Arțar japonez: 10 varietăți în culori de toamnă

Arțarii japonezi sunt de fapt arbuști. Aspectul de copac miniatural al unui arțar japonez încântă orice privire. Sunt arbuști cu frunze căzătoare, dar și ramurile goale care rămân peste iarnă au o poezie aparte.

Se potrivesc în grădinile cu design japonez, în grădinile mici sau umbroase, dar pot fi crescuți foarte bine și în ghivece. Îi putem păstra miniaturali, delicați și invitând la calm și toleranță.

Sunt divers colorați încă de primăvara când apar frunzele. Unii din arțarii japonezi au culori de toamnă chiar și primăvara sau vara: bordo, roșu, portocaliu sau galben.

În grădinile umbroase unde plantele cu flori colorate nu sunt la largul lor, varietatea coloristică și de foliaj a arțarilor aduce pata de culoare și nota de eleganță.

Arțar japonez: Acer japonicum Aconitifolium

artar japonez Aconitifolium

Acer Aconitifolium (Full Moon) este un arțar foarte popular, posesor al premiului Award of Garden Merit al Societății britanice de horticultură. Foliajul este foarte atractiv.

Frunzele sunt multilobate, asemănătoare cu ale ferigii: au 7-11 lobi. Una din cele mai apreciate calități este culoarea intensă, în nuanțe variate de roșu-carmin, încă de primăvara.

Tendința este de a dezvolta o coroană deasă și aspectul este al unui mic copac.

Acer palmatum Atrolineare

artar japonez Atrolineare

Acer Atrolineare este un arbust mic (max 2-3m), cu tendință de creștere verticală.

Primăvara frunzele care apar sunt roșu închis, apoi capătă nuanța bronzului. Toamna nuanțele se încălzesc și devine mai portocaliu.

Este elegant și poate fi expus într-un punct de atracție al grădinii.

Acer palmatum Atropurpureum Bloodgood

artar japonez Bloodgood

Bloodgood este un artar japonez premiat, cu tendința de a dezvolta o coroană rotundă. Frunzele au 5-7 lobi și își păstrează cel mai bine coloritul dacă se află în zone parțial umbrite.

Primăvara frunzele care apar sunt roșu-burgund, nuanță care se menține și vara. Spre toamnă, înainte de a se desfrunzi, foliajul devine roșu-purpuriu.

Acer palmatum Dissectum Crimson Queen

Crimson Queen este un artar japonez din genul Dissectum, cu frunza foarte dantelată. Este de talie medie și formează o coroană tip cascadă.

Se adaptează bine în grădini parțial umbrite pentru că frunzele fine se pot arde ușor.

Spre deosebire de alți arțari la care frunzele sunt roșiatice când apar și devin progresiv verzui către vară, Crimson Queen menține culoarea roșie tot timpul. Toamna capătă nuanțe de roșu-purpuriu.

Artar japonez Dissectum Garnet

artar Dissectum Garnet

Dissectum Garnet este tot un arțar cu frunza multiplu despicată, dantelată. Când apar, frunzele sunt colorate în roșu deschis și nuanța devine mai închisă spre vară.

Formează o coroană pendulară, în cascadă, care atrage atenția oriunde s-ar situa în grădină.

Acer palmatum Katsura

Arțarul Katsura este un arbust cu coroana densă și care atinge înălțimi medii. Frunzele proaspete sunt galben-oranj, vara se colorează în verde și spre toamnă revine la nuanțele galbene.

Se adaptează bine și la creștere în ghiveci, dar și în grădini mici sau rocării. Solul trebuie să fie bine drenat, ca la orice arțar japonez.

Acer palmatum Koto-no-ito

artar Koto-no-ito

Koto-no-ito este un copăcel mic cu frunze foarte elegante. Sunt purpurii primăvara, cu 5-7 despicături, și evoluează spre verde crud și apoi spre galben intens toamna.

Koto-no-ito înseamnă Harpa veche aurie. Formează ramuri multiple având un aspect compact.

Acer palmatum Osakazuki

artar japonez Osakazuki

Arțarul Osakazuki este dintre cei mai rezistenți la uscăciune și la vânt. Crescut în grădină poate atinge 4,5-7,5m.

Se poate menține din tăiat la dimensiuni mai mici dacă vrem să-l creștem în ghiveci.

Are frunze verzi, cu 7 lobi, primăvara și vara. Dar toamna frunzele devin roșu-purpuriu și se mențin așa câteva săptămâni. Prezintă interes și iarna datorită crengilor frumos curbate.

Acer palmatum Sango-kaku

Sango-kaku nu are doar frunzișul spectaculos. Crengile roșiatice îl fac un arțar foarte decorativ și iarna. Frunzele delicate, cu 5 lobi sunt galben-rozalii primăvara, se mențin preponderent verzi vara și revin la galben toamna. Are tendință de creștere verticală și o formă de vază a coroanei. Poate atinge 6-7m în înălțime, dar poate fi modelat prin tăiere și pentru creștere în ghiveci.

Arțar japonez: Acer palmatum Shaina

artar japonez Shaina

Artarul japonez Shaina este un arbust compact, cu frunze roșu viu primăvara care se închid mai spre vară. Iar toamna redevin roșu-purpuriu. Formează o coroană globulară, dar nu crește mai mult de 2m.

Este ideal pentru grădini mici sau creștere în ghivece. Spre deosebire de alte varietăți care trebuie protejate de soare, Shaina agreează și lumina puternică care îi sporește coloritul.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente