Insuficiența venoasă sau boala venoasă cronică afectează aproximativ 40% din persoane și incidența crește cu vârsta. Crampele musculare sau varicele pot semnala insuficiența venoasă. Ce putem face singuri pentru a ameliora situația?
Rolul venelor este de a conduce sângele de la organele corpului înapoi către inimă. Venele de sub nivelul inimii trebuie să facă acest lucru împotriva forței gravitaționale.
De aceea, pe traiectul venelor se găsesc valve unidirecționale. Sângele trece de o valvă urcând și nu se mai poate întoarce sub nivelul acelei valve care s-a închis. Din aproape în aproape sângele este propulsat de la picioare către inimă. Când aceste valve unidirecționale nu mai funcționează corect apare insuficiența venoasă.
Cel mai frecvent insuficiența venoasă se manifestă la nivelul membrelor inferioare și mai rar la cele superioare.
Ce simptome provoacă insuficiența venoasă?
Semnele care ne avertizează că ar putea exista insuficiență venoasă sunt:
- senzația de picioare grele
- picioare umflate
- durere de picioare
- senzație de arsură sau înțepături la nivelul gambelor
- vene varicoase, dilatate, răsucite, de multe ori vizibile sub piele
- sindromul picioarelor neliniștite
- crampe sau spasme musculare
- mâncărimi de piele
- îngroșarea pielii și zone închise la culoare la nivelul membrelor inferioare
Când boala avansează și se complică apare ulcerul varicos. O anumită porțiune de piele se deschide ca o rană, de obicei la mică distanță de glezne.
Bine de știut: complicația cea mai gravă a ulcerului varicos este infecția care, dacă nu este tratată corect, se extinde și duce la celulită ce poate pune viața în pericol.
Află mai mult ⮕ 10 cauze frecvente pentru care ai picioarele umflate
De ce apare insuficiența venoasă?
Insuficiența venoasă apare când există un blocaj al fluxului de sânge pe traseul venos. Sângele nu mai urcă spre inimă și se reîntoarce în picioare.
Cauzele cele mai frecvente:
- tromboza venoasă profundă – un cheag de sânge blochează vena
- poziția șezând pe scaun sau la orizontală, timp îndelungat
- defecte congenitale ale valvelor venoase
- lipsa de mișcare și sedentarismul
- obezitatea
- mai rar, tumori în micul bazin (pelvis)
Tromboza venoasă profundă se produce când un cheag de sânge (tromb) blochează curgerea sângelui printr-o venă profundă. Crește astfel presiunea în venă care se dilată și valvele ei sunt suprasolicitate.
Află mai mult ⮕ Tromboza venoasă profundă: Simptome și tratament
Când există risc crescut de insuficiență venoasă?
Factorii de risc pentru apariția insuficienței venoase sunt:
- sexul feminin
- sarcina
- fumatul
- poziția prelungită pe scaun
- cazuri de vene varicoase în familie
- vârsta peste 50 ani
Cum se stabilește diagnosticul de insuficiență venoasă?
Ecografia Doppler utilizează ultrasunetele și apreciază viteza de curgere a sângelui prin vene și confirmă insuficiența venoasă.
Rezonanța magnetică nucleară (RMN) poate identifica o eventuală cauză a insuficienței venoase.
Tratament
Cauza simptomelor este faptul că nu toată cantitatea de sânge dinspre membrele inferioare urcă spre cord.
Tratamentul nu poate corecta cauza, dar poate reduce simptomele.
Auto-îngrijire
- ciorapii compresivi
- intensificarea exercițiilor fizice și evitarea poziției în șezând perioade prea lungi de timp
- picioarele ridicate pentru a reduce edemul și a stimula întoarcerea venoasă
- menținerea greutății corporale optime
Ciorapii elastici sunt recomandați pentru cazurile ușoare de insuficiență venoasă. Venele sunt comprimate și este împiedicată stagnarea sângelui în picior.
Bine de știut: terapia compresivă nu se potrivește persoanelor care au și boală arterială periferică pe lângă insuficiența venoasă.
Mersul pe jos sau alte exerciții fizice ajută fluxul de sânge din venele picioarelor. De câte ori faci un pas, musculatura gambei se contractă și pompează sângele în sus către inimă. Cu cât antrenăm mai mult musculatura gambei cu atât este mai bine pentru circulația sângelui.
Evitarea statului în picioare și ridicarea membrelor inferioare deasupra nivelului inimii ajută la drenarea sângelui către inimă. Dacă suntem totuși obligați să stăm mult în picioare, flexia genunchilor din când în când ajută la circulația sângelui.
Scăderea în greutate și menținerea greutății corporale este esențială pentru reducerea simptomelor și apariția complicațiilor ca ulcerul varicos.
Medicamente
- diuretice – reduce edemul la membrele inferioare (picioarele umflate)
- antibiotice – dacă există ulcer varicos
- pentoxifilina – pentru a vindeca mai rapid ulcerul varicos
- anticoagulante – pentru a fluidifica sângele și a preveni tromboza venoasă
Unele medicamente au ca scop reducerea edemului și îmbunătățirea circulației sângelui. Edemul este cauzat în principal de stagnarea sângelui în vene. În cazurile avansate, datorită edemului apare ulcerul varicos.
Anticoagulantele previn formarea trombilor care ar bloca din nou fluxul sanguin și care ne expun la riscul emboliei pulmonare.
Află mai mult ⮕ Ce medicamente și alimente fluidifică sângele?
Proceduri minim invazive
Ablația cu laser – se utilizează laserul pentru a sigila vena afectată. Sângele nu va mai putea trece prin acea venă și va fi direcționat prin vase sanguine sănătoase.
Ablația cu radiofrecvență – utilizează altă sursă de căldură decât ablația cu laser, dar scopul este același: sigilarea venei.
Scleroterapia – venele afectate sunt injectate cu substanțe chimice care determină cicatrizarea și închiderea venelor. Sângele este redirecționat pe alte traiecte venoase.
Proceduri chirurgicale
Ligaturarea venei afectate – este întrerupt fluxul de sânge prin vena afectată
Valvuloplastia – repararea valvelor afectate
Bypass venos – procedeu chirurgical în care se recoltează o venă sănătoasă din altă parte a corpului și se înlocuiește porțiunea de venă afectată.
Află mai mult ⮕ Inima și vasele de sânge: cum sunt construite și cum funcționează?
Ce putem face singuri pentru ameliorarea insuficienței venoase?
• Evită perioadele îndelungate de stat în picioare
Dacă suntem obligați să stăm mult în picioare, flexia genunchilor din când în când ajută circulația sângelui. La drumuri lungi cu mașina sau în avion, flexia și extensia picioarelor este recomandată la fiecare 30 min.
• Verifică aspectul pielii
Modificările de culoare ale pielii, predominant în partea inferioară a gambei pot semnala debutul unui ulcer varicos. Medicul trebuie anunțat pentru a lua măsurile potrivite la timp.
• Menține igiena pielii
Spălarea pielii și utilizarea cremelor emoliente sunt importante pentru evitarea ulcerațiilor care ulterior se pot infecta. Medicul poate recomanda și creme care atenuează mâncărimile sau cele care previn infecțiile cu ciuperci ale pielii.
• Ridică picioarele
Când stăm culcați, este recomandabil ca nivelul la care ținem picioarele să fie deasupra nivelului inimii. O pernă sub picioare ne ajută să obținem acest lucru.
Insuficienta venoasa
• Exerciții fizice
Exercițiile fizice trebuie practicate regulat. Mersul pe jos este o măsură simplă, dar foarte utilă pentru circulația sângelui la nivelul picioarelor.
• Scăderea în greutate
Greutatea excesivă poate fi cauza insuficienței venoase, dar și factor agravant. Scăderea în greutate aduce beneficii substanțiale.
• Elimină fumatul pentru că influențează negativ circulația sângelui
• Nu purta haine strâmte care pot împiedica fluxul de sânge prin venele afectate
• Dieta echilibrată și cu aport redus de sare
Dieta sănătoasă pentru inimă se bazează pe aportul de fructe și legume, include cereale integrale și cel puțin 2 porții de pește săptămânal. În plus trebuie evitate alimentele ultraprocesate care au sare în exces. Sarea accentuează edemele.
Insuficiența venoasă este o condiție cronică cu care, odată apărută, trăim toată viața. Cu un plan de tratament potrivit și o viață mai activă evoluția bolii este favorabilă nepunând viața în pericol.
⮕ Ulcer varicos: simptome și tratament
Bibliografie
- Goldstein, E. and Weingarten, M. (2001). State-of-the-Art Treatment of Chronic Venous Disease. Clinical Infectious Diseases, 32(6), pp.949-954. DOI: 10.1086/319360.
- Boisseau, M. (2018). Chronic venous disease and the genetic influence – Servier – Phlebolymphology.
- Murad MH, Coto-Yglesias F, Zumaeta-Garcia M, et al. A systematic review and meta-analysis of the treatments of varicose veins. J Vasc Surg 2011; 53 (5 Suppl): 49S–65S. DOI: 10.1016/j.jvs.2011.02.031. PubMed