GRADINA: Top 10 idei pentru gradinarul amator

Când abia începi să-ți planifici gradina apar o mulțime de întrebări. Cum și când ar trebui să plantezi? Dacă ai solul potrivit? Dacă este suficientă suprafață pentru ceea ce ți-ai propus? Unde să amplasezi spațiile funcționale ale grădinii? Care sunt criteriile de alegere a plantelor când ești grădinar amator? Cum să obții o grădină cât mai aproape de ceea ce îți imaginezi?

Nu toți suntem specialiști și nici nu putem apela la specialiști din varii motive.

Vestea bună este că natura este un foarte bun profesor. Cu cât petreci mai mult timp în grădină cu atât înveți mai mult.

Dar ca să nu înveți numai din greșeli, iată câteva secrete care s-au adunat din practica grădinarului amator.

GRADINA: Top 10 idei pentru gradinarul amator

1. Nu pleca la drum fără un plan pus pe hârtie

Iarna este un bun anotimp să faci un plan amănunțit al grădinii. 
Este foarte utilă o schemă cu creionul pe hârtie în care să stabilești: punctele de interes ale grădinii, zonele însorite și cele cu umbră, zonele funcționale.

Faptul că nu trebuie să trecem direct la acțiune, pentru că nu este sezonul potrivit, permite regândirea planului de mai multe ori.

Nu uita să planifici suficiente poteci pe lângă straturile cu flori. Plantele vor trebui plivite și tăiate regulat.

2. Alege un stil de gradina

Dacă nu dorești doar un spațiu verde construit la întâmplare, în care apar săptămânal plante ce ți-au plăcut în piață, trebuie să-ți alegi un stil de grădină.

Alegerea stilului de gradina trebuie să țină cont de:
-ceea ce dorești să vezi zilnic
-timpul pe care îl poți acorda grădinăritului
-dimensiunile grădinii

Află mai mult Ce stil de grădină să alegi?

3. Zone cu umbră sau cu soare

Stabilirea suprafețelor de gradina cu soare sau umbră este esențială înainte de alegerea plantelor.
Unele agreează expunerea în plin soare: lavanda, suculente, conifere. Altele, dimpotrivă, necesită expunere în zone doar parțial însorite: rododendron, hortensia, arțari.

Dacă grădina este predominant umbroasă, atunci trebuie să afli dinainte ce plante iubesc umbra.
Unele din ele pot înlocui cu succes chiar și gazonul. Vinca minor, Vinca major, Pachisandra sunt în mod special recomandate pentru plantare la umbră și sub copaci. Iar pentru pata de culoare, Heuchera (disponibilă în foarte multe varietăți de culoare) sau Hortensia.

Nu uita că nu toate varietățile de hortensii iubesc umbra.

Află mai mult 10 plante de umbră variegate care luminează grădina

gradina

GRADINA: Top 10 idei pentru gradinarul amator

4. Construcția ”camerală” a grădinii 

Dar dacă te încântă deopotrivă și grădina japoneză, și cea englezească sau alte stiluri există o soluție.

Poți face un plan de grădină cameral. Mai multe ”camere” în aceeași grădină.
Fiecare ”cameră” poate avea un stil.

Dacă dorim să încorporăm și spații funcționale ( loc de joacă pentru copii, loc de servit masa) construcția camerală a grădinii este soluția.

gradina
Foto: Japonská zahrada na Děčínsku- Kanjakuen

Află mai mult Arțarul japonez: 10 varietăți în culorile toamnei

5. Stabilirea punctelor de interes

Câteva puncte de interes ale grădinii pot fi gândite de la început. Pentru aceste zone investiția poate fi mai mare, urmând ca suprafețele înconjurătoare să fie acoperite în timp, cu investiții mai mici.

Foto; arhiva personală

În planul grădinii trebuie incluse câteva elemente pe vericală: arbuști sau copaci mai înalți. Mai ales dacă grădina este mică sau medie, privirea trebuie direcționată și pe vericală.

Pentru asta îți trebuie copaci sau arbuști gata crescuți. Dar și un buget un pic mai mare dacă vrei ca planul grădinii să fie mai repede atins.

Gradina: top 10 idei pentru gradinarul amator
Foto: arhiva personală

6. Informează-te despre rezistența la frig a plantelor

Pentru plantele anuale nu este importantă alegerea după zona de rezistență la frig și îngheț. Sunt plante care țin un sezon.

Pentru plantele perene, însă, e obligatoriu de știut înainte de a le achiziționa la ce temperaturi rezistă. Altfel, vom arunca banii pe fereastră.

Din păcate, cataloagele magazinelor de grădină de la noi nu furnizează aceste informații.

De aceea, este indicată cunoașterea zonelor climatice de rezistență la frig și îngheț. Vom putea alege plante de grădină sau terasă potrivite cu temperatura zonei unde locuim, fără să riscăm pierderea lor peste iarnă.

Află mai mult Plante ornamentale rezistente iarna în România

7. Specii de plante potrivite cu planul tău

  • camuflarea limitelor grădinii

Grădina mică și medie au această problemă a limitelor. Este vorba, de regulă, despre grădina urbană la care pereții casei vecinului sunt foarte aproape.

Acest dezavantaj poate fi mascat dacă planul făcut inițial este potrivit. Plantele cățărătoare, arbuștii cu creștere rapidă pot umple un perete pe care îl ai în fața geamului.

În același timp, gardul sau peretele verde va servi ca fond celorlalte plante. Un dezavantaj, poate fi transformat într-un avantaj.

  • intrarea în grădină

Ar trebui marcată intrarea în grădină. Cu o poartă adevărată sau cu una simulată din plante. Demarcația zonei în care intri într-o altă lume, în care te poți relaxa, deconecta, îi sporește efectul pozitiv.

În același timp, este ideal să nu se dezvăluie tot planul grădinii dintr-o privire. Arbuștii mai înalți obstruează privirea. Dacă dincolo de un arbust găsești o imagine pe care nu ți-ai închipuit-o de la început, senzația de mister este accentuată.

  • tema coloristică

Grădina va arăta foarte bine dacă alegem o temă de culori a grădinii.

De exemplu: galben și mov sau ciclam, roz și albastru, roșu și alb. Toate aceste combinații vor avea un fond verde: iarba și arbuștii.

Este bine să compui în minte tabloul grădinii dinainte de a te apuca. Îți vei da seama ușor dacă este ceea ce-ți dorești. Și, în același timp, nu vei cădea în ispita de a achiziționa plante care îți plac la prima vedere, dar ulterior constați că nu se armonizează cu celelalte.

Află mai mult Hortensii (Hydrangea): ce varietăți sunt, plantare și îngrijire

8. Evoluția grădinii în cele 4 anotimpuri

Studiază plantele alese înainte de a le achiziționa! Google este un bun sfătuitor. Poți afla de pe site-urile specializate care este perioada de înflorire. Sau cum evoluează coloritul frunzelor în cele 4 anotimpuri.

Poți evita astfel ca grădina să fie monotonă. Peisajul va fi schimbat în fiecare anotimp.

O altă variantă de a evita monotonia este folosirea ghivecelor de gradina plasate din loc în loc. Ghivecele sau containerele pot aduce pata de culoare într-o grădină umbroasă cu prea mult verde.

GRADINA: Top 10 idei pentru gradinarul amator

9. Solul

  • nu este o foarte mare problemă dacă nu cunoști la amănunt tipurile de sol

Dacă te îndoiești de calitatea solului, o remorcă de pământ de grădină pus deasupra terenului după ce a fost desfundat, poate îmbunătăți calitățile solului

Costurile nu sunt uriașe. Rezolvi problema plantelor care au rădăcini superficiale, iar cele cu rădăcini profunde vor găsi singure rezolvarea pe măsură ce se dezvoltă

  • nu arunca frunzele căzute din copaci

Adună-le și folosește-le pentru protecția plantelor mai sensibile la temperaturi scăzute. Și plantele proaspăt puse în pământ intră în această categorie pentru că multe din rădăcinile lor sunt încă în stratul superficial al solului

Primăvara vei îndepărta frunzele folosite ca mulci.

  • fii atent la drenajul solului; majoritatea plantelor agreează solul bine drenat.

Amestecul de nisip sau materiale organice în sol îmbunătățește drenajul.

gradina
Foto: Japonská zahrada na Děčínsku- Kanjakuen

10. Furnizorul de plante

Putem achiziționa plante direct, văzându-le. Este situația ideală. Dar, din păcate, nu toți locuim pe aproape de sere. Iar în piață găsim cam aceleași plante: mușcate, trandafiri și alte câteva perene, mai peste tot aceleași.

Frecvent, însă, achiziționăm plante online. Și nu este rău dacă ne informăm foarte bine înainte.

3g garden

Ce trebuie să aflăm este dacă grădinarii furnizori de plante vând cu adevărat ceea ce apare în magazinul online. Din păcate foarte mulți vând pozele.

Le vedem, ne plac plantele din poze și sunt conforme cu planul pe care ni l-am făcut. Dar când plantele ajung, ele sunt departe de ceea ce ne-am imaginat.

Nu este cazul grădinarilor de la care am primit noi plantele. Dimpotrivă, plantele au fost peste ceea ce ne-am așteptat ca și calitate.

Este vorba despre 3G Garden, grădinari din apropierea Timișoarei, o echipă pe care am găsit-o după multe căutări și eșecuri. Au și magazin online, dar colaborarea directă pe pagina de Facebook și pe Whatsapp este perfectă.

Specificul lor sunt plantele mai mari, deja crescute, copaci și arbuști de la care puteți porni organizarea grădinii sau cu care puteți crea puncte de atracție.

Fiecare sezon vine cu alte varietăți de arbuști și cu plante topiare încântătoare. Tot ceea ce am achiziționat s-a prins și a evoluat chiar dacă gradina Servus nu are un sol ideal. Plantele sunt sănătoase și merită fiecare bănuț.

În plus, plantele sunt ambalate cu mare grijă și transportate profesionist. Se vede că sunt iubite de grădinarii de la 3G Garden.

Gard viu: 10 arbuști ornamentali care cresc repede

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente