Tensiune arterială mare. Care sunt valorile periculoase?

Hipertensiunea arterială sau tensiune arterială mare este o afecțiune frecventă. Ghidurile medicale europene consideră tensiune mare valorile peste 140/ 90 mmHg, iar specialiștii americani pun diagnostic de hipertensiune la valori ceva mai mici.

Chiar dacă nu luăm neapărat tratament medicamentos dacă medicul nu indică, este bine să fim atenți la factorii de risc pe care-i putem evita.

Tensiunea arterială este presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților vaselor de sânge. Tensiunea arterială este cu atât mai mare cu cât vasele de sânge sunt mai îngustate sau mai rigide.

Tensiunea arterială sistolică este numărul cu valoare mai mare dintre cele două pe care le indică tensiometrul. Reprezintă presiunea exercitată de sânge atunci când inima se contractă și îl împinge în vasele de sânge.

Tensiunea arterială diastolică este cel de-al doilea număr și indică presiunea exercitată de sânge când inima se relaxează.

Care sunt valorile considerate tensiune arterială mare?

Se consideră normală tensiunea arterială până la 120/ 80 mmHg.

Ghidurile americane consideră:

tensiune arterială crescută între 120/ 80 mmHg  și 129/ 80 mmHg

 hipertensiune stadiul 1: tensiune sistolică 130- 139 mmHg și tensiune diastolică 80- 89 mmHg

 hipertensiune stadiul 2: mai mare sau egală cu 140- 90 mmHg

 criza hipertensivă înseamnă tensiune sistolică peste 180 mmHg și tensiune diastolică peste 120 mmHg; la aceste valori există risc maxim de complicații cum este accidentul vascular cerebral.

Ghidurile Europene consideră:

Tensiune arterială crescută: 140/90 mmHg și peste această valoare.

hipertensiune stadiul 1: 140/ 90 mmHg tensiune arterială măsurată la medic sau peste 135/ 85 mmHg – media tensiunilor arteriale automăsurate acasă

hipertensiune stadiul 2: 160/ 100 mmHg tensiune arterială măsurată la medic sau peste 150/ 95 mmHg media valorilor măsurate acasă

hipertensiune severă: tensiunea arterială sistolică peste 180 mmHg și diastolica peste 110 mmHg, ambele măsurate la medic

Chiar dacă sunt diferențe între cele două Ghiduri medicale este bine să începem să fim atenți la factorii de risc începând cu valori peste 120/ 80 mmHg, fără să așteptăm să ajungem la 140/ 90 mmHg.

Află mai mult Cum ne automăsurăm corect tensiunea?

Care sunt valorile periculoase?

Hipertensiunea este un factor de risc major pentru apariția accidentului vascular cerebral. Creșterea tensiunii afectează direct creierul.

Diferite tipuri de accident vascular sunt posibile:

Vasele de sânge se îngustează datorită plăcilor de colesterol depuse în interiorul vaselor (aarteriscleroza).

Trombi formați prin despriderea de plăcile de colesterol merg către vasele de sânge ale creierului și provoacă un accident vascular prin întreruperea circulației sângelui.

Vase de sânge din creier se rup și provoacă hemoragie.

Hipertensiunea stă la originea a 25-50% din cazurile de accident vascular. Tratamentul hipertensiunii reduce substanțial riscul.

Recomandarea specialiștilor este de a menține tensiunea arterială sub valori de 140/ 90 mmHg.

Automăsurarea regulată a tensiunii arteriale la domiciliu ne permite să observăm creșterea valorilor la timp.

Află mai mult Accidentul vascular hemoragic. Care sunt semnele?

Cum îți dai seama că este tensiune arterială mare?

Hipertensiunea poate să nu producă niciun simptom, de aceea se mai numește ”ucigașul tăcut”. Foarte puțini dintre hipertensivi știu că au risc major de accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

tensiune arteriala mare

Dacă nu o tratăm, poate afecta inima și circulația sângelui, plămânii, creierul, rinichii.

Simptomele pot apărea numai când valorile tensiunii arteriale sunt foarte mari:

Află mai mult Hipertensiunea netratată: Ce efecte are asupra creierului?

De ce apare tensiune arteriala mare?

În majoritatea cazurilor cauza hipertensiunii nu este cunoscută (hipertensiune esențială).

De aceea, tratamentul care este prescris de medic pentru a menține tensiunea arterială la valori normale, nu tratează cauza. Nu poate duce la dispariția hipertensiunii.

Tratamentul nu trebuie întrerupt fără acordul medicului. Întreruperea poate duce rapid la valori mari ale tensiunii și la apariția unei complicații tip accident vascular.

În câteva dintre situații, cauza hipertensiunii este o altă afecțiune (hipertensiune secundară):

Află mai mult Apnee de somn: Ce pericole sunt fără tratament corect?

Care sunt factorii care ne cresc riscul de hipertensiune?

Chiar dacă nu se cunoaște cauza, studiile științifice au dovedit efectul unor factori  care cresc riscul de a face hipertensiune arterială și de care e bine să ținem cont:

Vârsta – riscul de apariție a tensiunii crește cu vârsta; până la 65 de ani e mai frecventă la bărbați; după 65 ani femeile au risc mai mare.

Membri de familie cu hipertensiune

Obezitate/greutate crescută – O scădere în greutate cu 10 kg poate duce la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale.

Majoritatea dietelor care duc la pierderea de kilograme recomandă reducerea /eliminarea grăsimilor și zahărului. Atenție, îndulcitorii artificiali nu sunt o opțiune fără riscuri. Dar dieta desemnată special pentru a reduce tensiune arteriala este dieta DASH.

Lipsa de mișcare – exercițiile fizice moderate, aproximativ 150 min/săptămână sau 30 min/ zi, pot duce la scăderea tensiunii arteriale

Fumatul

Consum prea mare de sare – sodiul crescut atrage după sine faptul că organismul reține apa; astfel crește și tensiunea arterială.

Consumul de sodiu recomandat este de 1500 mg/ zi pentru persoanele cu hipertensiune. Alimentele procesate sunt bogate în sodiu și de aici vine 75% din aportul nostru de sodiu.

Tensiunea arteriala

Aport prea mic de potasiuPotasiul ajută la menținerea unei valori normale a sodiului în sânge.

Aportul de potasiu necesar unui adult este de 4700 mg/zi. O banană medie are 420 mg potasiu, un cartof copt are 926 mg potasiu, 100 g de prune uscate au 630 mg potasiu, 180 ml suc de portocale are aproape 400 mg potasiu.

Consumul de alcool

Consumul de alcool considerat acceptabil este de 2 băuturi/zi pentru bărbați și 1 băutură/zi pentru femei. Dar ce înseamnă 1 băutură ? 350 ml bere sau 120 ml vin sau 30- 45 ml băutură spirtoasă.

Stres – Oamenii mereu stresați au tendința de a adopta mai multe obiceiuri nesănătoase (consum de alcool, fumat, etc). Aceste obiceiuri pot duce la creșterea tensiunii arteriale. Efectul stresului (de creștere a tensiunii arteriale) este deci indirect.

Afecțiuni cronice: apneea de somn, diabet, afecțiuni renale

Cunoscuți din timp, factorii de risc pot fi evitați, măcar parțial. Iar dacă hipertensiunea s-a instalat, tratamentul trebuie respectat dacă vrem să evităm complicațiile.

Hipertensiune arteriala rezistentă la tratament: ce este de făcut?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente