Anticoagulante sunt medicamente care tratează sau previn formarea cheagurilor de sânge. Unele alimente cum este usturoiul, dar și unele extracte din plante pot avea efect anticoagulant care interferează cu efectul medicamentelor.
Cheagul de sânge (tromb) este un dop semisolid compus în principal din fibrină (o proteină), trombocite, hematii. Rolul trombului este de a opri sângerarea atunci când un vas de sânge s-a spart.
Formarea cheagurilor de sânge este o funcție extrem de importantă pe care o îndeplinește organismul nostru pentru a ne feri de sângerări exagerate.
Anticoagulantele și antiagregantele sunt medicamente care se opun fenomenului natural al coagulării sângelui. Sub acțiunea anticoagulantelor și antiagregantelor sângele este mai fluid, face mai greu cheag de sânge atunci când ar fi nevoie.
Din acest motiv anticoagulantele și antiagregantele au ca principal efect secundar sângerarea.
Află mai mult ⮕ Cheag de sânge sau tromboza: semne de alarmă
Ce previn anticoagulantele?
Atunci când trombul migrează din zona în care s-a format în altă zonă a corpului primește denumirea de embol.
De exemplu, embolia pulmonară este cauzată de migrarea într-un vas sanguin din plămân a unui embol pornit dintr-o venă a membrelor inferioare.
Deplasarea unui tromb la distanță de locul unde s-a format poate duce la blocarea unui vas de sânge și întreruperea circulației sângelui către acel organ. Consecința poate fi gravă:
- infarct miocardic
- accident vascular
- embolie pulmonară
Anticoagulantele și antiagregantele se folosesc pentru a reduce riscul unor complicații atât de grave.
Anticoagulantele previn formarea de trombi în situații în care există risc mare de apariție a cheagurilor sanguine:
- tromboza venoasă profundă când trombul se formează în venele membrelor inferioare
- embolia pulmonară când trombul blochează vase de sânge pulmonare
- sindromul coronarian acut când trombul blochează vase coronariene și apare infarctul miocardic
- fibrilația atrială în care inima bate neregulat și apar trombi în interiorul inimii
- prevenirea apariției trombilor după intervenții chirurgicale
- prevenirea apariției trombilor la persoane cu valve mecanice cardiace
Află mai mult ⮕ Tromboza: Când există risc crescut?
Care sunt medicamentele anticoagulante cele mai utilizate?
Coagularea este o cascadă de reacții în care sunt implicați mai mulți factori de coagulare și trombocitele.
Principalele categorii de anticoagulante:
- antivitamine K: warfarina, trombostop
- heparine cu greutate moleculară mică: enoxaparina (Clexane), nadroparina (Fraxiparine), tinzaparina (Innohep) ș.a.
- anticoagulante noi: apixaban (Eliquis), rivaroxaban (Xarelto), dabigatran (Pradaxa) și altele
Află mai mult ⮕ Atac ischemic tranzitor: semne de alarmă
Diferența anticoagulante vs antiagregante
Antiagregantele sunt medicamente care acționează asupra trombocitelor, celulele care participă la formarea cheagului de sânge.
Și antiagregantele se folosesc pentru prevenirea accidentului vascular sau infarctului miocardic. Precum și la persoanele cu stent coronarian sau alte tipuri de intervenții pe vasele sanguine.
Exemple de antiagregante:
- aspirina
- clopidogrel (Plavix, Trombex)
- prasugrel (Effient)
- ticlopidina (Ipaton, Ticlid)
Află mai mult ⮕ Trombocite crescute: 7 cauze frecvente
Anticoagulantele din suplimente și surse naturale
Unele alimente și suplimente au proprietăți anticoagulante. Totuși ele nu sunt autorizate pentru a înlocui tratamentul anticoagulant medicamentos deoarece efectul lor nu este predictibil.
Formarea și deplasarea unui tromb poate fi fatală. Ceea ce este prescris de medic trebuie respectat cu strictețe.
Există unele dovezi științifice pentru efect anticoagulant la:
Dar suplimentele cu aceste ingrediente sau alimentele ca atare nu pot înlocui medicația.
Află mai mult ⮕ Tromboza venoasă profundă: simptome, analize, tratament
Alimente care ar trebui evitate dacă avem tratament cu Trombostop sau Warfarină
Trombostopul și warfarina sunt anticoagulante a căror acțiune depinde de nivelul vitaminei K din organism. Anumite alimente și băuturi cu conținut mai mare de vitamina K pot influența activitatea trombostopului și warfarinei și le pot face mai puțin eficiente în prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Pentru a nu influența nivelul vitaminei K este bine să evităm suplimentele cu multivitamine care conțin și vitamina K, dar și unele alimente care au vitamina K în cantitate mai mare:
- sparanghel
- broccoli
- varza de Bruxelles
- kale
- spanac
- suc de grepfrut
- ceai verde
- suc de merișoare
- ceai de mușețel
Ce efecte secundare au anticoagulantele?
Principalul efect secundar al tuturor acestor medicamente este sângerarea, hemoragia.
De aceea, atunci când urmează o intervenție chirurgicală medicul chirurg și medicul anestezist trebuie informați dacă aveți tratament anticoagulant și antiagregant.
Există o conduită specială pentru fiecare medicament. Unele dintre medicamente trebuie oprite cu un număr de zile înainte și se reiau după operație.
În perioada perioperatorie, protecția față de tromboze se asigură de obicei cu heparine cu greutate moleculară mică (Clexane, Fraxiparine etc).
Citește mai departe…
Anticoagulante noi (Eliquis, Xarelto, Pradaxa) în loc de trombostop: beneficii și riscuri
Fibrilație atrială: tratamentul anticoagulant
Cheag de sânge sau tromboza: semne de alarmă
Metode care stimulează circulația sângelui
Remedii din plante interzise înainte de operație
Bibliografie
- Blood thinners. MedlinePlus.
- Mechanisms and interactions in concomitant use of herbs and warfarin therapy: An updated review. Biomed Pharmacother. 2021
- Blood thinners. JAMA. 2013