Glucozamina și condroitin: dureri articulare in care sunt utile

Glucozamina și condroitin sulfat sunt substanțe care se găsesc în mod natural în țesutul conjunctiv din organismul uman, inclusiv la nivelul cartilajelor articulare. Suplimentele cu glucozamină și condroitin sulfat țintesc să reducă viteza de degradare a cartilajului articular și totodată să reducă durerile articulațiilor.

Având în vedere că sunt suplimente alimentare, trebuie să ținem cont că nu îndeplinesc standardele riguroase ale unui medicament. Și, chiar dacă se eliberează fără prescripție medicală, ele nu trebuie consumate fără a consulta medicul care ne tratează.

În ce situații ar putea fi utile glucozamina și condroitinul?

Glucozamina și condroitin sulfat se folosesc în Europa încă din anii 1960. În timp s-a observat că pot ajuta la ameliorarea durerilor moderate și severe la persoanele cu artrită.

În osteoartrită cartilajul articular se distruge progresiv și oasele se freacă unul de altul. Aceasta este explicația durerii.

Osteoartrita poate afecta orice articulație, dar mai frecvent sunt afectate articulația șoldului, a genunchiului și articulațiile coloanei vertebrale.

Medicamentele antiinflamatoare reduc intensitatea durerii, dar nu pot opri evoluția acestei bolii.

Glucozamina sulfat are ca scop formarea de țesut nou și astfel repararea cartilajului. În plus s-a observat că are și un efect antiinflamator similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene.

Glucozamina hidroclorid este o altă formă de glucozamină, dar mai puțin eficientă decât glucozamina sulfat.

Condroitin sulfatul, odată ajuns în cartilaj, ajută la menținerea hidratării acestuia. Efectul pe care se mizează este reducerea degradării cartilajului și, de asemenea, pe scăderea inflamației.

Efectul benefic al glucozaminei și condroitinului este mai semnificativ în artrita genunchiului (gonartroza) decât în alte tipuri de dureri articulare.

Află mai mult Gonartroza: cauze și tratament pentru durerea de genunchi

Care este efectul observat în studii clinice?

Cele două suplimente au efecte catalogate ca moderat benefice.

Glucozamina are un efect ceva mai bun decât condroitinul în gonartroză și coxartroză. Dar niciunul dintre ele nu are efecte spectaculoase în diminuarea durerii.

Datorită efectelor secundare reduse, aceste suplimente se folosesc și pentru artrita apărută la nivelul coloanei vertebrale.

Glucozamina și condroitin sulfat: Efecte secundare

Suplimentele cu glucozamină și condroitin sulfat sunt în general bine tolerate. Efectele secundare raportate la un număr mic de pacienți sunt:

  • greață
  • diaree
  • tulburări digestive

La persoanele care au tratamente cu multe medicamente pentru diverse afecțiuni concomitente, efectul acestor suplimente este impredictibil.

Studiile clinice sugerează că glucozamina sulfat poate crește rezistența la insulină. Efectul este nedorit la persoanele cu diabet tip 2 care au oricum o rezistență crescută la insulină.

De aceea, persoanele cu diabet nu ar trebui să utilizeze glucozamina sulfat decât la indicația medicului care să ia și măsuri suplimentare de verificare a evoluției diabetului.

Persoanele cu tratament anticoagulant nu ar trebui să utilizeze condroitin sulfat decât dacă medicul aprobă.

Durata tratamentului poate fi de 30-60 zile pentru glucozamina și până la 3 ani pentru condroitin sulfat.

Află mai mult Dureri de șold cauzate de coxartroză: ce soluții sunt?

Ce alte suplimente se mai folosesc în artrite?

Multe persoane consumă suplimente nutritive pentru a calma durerile și a opri degenerarea articulațiilor, chiar dacă știu că efectele acestora sunt modeste.

În afară de glucozamină și condroitin se mai folosesc:

Turmeric/ curcumina – are efect antiinflamator și poate calma durerea la doze de 200-1000 mg/ zi.

Ghimbir – eficient ca antiinflamator în artrite, mai ales în artrita reumatoidă. Sunt necesare capsule cu 100-225 mg/ zi sau câteva linguri de ghimbir proaspăt consumat odată cu alimentele.

Ulei de pește cu omega 3 – are efect antiinflamator util celor cu artrită, mai ales artrita reumatoidă. Se recomandă, de asemenea, persoanelor cu sindrom Sjogren.

Somonul, macroul, codul, ouăle sunt alimente bogate în omega 3 care fac parte din dieta antiinflamatoare utilă celor cu probleme articulare.

Află mai mult Dieta antiinflamatoare pentru dureri articulare

De reținut

Glucozamina și condroitin sulfatul sunt suplimente alimentare folosite calmarea durerilor moderate sau severe în diversele tipuri de artrită.

Efectul pe care se mizează este reducerea ritmului de degradare a cartilajului și reducerea inflamației.

Rezultatele sunt mai bune pentru durerea de genunchi din gonartroză decât pentru alte tipuri de dureri articulare.

Suplimentele se eliberează fără rețetă, dar nu este recomandabil să trecem peste sfatul medicului.

Când este timpul pentru proteza de genunchi?

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente