Acetaminofen (paracetamol) în sarcină: efecte posibile

Acetaminofen (paracetamol) este considerat unul din cele mai sigure medicamente pe care le poți lua în sarcină. Statisticile arată că 50-65% din femeile gravide din Europa și America de Nord consumă paracetamol în sarcină. Un studiu recent explorează legătura acetaminofenului folosit în sarcină cu întârzierile de limbaj ale copilului.

Studiul clinic a fost publicat în Pediatric Research și a inclus 298 de copii urmăriți din perioada prenatală până la vârsta de 2 ani.

Părinții au colaborat răspunzând la întrebări legate de vocabular, complexitatea limbajului și cele mai lungi enunțuri pe care le poate formula copilul.

Vocabularul a fost apreciat cerând părinților să selecteze cuvintele pe care le folosește copilul dintr-o listă de 680 de cuvinte.

Am dorit să culegem datele la această vârstă deoarece este o perioadă denumită ”explozie de cuvinte” în care copiii adaugă cuvinte în vocabular în fiecare zi, spune unul din autori.

O reevaluare a vocabularului s-a făcut și la 3 ani.

În același timp, s-au cules date despre folosirea paracetamolului (acetaminofen) în trimestrul II și III de sarcină.

Află mai mult Ce medicamente poți folosi în sarcină?

Acetaminofen și dezvoltarea creierului

Am constatat că folosirea acetaminofenului – mai ales în trimestrul III de sarcină – s-a asociat cu un scor mai scăzut al vocabularului și o mai redusă capacitate de a formula enunțuri lungi la vârsta de 2 ani, spun autorii.

În același timp, părinții chestionați au observat că la vârsta de 3 ani există întârzieri de limbaj ale copilului comparativ cu copiii de aceeași vârstă.

Cea mai îngrijorătoare constatare este că pentru fiecare tabletă de acetaminofen luată în sarcină există o reducere cu 2 cuvinte a vocabularului la 2 ani.

Aceasta sugerează că dacă o gravidă ia acetaminofen de 13 ori (o dată pe săptămână în trimestrul al-III-lea), copilul lor la 2 ani ar putea avea o lipsă de vocabular de 26 de cuvinte comparativ cu copiii de aceeași vârstă.

Dezvoltarea creierului copilului are loc pe tot parcursul sarcinii, dar trimestrele II și III sunt în mod deosebit importante. Auzul se dezvoltă în trimestrul II, dar limbajul începe să se dezvolte încă din trimestrul III, înainte de naștere.

Acetaminofenul este administrat de obicei pentru febră sau durere. Nu există încă un înlocuitor mai bun pentru perioada de sarcină.

Se consideră că mecanismul prin care acetaminofenul își exercită efectul analgezic (prin sistemul de endocanabinoizi) este simultan important și pentru dezvoltarea creierului copilului.

Observațiile făcute de cercetători în acest studiu urmează să fie confirmate prin studii mai largi.

Pe de altă parte se știe că stimularea copilului contează. Este important să comunicăm cu copiii tot timpul, dar mai ales în primii ani. Diferențele de limbaj pot fi cauzate și de deficiențele de comunicare ale părinților.

Cum dezvolți vocabularul copilului încă de la început?

Bibliografie
  • Megan L. Woodbury, Patricia Cintora, Shukhan Ng, Pamela A. Hadley, Susan L. Schantz. Examining the relationship of acetaminophen use during pregnancy with early language development in children. Pediatric Research, 2023; DOI: 10.1038/s41390-023-02924-4

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente