Sarea de Himalaya: plusuri, minusuri, la ce este utilă?

Sarea de Himalaya este mai atractivă fiindcă este o sare roz, dar această calitate nu este suficientă ca să o transforme într-o sare mai sănătoasă. Ca și alte tipuri de sare este în principal formată din sodiu și clor, dar mai conține și alte minerale care-i conferă culoarea roz. Are însă și minerale care lipsesc. Este utilă sau nu?

Cea mai mare cantitate de sare roz se extrage din minele de la Khewra, din Pakistan și nu din India. Se fac chiar demersuri ca Pakistanul să primească brandul de sare de Himalaya ca marcă înregistrată. Pakistanul exportă către India cam un sfert din cantitatea totală de sare extrasă și neprelucrată.

Ce conține sarea de Himalaya?

Sarea de Himalaya este formată în principal din sodiu și clor (NaCl), ca orice sare, și mai conține încă 84 de minerale diferite a căror combinație îi conferă culoarea roz.

O cantitate de 1/4 linguriță de sare roz conține 420 mg de sodiu. Aceeași cantitate de sare de masă obișnuită conține 590 mg de sodiu. Diferența se datorează granulației mai mari a sării de Himalaya ceea ce face ca în 1/4 linguriță să intre de fapt mai puțină sare roz decât sare obișnuită.

În afară de NaCl (clorura de sodiu), sarea de Himalaya mai conține:

Bine de știut
Sarea de Himalaya conține minerale importante pentru funcționarea organismului, dar cantitatea care vine cu aportul de sare este mică și prea puțin probabil să aducă vreun beneficiu sănătății.

Nu există studii științifice care să confirme vreun beneficiu în plus al sării de Himalaya comparativ cu sarea de masă obișnuită.

Sarea roz este mai puțin prelucrată și, de aceea, este considerată un produs mai natural.

Află mai mult 6 minerale esențiale pentru organism

Ce nu conține sarea roz?

Sarea de Himalaya nu conține iod așa cum conține sarea de masă cu adaos de iod. Iodul este un element esențial pentru ca tiroida să producă hormonii tiroidieni.

Hormonii tiroidieni reglează reacții biochimice importante, inclusiv sinteza de proteine și sunt esențiali pentru metabolism.

Rolul hormonilor tiroidieni în dezvoltarea sistemului nervos al fătului și copilului nou născut face necesară o atenție deosebită pentru aportul de iod în sarcină. Lipsa de iod poate provoca avort sau sarcină cu făt mort.

Când copilul supraviețuiește, deficitul de iod în sarcină are efecte ireversibile. Hormonii tiroidieni nu se produc în cantități suficiente și apare cretinismul, o întârziere mintală ireversibilă a copilului însoțită de spasticitate motorie și alte anomalii fizice și neurologice.

În afara sarcinii, deficitul de iod poate duce la apariția gușei și a simptomelor de hipotiroidie.

Sarea cu adaos de iod este o modalitate eficientă aplicată la nivel național pentru a se combate aceste consecințe extrem de grave ale lipsei de iod. Măsura nu este aplicată doar la noi în țară și este o metodă sigură de prevenție.

De aceea, consumul sării roz de Himalaya, lipsită de iod, se poate justifica ocazional, dar nu la pregătirea meniului zilnic.

Află mai mult Efectele lipsei de iod la femeia însărcinată

Mituri legate de sarea de Himalaya

Nu este nicio dovadă științifică că sarea de Himalaya are beneficii suplimentare față de sarea de masă obișnuită. Iată câteva din miturile care circulă despre sarea roz.

1. Sarea roz este bogată în nutrienți și minerale

Sarea roz conține 84 de minerale diferite, dar în cantități prea mici ca să aducă vreun beneficiu sănătății.

2. Sarea de Himalaya combate balonarea

Când consumăm prea mult sodiu sau mâncăm prea sărat apar: balonare, creștere în greutate, edeme (umflarea mâinilor și a picioarelor) și durere de cap.

Dacă aportul de sare este normal, între 1500-2300 mg/ zi sodiu (sub 1 linguriță de sare pe zi), aceste simptome nu apar.

Sarea roz nu combate balonarea și creșterea în greutate pentru că este tot aport de sodiu. Doar consumul adecvat de sare combate aceste fenomene digestive.

3. Sarea roz detoxifiază organismul

Unul din cele mai notabile lucruri care se poate spune despre sarea de Himalaya este că are o bogăție de minerale în componență, în afară de sodiu și clor.

Asta nu înseamnă că detoxifiază organismul. Detoxifierea reprezintă eliminarea deșeurilor de metabolism. Doar ficatul și rinichii pot face acest lucru. Și o fac bine dacă menținem aceste organe sănătoase.

4. Sarea roz combate crampele musculare

Crampele musculare pot avea multe cauze, dar cele mai frecvente sunt deshidratarea și scăderea nivelului unora dintre mineralele esențiale cum sunt sodiu și magneziu.

Sarea de Himalaya poate compensa lipsa acestor minerale. Are și sodiu și magneziu și multe alte minerale. Dar același lucru face sarea obișnuită. Dacă după ce am fost la sală consumăm apă în care punem un strop de sare obișnuită compensăm deficitele. Nu este nevoie în mod special de sarea roz.

5. Sarea roz stimulează circulația sângelui

Aportul adecvat de sodiu este esențial ca tensiunea arterială să se mențină normală.

Sarea de Himalaya, ca și sarea de masă normală sau sarea de mare contribuie la menținerea unui nivel normal de sodiu și, deci, și la menținerea tensiunii arteriale. Nu este cu nimic superioară sarea roz celorlalte tipuri de sare din acest punct de vedere.

Concluzii

  • sarea roz de Himalaya este o sare exploatată din minele de sare din Pakistan
  • conține sodiu și clor și încă alte 84 de alte minerale
  • mineralele sunt în cantități prea mici, iar consumul de sare este redus și nu putem beneficia de avantajele acestui conținut de minerale
  • sarea roz participă la menținerea nivelului normal de sodiu, dar același lucru face orice alt tip de sare
  • sarea de Himalaya nu are iod; aportul scăzut de iod duce la hipotiroidie, iar la femeile însărcinate poate avea consecințe grave (retard intelectual grav al copilului)
  • combaterea unor simptome prin consumul de sare roz este un mit

Care este aportul normal de sare și cum influențează imunitatea?

Bibliografie

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

kiwi fruct

Un fruct care ne crește rapid tonusul și buna dispoziție

0
Cercetătorii au descoperit că dispoziția psihică se poate schimba în bine dacă zilnic consumăm kiwi, un fruct bogat în vitamina C. Efectele sunt vizibile mai ales la persoanele cu deficit de vitamina C. Studiul a...
boli cardiace și depresie

Boli cardiace urmate de depresie

0
Persoanele care suferă de boli cardiace au mai frecvent depresie, iar cele cu depresie, au un risc mai mare de apariție a unei boli cardiace. Aproximativ 40% dintre cei care au avut un infarct,...
constipatia copii

11 alimente care combat constipația la copii

0
Alimentația contează când ai un copil constipat. Există alimente care combat constipația și stimulează mișcările intestinului, dar secretul este să le oferi constant, să încorporezi la fiecare masă asemenea alimente. Alimentele bogate în fibre sunt...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -