6 medicamente vinovate pentru glicemia mare

Diabetul este însoțit adesea și de alte afecțiuni care necesită tratament. Cel mai frecvent este vorba despre hipertensiune sau colesterol crescut. Problema este că, unele din medicamentele pe care le luăm, pot fi vinovate pentru glicemia mare.

Nu înseamnă că celelalte afecțiuni trebuie să rămână netratate corect pentru că crește glicemia. Ci doar că trebuie să colaborăm cu medicul diabetolog pentru a crește eficiența tratamentului antidiabetic.

6 medicamente folosite frecvent care pot provoca glicemia mare

1. Corticosteroizii folosiți ca antiinflamatoare

Corticosteroizii sunt utilizați ca antiinflamatoare în astm, alergii sau probleme articulare (artroza, artrita).

Sunt spray-uri cu corticosteroizi sau unguente. Este puțin probabil ca acestea să dea peste cap glicemia pentru că se absorb în cantitate destul de redusă în sânge. Nu strică să monitorizăm totuși glicemia pe parcursul tratamentului.

Corticosteroizii administrați injectabil (dexametazona, hidrocortizon, solumedrol etc) sau sub formă de tablete (prednison, medrol etc).

Dacă tratamentul cu corticosteroizi este pe termen scurt (zile), nu este greu de controlat situația. Dar când durata tratamentului se prelungește, medicul diabetolog ne poate ajusta dozele de antidiabetice pentru a evita glicemia mare.

Uneori corticosteroizii pot fi injectați intra-articular pentru a calma durerea. Studiile clinice la asemenea pacienți au pus în evidență creșterea glicemiei după infiltrație.

Riscul de a da peste cap glicemia este mai mare dacă înainte de infiltrație valoarea hemoglobinei glicate HbA1c este peste 7%.

Află mai mult Cât trebuie să fie HbA1c ca să eviți complicațiile?

2. Beta-blocantele

Beta-blocantele sunt medicamente folosite frecvent pentru hipertensiune, aritmii cardiace, dar și pentru glaucom, tremor sau hipertiroidie.

Cele mai frecvente denumiri: acebutolol, atenolol, bisoprolol, metoprolol, nebivolol, timolol ș.a. Le recunoaștem după terminația -olol.

Unele beta-blocante influențează glicemia mai mult, altele mai puțin. De aceea este importantă colaborarea cu diabetologul.

Bine de știut
Beta-blocantele pot masca tahicardia (puls mare) care te anunță că faci hipoglicemie.

3. Statinele și glicemia mare

Statinele sunt medicamente folosite pentru a scădea LDL-colesterol sau colesterolul rău. Pot fi o terapie vitală pentru a preveni infarctul de miocard sau accidentul vascular.

Dar statinele pot provoca și glicemia mare, mai ales la persoanele cu prediabet. Un studiu din 2017 publicat în British Medical Journal, care a urmărit timp de 10 ani persoane cu prediabet și tratament cu statine, a observat creșterea cu 30% a riscului de apariție a diabetului în aceste cazuri.

Pe de altă parte, accidentul vascular și infarctul miocardic sunt cauze importante de deces la persoane cu diabet. Și momentan nu există variante mai bune decât statinele pentru a reduce LDL și a preveni aceste complicații.

Află mai mult Statinele și diabetul: ce riscuri reale există?

4. Niacina

Niacina este o vitamină B ce intră în compoziția unor suplimente alimentare. Este uneori folosită pentru a reduce valorile colesterolului, singură sau în combinație cu statinele.

Analiza mai multor studii clinice, care a inclus peste 20 000 de pacienți, a observat că niacina crește riscul de diabet pentru persoanele care nu au această afecțiune. Și, de asemenea, poate provoca glicemia mare și la cei cu diabet.

Află mai mult Cel mai bun moment pentru măsurarea glicemiei

5. Levofloxacina, Ciprofloxacina, Moxifloxacina pentru infecții urinare

Fluorquinolonele sunt clasa de medicamente din care fac parte ciprofloxacina, levofloxacina și moxifloxacina.

Adesea ne autoadministrăm Nolicin pentru simptomele unei infecții urinare ușor de recunoscut.

Acest tip de atitudine merită 2 mențiuni:

  • fluorquinolonele nu mai fac parte demult din opțiunile de primă intenție pentru tratarea infecției urinare. germenii răspunzători de infecțiile urinare nu mai răspund la fluorquinolone așa cum era odată.
  • fluorquinolonele pot da peste cap glicemia

Află mai mult Infecția urinară și diabetul: ce complicații pot apărea?

6. Decongestionantele nazale

Decongestionantele nazale, picăturile care ne desfundă nasul, pot influența glicemia dacă conțin pseudoefedrină sau fenilefrină.

Decongestionantele nazale au în prospect atenționare pentru efecte adverse la persoanele cu diabet, dar și cu afecțiuni ale tiroidei sau tulburări de ritm cardiac.

Nu înseamnă că dacă sunt spray-uri nazale sunt inofensive. Cel mai bine este să verificăm dacă conțin pseudoefedrină, efedrină sau fenilefrină.

Ce suplimente pentru diabet sunt cu adevărat utile?

Surse

.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente