziile mai multor cercetări de până la el.

Își argumentează astfel punctul de vedere că testele IQ, neluînd în calcul toți factorii socioafectivi, au o valoare limitată în a prezice inteligența cuiva.

Instrumentele care țin de cultura în care ne formăm sunt adevărate ”ustensile” psihologice.

”Cultura e mai mult decât cogniție umană, iar inteligența este mai mult decât cultură”, spune autorul.

Cum se dezvoltă creierul copilului până la 5 ani?

Surse

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

efectele vitaminei C asupra pielii

Efectele vitaminei C asupra pielii

0
Efectele vitaminei C (acid ascorbic) asupra sistemului imunitar sunt bine cunoscute, dar efectele asupra pielii, mai puțin. Vitamina C este un antioxidant puternic și de aceea poate stimula producția de colagen și poate atenua...
alimente bogate in vitamina c

6 alimente bogate în Vitamina C în afară de citrice

0
Imunitatea ne preocupă, de obicei, doar în sezonul rece. Atunci ne gândim că ar trebui să facem rezerve de vitamina C. Alimente bogate în vitamina C putem consuma însă pe tot parcursul anului, nu...
febra Dengue

Febra Dengue

0
Febra Dengue este o infecție virală răspândită prin înțepăturile de țânțari infectați cu virusuri dengue. Simptomele sunt asemănătoare unei gripe, dar se pot agrava și pot pune viața în pericol. Infectarea a doua oară...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -