GOJI: Beneficii pentru sanatate si Idei de preparare

Fructele de goji (Lycium barbarum și Lycium chinese) sunt cunoscute din vechime, utilizate în medicina tradițională chineză. Sunt fructe roșii produse de un arbust nativ în China, Mongolia, Himalaya.

Dacă te-ai întrebat vreodată despre reputația de superaliment a fructelor de goji, vei fi impresionat să afli că 30 g de goji aduc 250% din cantitatea de vitamina C necesară pentru o zi.

Dar nu conțin doar vitamina C. Aduc aport de fibre și fitonutrienți și merită să le adaugi în alimentația zilnică.

Valorea nutritivă a fructelor de Goji

VALOARE NUTRITIVĂ100 g FRUCTE GOJI
Energie      357 kcal
Proteine      14,3 g
Grăsimi        1,79 g
Carbohidrați      75 g
Fibre      17,9 g

O porție standard de fructe gojii reprezintă aproximativ 3 linguri de fructe uscate.

Carbohidrații

3 linguri de fructe uscate de gojii aduc 13g de carbohidrați. Totodată aduc și 2g de fibre și 8g de zaharuri naturale.

Grăsimile

Fructele conțin mai puțin de 0,1 g de grăsimi per porție (3 linguri).

Proteine

Conținutul de proteine este mare: 2,4 g per porție (3 linguri).

Vitamine și Minerale

Fructele de Goji sunt sursă bogată de Vitamina C. Porția de 3 linguri de fructe de goji aduc 150 mg de vitamina C care reprezintă aproximativ 250% din doza de vitamina C recomandată zilnic.

În plus, fructele de goji aduc fier, cupru, mangan, magneziu, seleniu și Vitamine B.

Vitamine și MineraleCantitate/ 100 g Goji
CALCIU      71 mg
FIER        5,14 mg
SODIU    375 mg
VITAMINA C    535,7 mg
Sursa: U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE

Culoarea roșie este dată de carotenoizi, inclusiv zeaxantina.

O cantitate de 15g de goji/ zi este considerată suficientă pentru a aduce cantitatea de zeaxantină de 3mg/zi, necesară sănătății ochilor. Un ceai pe zi din 20g de fructe de goji este suficient pentru a observa îmbunătățirea vederii.

Ce beneficii aduce goji?

1. Îmbunătățirea vederii

Consumul de fructe de goji pentru 90 zile s-a dovedit a crește concentrația de luteină și zeaxantină la nivelul retinei.
Acestea sunt forme de Vitamina A cunoscute pentru efectele pozitive asupra sănătății ochiului și pentru încetinirea evoluției degenerescenței maculare datorată vârstei.

Află mai mult Câte fructe goji să consumi pentru protecția vederii?

2. Scade glicemia

Polizaharidele din fructe au dovedit, în studii clinice, capacitatea de a reduce glicemia la persoanele cu diabet.

Medicii au inclus fructele de goji pe lângă tratamentului medicamentos pentru diabet. Persoanele incluse în studiu au consumat goji ca supliment alimentar cu o doză zilnică de 300 mg pentru a obține efectul antidiabetic.

Află mai mult 6 alimente care scad glicemia

3. Scade colesterolul

Efectul de scădere a colesterolului se obține datorită conținutului de fibre. Doza necesară de fibre pentru scăderea colesterolului și a riscului cardiac este de 25-30 g/ zi.

Fructele uscte de goji aduc 4g de fibre la 30g fructe. Efectul consumului constant de goji este de scădere a LDL-colesterol (colesterolul ”rău”) și creșterea HDL-colesterol (colesterolul ”bun”).

Află mai mult LDL colesterol: care sunt valorile periculoase?

4. Prevenirea cancerului

Aportul adecvat și constant de vitamina C din fructe și legume este asociat cu reducerea riscului de apariție a mai multor tipuri de tumori: cancer pulmonar, cancer mamar, cancer esofagian, cancer gastric.

Vitamina C este foarte puternic antioxidant care previne degradarea celulelor prin îndepărtarea radicalilor liberi de oxigen.

Prin conținutul mare de vitamina C și de alți antioxidanți, fructele de gojii pot fi utilizate pentru aceste efecte benefice. Capacitatea lor antioxidantă le încadrează în categoria de așa-zise superalimente. Este dovedită prin studii clinice capacitatea de a bloca proliferarea celulelelor tumorale.

Fructele de goji conțin 375 mg Vitamina C/ 100 g fructe.

Necesarul zilnic de vitamina C este de 75-90 mg, cu valori mai mari la femeile gravide sau care alăptează. Fumătorii necesită un aport cu 35% mai mare de vitamina C.

Efectul antitumoral al vitaminei C nu a fost observat și la consumul de suplimente cu vitamina C. Dieta bogată în fructe și legume este sursa la care trebuie să apelăm.

Află mai mult Antioxidanții: ce sunt? ce beneficii aduc?

5. Ajută la vindecarea rănilor

Abilitatea organismului de a vindeca leziunile și rănile se bazează pe capacitatea de formare de colagen. Vitamina C este un precursor al colagenului.

Deci, tot prin conținutul mare de vitamina C, fructele de goji pot ajuta la vindecarea diferitelor tipuri de leziuni și la sănătatea pielii.

Alergia

Persoanele care au diverse alergii alimentare au un risc crescut de a manifesta alergie și la fructele de goji.

Simptomele de alergie sunt cele obișnuite: urticarie (erupție cutanată), tulburări respiratorii tip wheezing (respirație șuierătoare), greață, amețeală.
Trebuie solicitat ajutor medical.

Efecte secundare

Fibrele pe care le aduce goji pot fi mai greu de digerat. Dacă vrei să crești cantitatea de fibre din alimentație este bine să o faci progresiv.

Datorită efectului de scădere a glicemiei, goji poate interfera cu medicamentele antidiabetice la persoanele cu diabet zaharat. Efectul se supraadaugă și poate apărea hipoglicemie.

Goji poate provoca un efect similar medicamentelor anticoagulante: sângele este mai fluid și face mai greu cheag. De aceea, la persoanele cu tratament anticoagulant și cu consum constant de gojii (suc, ceai, vin) poate fi observată o tendință la sângerare.

Nu sunt studii suficiente care să ateste că fructele de goji pot fi folosite fără niciun risc de femeile însărcinate.

Cantități mari de ceai pot provoca toxicitate hepatică.

Pentru a obține beneficiile fructelor de goji este de preferat să alegem fructe uscate sau proaspete, mai degrabă decât suplimente sau ceaiuri.

Preparare

În mod tradițional, fructele uscate trebuie pregătite înainte de a fi consumate. În medicina chineză se folosește la supe și ceaiuri. De asemenea, din fructele de goji se produce tinctura , vin sau suc.

Fructele se usucă înainte de consum. Pentru a face ceai, fructele se lasă 5-10 min în apă pentru rehidratare și apoi pot fi utilizate.

Tot fructele rehidratate se pot folosi și în diverse rețete de smoothie, în combinație cu alte tipuri de fructe, legume și semințe.

Fructele își pierd valoarea dacă se degradează. Deci, dacă aveți ocazia să consumați fructe proaspete, nu le depozitați, ci folosiți-le imediat. Nu le spălați dacă nu le consumați imediat.

Verificați termenul de garanție pe produsele pe care le achiziționați.

6 Minerale esențiale pentru organism: de unde le luăm?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente