Somnul de pranz. Cat trebuie sa doarma copiii?

Somnul este foarte important pentru dezvoltarea creierului copiilor și pentru sănătatea generală. Pentru bebeluși și copiii mici, la timpul total de somn se socotește și durata pe care o are somnul de pranz.

Copiii care dorm suficient au un sistem imunitar integru și au performanțe mai bune în ceea ce privește învățarea, comportamentul, memoria sau sănătatea mentală.

Deoarece somnul este așa de important, părinții trebuie să se străduiască pentru un program constant, o rutină a somnului.

Reducerea duratei de somn duce în timp la tulburări de comportament, iritabilitate, dificultăți de concentrare, obezitate, dureri de cap și chiar la depresie.

Reglarea somnului este un proces foarte dinamic la început. La naștere, bebelușii nu au un ritm circadian (noapte-zi) bine stabilit. În plus, necesitățile de hrană întrerup ritmul somnului.

La 10-12 săptămânii apar primele semne că ritmul circadian începe să se instaleze. Copilul adoarme mai ușor seara și se trezește mai puțin peste noapte.

Diferențele dintre copii sunt mari. Aproximativ 20-30% din copii continuă să se trezească noaptea până la vârsta de 2 ani.

Află mai mult Copilul la 1 lună: praguri de creștere și dezvoltare

Este importantă rutina

Academia Americană de Pediatrie accentuează faptul că somnul trebuie să fie o prioritate a familiei pentru ca și copiii să doarmă atât cât trebuie.

Păstrând aceeași oră de culcare seara sau pentru somnul de prânz, copilul va adormi mai ușor. Ai grijă ca aceleași ore să fie respectate și dacă pleci cu copilul în concediu sau într-o călătorie.

Copilul învață mai ușor un comportament repetitiv. Nu este recomandabil ca somnul de prânz să fie într-o zi la ora 11 a.m. și în alta la 2 p.m.

Activitățile zilei trebuie să fie cât mai diverse

Activitățile în aer liber și sportul sunt cele mai indicate pentru a nu avea probleme cu somnul.

Cu cât petreci mai mult timp cu copilul peste zi, cu atât vei prelugi durata somnului de noapte.

Află mai mult Cum dezvolți vocabularul copilului încă de la început?

Mediul din dormitor trebuie să fie favorabil somnului

Pătuțul copilului mic sau patul copilului mai mare nu trebuie folosit la altceva decât la somn. Nu este bine să lași copilul să se joace în pat pentru că imaginea patului trebuie asociată cu somnul.

Rutina pe care o creezi pentru somnul de noapte este utilă și la prânz. Spălatul dinților, cititul unei povești, draperiile trase pentru a bloca lumina înainte de somn.

O jucărie sau două pot rămâne lângă copil la ora de culcare pentru a combate anxietatea de separație. Dar patul nu trebuie aglomerat cu jucării, perne și păturici. Există riscul de sufocare a copilului peste noapte.

De cât somn au nevoie copiii în 24 h?

Bebelușii (1-3 luni): 14-17 ore. În acest interval de vârstă copiii dorm la orice oră, dar se trezesc cam la 2h să mănânce.

Bebelușii (4-12 luni): 12-16 ore.
La aproximativ 4 luni, ritmul somn-veghe începe să fie mai organizat. Cei mai mulți copiii dorm deja mai mult noaptea și încă de 2-3 ori peste zi.

Copiii mici (1-2 ani): 11-14 ore.
Copiii au nevoie la această vârstă de 2 perioade de somn în timpul zilei, dar până la 18 luni vor trece la un regim cu un singur somn de pranz.

Preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore.
Cei mai mulți copiii la această vârstă dorm suficient noaptea și renunță la somnul de prânz.

Copiii de vârstă școlară (6-12 ani): 9-12 ore.
Copiii peste 6 ani ar trebui să-și realizeze toate orele de somn noaptea.

Află mai mult Copilul de la 0 la 1 an: ce greșeli poți evita dacă știi cum?

Cum îți dai seama că un copil are nevoie de somnul la pranz?

Copiii au nevoie de somnul de prânz dacă noaptea nu au dormit destul. Uneori părinții subestimează somnul de noapte al copiilor și consideră că este necesar somnul de prânz.

Dacă copilul se freacă la ochi, arată obosit și se comportă ca un copil obosit, probabil este nevoie de somn.

Bine de știut
Pune copilul în pat dacă dă semne că este obosit. Lasă-l să adoarmă singur, fără să-l legeni sau să-l plimbi. Numai așa, la trezirile de noapte, va ști să readoarmă singur.
Așază copilul pe spate pentru somn, până la vârsta de 1 an.

Pe de altă parte, nu trebuie transformat somnul de pranz într-o bătălie. Nu vei reuși să faci să doarmă un copil care nu vrea să doarmă.

Dacă nu dorește să doarmă de prânz, asigură-i copilului o perioadă de liniște la prânz.

Ce activități poți face în această perioadă? Citește povești sau chiar joacă-te, dar în liniște. Dacă este o activitate liniștită, copilul se va odihni cel puțin parțial.

Nu trebuie să-ți pierzi răbdarea. Instalarea unei rutine a somnului poate dura ceva timp.

Studiile clinice arată că un somn suficient în perioada primei copilării influențează direct dezvoltarea cognitivă a copilului și rezultatele se văd în primii ani de școală.

Cum se dezvoltă creierul copilului până la 5 ani?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente