Bufeurile se reduc substantial cu dieta low-fat

Bufeurile sunt simptome neplăcute pentru femeile la menopauză. Un studiu recent a constatat că dieta low-fat, săracă în grăsimi, bazată pe consumul de fructe și legume și care include și soia reduce substanțial intensitatea bufeurilor.

Menopauza este diagnosticată când ciclul menstrual s-a oprit de cel puțin 1 an și ovarele nu mai produc estrogeni.

Unele femei nu au simptome semnificative la menopauză. La altele apar bufeurile, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție psihică și incapacitatea de concentrare.

Bufeurile sunt însoțite de senzația de căldură, înroșirea feței și anxietate. Sunt fenomene de scurtă durată (minute), dar extrem de supărătoare. Mai ales dacă sunt frecvente.

Terapia hormonală este una din metodele de a scăpa de bufeuri. Aportul de estrogeni este eficient, dar are unele riscuri pe termen lung.

Estrogenii cresc riscul de tromboze (cheaguri sanguine), accident vascular, cancer de sân sau cancer uterin, mai ales dacă sunt administrați perioade îndelungate.

De aceea, cercetările se orientează către alte tipuri de remedii pentru bufeuri și celelalte simptome de menopauză.

Menopauza: Ce trebuie să schimbăm pentru a reduce simptomele?

Bufeurile și dieta low-fat: cum s-a desfășurat studiul?

În studiu au fost incluse 38 de femei la menopauză care prezentau bufeuri de cel puțin 2 ori/ zi. Acestea au aderat la o dietă low-fat, cu grăsimi puține și vegan, timp de 12 săptămâni.

Au fost reduse la minimum grăsimile, inclusiv cele provenite din uleiuri vegetale, nuci și semințe sau avocado. Dar dieta a inclus teci de soia cel puțin 1/2 cană pe zi.

Lotul de studiu a fost comparat cu altul cuprinzând femei la menopauză, dar care nu au urmat o dietă specială.

Ce este dieta low-fat?

Dieta low-fat sau săracă în grăsimi este regimul alimentar în care sub 30% din caloriile consumate într-o zi provin din grăsimi.

Exită și varianta very low-fat în care 10-15% din caloriile zilnice provin din grăsimi.

Sunt, în general, diete recomandate în curele de slăbire.

Se pot consuma: fructe și legume (mai puțin avocado și măsline, bogate în uleiuri), cereale integrale, leguminoase, lactate degresate și carne slabă sau pește.

Ce înseamnă dieta vegan?

În dieta vegan sunt excluse produsele de origine animală: carne, pește și fructe de mare, ouă, lactate.

Sunt incluse: legume, fructe, cereale, nuci și semințe, produse din soia, uleiuri vegetale.

Care este diferența vegan vs vegetarian?

Ce concluzii au rezultat privind bufeurile?

Cercetătorii au constatat că:

  • frecvența totală a bufeurilor a scăzut cu 79%
  • frecvența bufeurilor moderat-severe a scăzut cu 84%

Modificările de dietă au redus substanțial bufeurile intense, supărătoare și au îmbunătățit astfel calitatea somnului de noapte.

Neal D. Barnard, unul din cercetătorii implicați, crede că pentru reducerea bufeurilor este ideală combinația: grăsimi puține, fructe și legume multe care să includă și soia.

De asemenea, dieta a fost vegană. ”Se știe demult că dieta vegană low-fat are efect de reglare hormonală”, spune Barnard. În acest caz, dieta favorizează funcționarea microbiomului care la rândul său activează izoflavonele din tecile de soia.

Izoflavonele sunt parte a unui grup de substanțe chimice care se găsesc în plante și care se numesc fitoestrogeni. Bacteriile din intestin acționează asupra tecilor de soia și activează izoflavonele.

Odată absorbite în circulație, izoflavonele se leagă de aceeași receptori de care se leagă în mod normal și estrogenii. Astfel, izoflavonele mimează acțiunea estrogenilor și corectează parțial efectele deficitului de estrogeni.

Dezavantajul metodei testată în studiu pentru reducerea bufeurilor este dificultatea de a adera la acest tip de dietă pentru perioade foarte lungi de timp.

În schimb, dieta poate fi modificată progresiv după vârsta de 50 de ani, având în vedere că un consum moderat de grăsimi animale și abundența de fructe și legume are efecte benefice și asupra sistemului cardiovascular.

Femeia la 50 ani: 3 schimbări obligatorii de dietă

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente