PLANTE ORNAMENTALE REZISTENTE IARNA

Plante ornamentale rezistente iarna – Plante de gradina si terasa rezistente la frig- Flori la ghiveci rezistente iarna – Zonele climatice de rezistenta plantelor ornamentale la frig si inghet – Cum alegi plante ornamentale rezistente iarna

Selectarea plantelor ornamentale în funcție de climă este un pas esențial dacă nu dorim să facem experimente și să cheltuim bani inutil.
Cunoașterea intervalului de temperaturi în care o plantă rezistă este necesară atunci când planifici grădina. Poate că ți-ar plăcea să crești în grădină un palmier, dar dacă nu este potrivit zonei tale de climă, nu are rost să încerci.

Ce sunt Zonele climatice de rezistență a plantelor la frig?

O zonă climatică de rezistență a plantelor la frig este o zonă definită geografic în care o anumită categorie de plante este capabilă de a crește și de a rezista temperaturilor minime ale zonei.
De exemplu, o plantă care este descrisă ca „rezistentă la zona 5” înseamnă că planta poate rezista la o temperatură minimă de -23 ℃.
O plantă mai rezistentă decât cea din zona 5, este una aparținând zonei 4 care poate tolera temperaturi minime de -29 ℃.

Adaptată după Gardenia.net

Harta cu zonele de rezistență a plantelor la frig (hardiness zone) a fost realizată pentru prima oară de către Departamentul American pentru Agricultură (USDA). Scopul a fost de a veni în ajutorul grădinarilor. Ulterior s-a extins și pentru celelalte zone de pe glob.

Adaptată după Gardenia.net

Harta nu ia în calcul anumiți parametri și, de aceea, nu este considerată imbatabilă. Dar, este o hartă orientativă, foarte utilă când alegem plantele.

Ce zone de rezistență a plantelor are România?

Europa are o hartă similară cu hardiness zone.
România este încadrată conform hărții, în zona 5 ( -23 la -29 ℃) în centru și nord; cu zone de 6 (de la -18 la -23 ℃) pe margine.
Dar cunoscând cam cât de jos coboară temperaturile iarna în zona în care locuiești te poți orienta după tabelul temperaturilor.

plante ornamentale rezistente iarna- zone de rezistenta la frig hardiness zone

Mai trebuie ținut cont de faptul că, lângă casă, putem considera zona de toleranță la frig cu 1-2 cifre mai sus.
De exemplu, în mod normal aleg plante din zona 5 pentru că aceasta este caracteristica de temperaturi acolo unde locuiesc. Dar, lângă casă, unde temperatura este mai ridicată, pot încerca și cultivarea unei plante din zona 6 sau chiar 7.

Cum alegi plante ornamentale de gradina sau terasă rezistente iarna?

Din păcate cataloagele magazinelor online de gradină nu conțin aceste informații deocamdată. De obicei mergem pe ideea că dacă este comercializată la noi, este probabil rezistentă.
De multe ori este adevărat, dar nu totdeauna.

Ce poți face ca să fii sigur că ai ales plantele potrivite?

stabilești care este zona climatică potrivită localității tale (Zona 5 sau Zona 6 cel mai frecvent)

alegi plantele pe care le consideri potrivite cu stilul tău de grădină
Asta înseamnă să știi denumirea lor corectă pentru a putea căuta informațiile cele mai bune

verifici dacă sunt rezistente în zona în care locuiești
Sunt multe link-uri utile în acest sens, dar cele pe care noi le-am folosit și nu au dat greș sunt: Gardenia.net și shootgardening.co.uk

Dacă achiziționezi planta direct, nu online, eticheta este un alt loc unde poți identifica temperaturile la care rezistă.

poți lua în calcul și alegerea de plante cu 1-2 zone mai sus decât zona ta de temperaturi
Nu uita că în grădinile mici, urbane, apropiate de casă, temperatura poate fi mai ridicata. Poți experimenta și creșterea unor plante care în mod normal nu sunt adaptate temperaturii regiunii tale geografice.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente