Glicemia după masă diferă la persoanele sănătoase de persoanele cu prediabet sau diabet.
Glicemia crește în mod normal după ce mâncăm. Ulterior mecanismele de reglare intră în funcțiune și glicemia revine la valoarea normală. Glicemia după masă care este considerată normală la persoanele cu diabet este diferită de glicemia normală după masă a nediabeticilor.
Glucoza este principala sursă de energie pe care organismul o obține din carbohidrați. Insulina este hormonul principal care reglează nivelul glicemiei și deplasează glucoza în interiorul celulelor pentru a fi folosită ca și combustibil.
Glucoza în exces este depozitată sub formă de glicogen în ficat și o parte rămâne în sânge.
Glicemia reprezintă nivelul de glucoză din sânge la un anumit moment, respectiv atunci când o măsurăm.
Valoarea glicemiei variază pe parcursul unei zile, iar după masă valorile sunt mai mari. Dacă facem analize de sânge în primele 2h după ce am mâncat, valorile glicemiei sunt mai mari decât valorile glicemiei pe nemâncate.
Glicemia pe nemâncate și glicemia după masă la persoanele fără prediabet sau diabet
Glicemia normală pe nemâncate este între 70-100 mg/ dl.
Deoarece există mai multe metode de determinare a glicemiei, valorile normale pot fi ușor diferite de la un laborator la altul. Pe buletinul de analize găsim specificată valoarea considerată normală de laboratorul respectiv.
După ce consumăm alimente, glicemia crește. Cât este normal să crească?
- la 1 h după masă: 90-130 mg/dl
- la 2h după masă: 90-110 mg/dl
- la mai mult de 5 h după masă: 70-90 mg/ dl
Valorile glicemiei după masă depind mult și de alimentele consumate. La nediabetici, glicemia ar trebui să rămână sub 140 mg/ dl chiar și după o analiză de provocare (test de glicemie provocată) în care se administrează în scop diagnostic o soluție cu 75 g de zahăr.
O altă analiză care arată valorile glicemiei ca medie pe durata a 2-3 luni înainte de test, este hemoglobina glicată HbA1c.
Valorile normale ale HbA1c sunt sub 5,7% ceea ce atestă că în ultimele 2-3 luni glicemia a fost în parametri normali în marea majoritate a timpului.
Află mai mult ⮕ 6 cauze surprinzătoare pentru care crește glicemia
Glicemia pe nemâncate și glicemia după masă la persoane cu prediabet și diabet
Prediabetul nu provoacă simptome, dar este premergător diabetului tip 2. Cele mai multe persoane cu prediabet nu știu când a debutat afecțiunea, mai ales dacă nu și-au mai făcut demult analize.
Glicemia pe nemâncate care pune diagnosticul de prediabet este între 100-126 mg/ dl. Valorile peste 126 mg/ dl pun diagnosticul de diabet.
Prediabet | Diabet | |
Glicemia pe nemâncate | 100-125 mg/dl | 80-130 mg/dl |
Glicemia după masă (peste 90 min) | 140- 199 mg/dl | sub 180 mg/dl |
Hemoglobina glicată HbA1c | 5,7-6,4% | sub 7% |
Cum interpretăm valorile din tabel?
Prediabetul nu este o situație normală la care să stăm liniștiți. Valorile din tabel trag un semnal de alarmă că trebuie luate măsuri.
Valorile din tabel corespunzătoare la diabet sunt considerate valori țintă, obiective bine de atins cu ajutorul tratamentului și al măsurilor care țin de stilul de viață.
Află mai mult ⮕ Cel mai bun moment pentru măsurarea glicemiei
Prediabetul evoluează obligatoriu spre diabet?
Evoluția prediabetului spre diabet nu este automată. Cercetările arată că aproximativ 58% din cazurile de prediabet ajung la diabet, dar modificarea stilului de viață și de alimentație poate opri această evoluție.
De exemplu, reducerea cu 7% a greutății corporale scade mult șansele evoluției prediabetului la diabet. Asta înseamnă că dacă ai 100 kg, ar trebui să scazi în greutate până la 93 kg.
De asemenea, efortul fizic moderat-intens, cu exerciții cardio 30 min/ zi, 5 zile pe săptămână, este o altă metodă care poate împiedica evoluția nefastă a diabetului.
Află mai mult ⮕ Sindrom metabolic: cauza dereglării glicemiei și colesterolului
Factorii care influențează cel mai mult glicemia
Ceea ce mâncăm are o influență mare asupra glicemiei, în special carbohidrații. O metodă de a reduce efectul carbohidraților este asocierea cu alimente bogate în fibre.
Când mâncăm contează. De exemplu, o cină la o oră târzie va provoca o glicemie crescută pe parcursul nopții.
Medicația afectează nivelul glicemiei. Dacă ai diabet este bine să compari glicemia înainte și după tratament.
Intensitatea efortului fizic poate determina creșterea sau scăderea glicemiei. Antrenamentele de intensitate moderată au un efect de scădere a glicemiei, dar cele de intensitate crescută pot crește glicemia. Explicația stă în faptul că la antrenament intens crește producția de adrenalină, un hormon care duce la creșterea glicemiei.
Somnul insuficient provoacă creșterea glicemiei.
Citește mai departe…
Cum să menții glicemia normală când consumi carbohidrați?
Glicemia mare dimineața (fenomenul dawn)
Monitorizarea continuă a glicemiei: noua tehnologie disponibilă la diabet
Biliografie
- American Diabetes Association Professional Practice Committee. 2. Diagnosis and classification of diabetes: Standards of Care in Diabetes-2024. Diabetes Care. 2024
- Continuous Glucose Monitoring Profiles in Healthy Nondiabetic Participants: A Multicenter Prospective Study. Multicenter Study. J Endocrinol Metab.
American Diabetes Association. Understanding diabetes diagnostic. - Good to know: factors affecting blood glucose. Clin Diabetes. 2018.
- Weinstock, R. Patient education: Blood glucose monitoring in diabetes (beyond the basics). UpToDate.