Cancerul de piele: tipuri și semne particulare

Cancerul de piele poate apărea prin modificarea unei alunițe (nev) pe care o avem mai demult sau poate fi o aluniță nou apărută cu aspect anormal.

Cancerul de piele nu este urmărit prin analize de screening și, de aceea, este important să cunoaștem și să ne analizăm singuri modificarea aspectului alunițelor sau a altor leziuni ale pielii.

Diagnosticul cert este pus de medicul dermatolog în urma unei biopsii.

Există mai multe tipuri de cancer de piele:

Cancerul de piele apare frecvent pe zonele de piele expuse la soare, dar nu doar în aceste zone. De exemplu, există melanom cu localizare oculară.

Află mai mult Crema de protecție solară. Numai 1 din 4 ne protejează eficient

Carcinom bazocelular (bazaliom)

Carcinomul bazocelular poate fi aplatizat sau în relief, de culoare rozalie, palidă sau de culoarea cărnii. Dimensiunile sunt de la câțiva mm la câțiva cm.

La o inspecție mai atentă, se observă mici vase de sânge pe suprafață. Caracteristic este faptul că adesea este ulcerat și sângerează.

carcinom bazocelular
DermNet NZ – carcinom bazocelular

Majoritatea cazurilor de carcinom bazocelular sunt vindecabile, mai ales dacă tumoarea este mică și îndepărtată chirurgical la timp.

Aproximativ 50% din persoanele cu bazaliom vor mai dezvolta o tumoră similară în decurs de 3 ani de la prima. De asemenea, au un risc mai mare de melanom malign.. 

Carcinom scuamos

Carcinomul scuamos este adesea în relief și cu cruste Poate avea un aspect solzos, dar și cu zone ulcerate. În mijloc este de obicei o depresiune a pielii, mai plată decât restul tumorii.

cancerul de piele scuamos
DermNet NZ – carcinom scuamos

Acest tip de cancer se localizează adesea pe zonele expuse la soare, mai ales la față, buze, urechi, mâini, picioare. Dimensiunea variază de la câțiva mm la câțiva cm.

Carcinomul scuamos este o afecțiune invazivă care depășește stratul superficial al pielii (epiderma). Poate da metastaze și poate avea evoluție fatală.

Melanom malign

Melanomul malign este cea mai gravă formă de cancer de piele în care crește necontrolat un grup de melanocite (celulele care produc pigmentul pielii numit melanină).

În mod normal, melanocitele se găsesc la baza epidermei (primul strat de celule al pielii). Melanina pe care o produc melanocitele are rolul de a proteja celulele pielii de radiația UV.

Proliferarea necanceroasă (benignă) a melanocitelor formează alunițele (nevii pigmentari).

Când alunițele suferă modificări și devin melanom, tumoarea trece de epiderm, infiltrează straturile mai profunde ale pielii și se poate răspândi la distanță (metastaze).

cancerul de piele: melanom

Modificarea aspectului alunițelor se poate urmări cu regulile ABCDE:

A – simetria
Cele 2 jumătăți ale unui melanom sunt asimetrice.

B – marginile
Melanomul are margini neregulate.

C – culoarea
Melanomul are culoare neuniformă, pe suprafața aluniței apar nuanțe diverse de la maro la roșu, negru sau albastru.

D – diametrul
Melanomul are un diametru de peste 6 mm

E – evoluția
Pe măsură ce evoluează, melanomul își schimbă aspectul, marginile, culoarea. Nu are un aspect uniform și static.

Află mai mult 10 semne de cancer la care bărbații să fie atenți

Cancerul de piele: semne neobișnuite

Modificări de vedere

Vederea încețoșată, apariția de pete negre pe fond alb în câmpul vizual, pierderea vederii periferice la un singur ochi, pot fi semnele unui melanom ocular.

Modificări ale unghiilor

Apariția unor linii negre sub unghiile de la mâini sau de la picioare, fără să fie vorba de vreun traumatism, poate semnala prezența unui melanom subunghial.

Acest tip de cancer de piele apare mai frecvent la persoanele de culoare.

De reținut despre cancerul de piele

Multe cancere de piele apar la început ca leziuni minore asemănătoare unei mușcături de insectă sau ca simple iritații ale pielii. Totuși, faptul că nu se vindecă după mai mult de 2 săptămâni trebuie să ne dea de gândit.

Alteori cancerul se dezvoltă pe o aluniță deja existentă. Modificarea aspectului acesteia este sugestivă pentru un posibil cancer de piele.

Alunițele normale nu ne produc în mod normal niciun simptom. Cancerul de piele poate provoca mâncărimi ale pielii, înțepături, amorțeală sau chiar durere.

La fiecare din noi poate evolua diferit o leziune a pielii sau o aluniță. Este important să verificăm cu medicul atunci când ceva ni se pare suspect.

Citește mai departe…

Cancer de piele (melanom): autoexaminarea alunițelor
Alunițele normale și modificări în cancer de piele
10 semne de cancer la care femeile să fie atente

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente