Durere de șold noaptea

Dacă ai durere de șold noaptea, somnul este dificil și nu este singura consecință. Peste zi apar oboseala și celelalte urmări ale unui somn neodihnitor și insuficient. Cauza durerii de șold pe timpul nopții poate fi doar poziția la somn (pe o parte), dar alteori este vorba de inflamație a diferitelor structuri care compun articulația șoldului: tendoane, ligamente, burse sau musculatură.

Durerea de șold poate fi intensă sau doar sâcâitoare, constantă, mai ales noaptea. Poate fi însoțită de senzație de arsură sau de parestezii (senzație de înțepături și furnicături) la nivelul șoldului și pe coapsă.

Poziția la somn poate cauza durere de șold noaptea

Durerea de șold pe parcursul nopții poate apărea doar din cauza poziției la cei care dorm mai ales pe o parte sau pe alta. Cauza este faptul că se strică aliniamentul articulațiilor și articulația șoldului este mai solicitată pe partea care rămâne deasupra.

O pernă plasată între genunchi ridică piciorul de deasupra și reface parțial alinierea articulațiilor. Ligamentele și musculatura se relaxează și durerea de șold diminuează sau dispare.

Tot pentru alinierea articulațiilor este utilă o pernă sub cap care să alinieze coloana cervicală cu restul coloanei vertebrale.

Cea mai bună poziție la somn rămâne poziția pe spate. Articulațiile sunt cel mai puțin solicitate, ligamentele și musculatura se relaxează și împiedică apariția durerilor articulare.

Află mai mult Somnul de noapte fără durere de spate. Sfaturi practice

Sarcina

În sarcină se produc modificări hormonale care explică și modificările care se produc la nivelul coloanei vertebrale. Se accentuează lordoza (curbură accentuată spre interior) și cifoza (curbură accentuată înspre în afară), se reduce gradul de flexie și extensie al articulației șoldului.

Efectele acestor modificări pot fi durerile de spate și de șold care sunt destul de frecvente pe perioada sarcinii.

Bursita șoldului poate cauza durere de șold noaptea

Bursa este un săculeț plin cu fluid (lichidul sinovial) care amortizează efectele mișcărilor și ale diferitelor tipuri de șocuri ce pot influența articulația.

Fiecare articulație a șoldului are două burse. Bursa trohanteriană poziționată către exteriorul articulației șoldului. Și bursa iliopsoasului poziționată către interiorul articulației șoldului.

Când bursele se inflamează poate apărea durere de șold noaptea. Dacă durerea de șold se extinde pe partea externă a coapsei este vorba de inflamația bursei trohanteriene.

Dacă durerea de șold se extinde pe partea internă a coapsei este probabil inflamată bursa iliopsoasului.

Bursita nu provoacă numai durere nocturnă. Durerea poate apărea și la mers sau dacă se exercită presiune asupra articulației șoldului.

Bursita șoldului apare la sportivi, dansatori, dar și la persoanele foarte active care utilizează cu mișcări repetitive aceeași articulație. Alteori este de vină o afecțiune cronică cum este artrita reumatoidă.

Și statul pe scaun timp îndelungat pe parcursul unei zile poate genera sau poate agrava bursita.

În fazele acute de durere sunt utile antiinflamatoarele, aplicația de gheață alternativ cu căldură locală, masajul și exerciții fizice ușoare centrate pe întărirea articulației șoldului.

Ulterior antrenamentul fizic trebuie să fie o preocupare constantă pentru a evita reapariția bursitei.

Sunt importante exercițiile de flexibilitate (stretching) efectuate zilnic și exerciții de forță pentru antrenament muscular de 3-5 ori pe săptămână. Folosirea benzilor de rezistență pentru antrenarea musculaturii este o metodă aplicabilă și acasă, fără să fie nevoie să mergi la sală.

Află mai mult Bursita șoldului: cauze, simptome, exerciții, tratament

Tendinita

Inflamația sau chiar ruptura unui tendon muscular atașat de oasele din articulația șoldului poate cauza durere de șold noaptea.

Tendinita se asociază frecvent și cu bursită. Apare tipic după eforturi fizice la care articulația a fost întrebuințată excesiv cum este la cicliști, alergători sau atleți.

Când este lezată banda iliotibială ce merge pe partea laterală și externă a coapsei apare sindromul dureros al marelui trohanter.

Durerea este resimțită în dreptul articulației șoldului către exterior și, uneori, poate fi perceput un sunet și o senzație de mișcare neobișnuită a articulației șoldului. De obicei se asociază și o bursită a șoldului în tot acest context inflamator.

Recuperarea presupune repaus și apoi exerciții de flexibilizare a articulației și de tonifiere a musculaturii, practicate gradual. Poate dura între 8 săptămâni și 6 luni până la refacerea completă.

Află mai mult Cum eviți durerile musculare și articulare după 50 ani?

Sindromul piriform

Sindromul piriform apare când mușchiul piriform situat în profunzimea fesei suferă un spasm sau contractură. Această contractură poate duce și la compresia nervului sciatic cu care se învecinează mușchiul. Apare durere la nivelul fesei, al șoldului și coapsei, uneori similară cu sciatica.

Tratamentul începe cu repaus, aplicații de gheață și căldură alternativ, fizioterapie și electroterapie. Se evită statul prelungit pe scaun și se face un antrenament al posturii.

De multe ori este nevoie și de analgezice pe cale orală sau infiltrații cu antiinflamatoare și anestezice pentru a calma durerea.

Coxartroza sau osteoartrita

Coxartroza sau osteoartrita la nivelul șoldului apare în timp, prin degradarea cartilajului articular și a oaselor care participă la formarea articulației șoldului.

Coxartroza este o boală progresivă, care în stadiile incipiente se manifestă cu durere și rigidizarea articulației, dar care în stadiul 4 duce la pierderea completă a mobilității.

Similar evoluează lucrurile și în cazul artritei reumatoide. Articulația șoldului nu se degradează prin suprautilizarea în timp a articulației, ci printr-o reacție autoimună. Dar simptomatologia este asemănătoare cu dureri articulare suficient de mari încât să afecteze odihna peste noapte.

Atât coxartroza, cât și artrita reumatoidă sunt afecțiuni care nu pot fi complet vindecate. Soluția este, de multe ori, chirurgicală.

Află mai mult Dureri de șold cauzate de coxartroză: ce soluții sunt?

Ce măsuri sunt utile dacă ai durere de șold noaptea?

Indiferent care este cauza durerii de șold pe timpul nopții, câteva măsuri sunt utile în toate situațiile:

  • alegerea unei saltele confortabile
  • poziția la somn pe spate
  • în poziție de somn laterală: o pernă între genunchi care să ridice membrul dureros, în cazul în care acesta este deasupra și o pernă sub cap suficient de groasă pentru alinierea coloanei cervicale cu restul coloanei vertebrale
  • alternativ comprese cu gheață și căldură aplicate local, la nivelul articulației șoldului dureros, pe parcursul zilei
  • compresă caldă local (de exemplu compresele cu gel termosensibil) pentru 15-20 min înainte de culcare
  • antiinflamatoare nesteroidiene

Unele măsuri se pot lua pe termen lung pentru a preveni agravarea sau reapariția durerii după ce a trecut:

  • menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare înălțimii
  • evitarea sporturilor care suprasolicită articulația șoldului
  • yoga sau pilates care mențin flexibilitatea
  • mersul pe jos sau alte tipuri de exerciții cardio de intensitate moderat-crescută practicate regulat, constant
  • colaborarea cu un kinetoterapeut care să ne arate exercițiile cele mai potrivite la durerea de șold
  • dieta mediteraneană sau dieta antiinflamatoare care pune accent pe antioxidanți cu efect antiinflamator
  • acupunctura ca metodă terapeutică complementară celorlalte măsuri
  • program de somn cât mai regulat, cu aceleași ore de culcare și de trezire și în week-end

Citește mai departe…

Analgezice eficiente pentru dureri articulare
8 exerciții pentru durere de șold
Ce efect au infiltrațiile la durerea de șold?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente