Dovleac copt cu ceapă roșie și sos tahini

Dovleac copt cu ceapă roșie și sos tahini este o rețetă delicioasă care poate constitui singură un fel de mâncare la cină sau la prânz. Este un preparat perfect pentru vegetarieni sau poate sta pe post de garnitură la un preparat de miel, pui sau pește.

Rețeta este adaptată după Yotam Ottolenghi, cunoscut chef și autor de cărți de bucate, care are și o rețea de restaurante în Londra, apreciate de cunoscători.

Rețeta cu dovleac copt este simplă, ușor de preparat. Secretul este balansarea gustului dulce al dovleacului cu cel acrișor-amărui al sosului tahini.

Mirodeniile și condimentele folosite de Ottolenghi în rețetele lui sunt specifice Orientului Mijlociu, unde sunt originile autorului. Nu sunt greu de găsit nici pe la noi și, dacă avem în minte rețetele atunci când mergem la cumpărături, ne putem completa colecția.

Dovleac copt cu ceapă roșie și sos tahini

Ingrediente

  • 700 g dovleac plăcintar sau dovleac butternut decupat de pe coajă în bucăți medii neregulate
  • 2 cepe roșii, șalote sau cepe albe tăiate peștișor
  • 50 ml ulei de măsline
  • 3 linguri pastă tahini din semințe de susan
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1-2 căței de usturoi zdrobiți
  • 1 lingură de condiment zatar
  • 50 g semințe de pin
  • sare, piper
dovleac copt cu sos tahini

Preparare

1. Într-o tavă suficient de întinsă pentru ca legumele să nu stea unele peste altele, vom pune bucățile de dovleac și ceapa.

Putem folosi ceapă albă în loc de ceapă roșie dacă dorim ca aroma cepei să fie mai pregnantă.

Adăugăm sare și piper după gust și 1-2 linguri de ulei de măsline și amestecăm bine, cu mâna.

Tava merge la cuptor la 180 grade pentru 30-40 min sau până ce dovleacul s-a înmuiat. Trebuie totuși să-și păstreze un pic fermitatea pentru a nu deveni o pastă când vom adăuga sosul tahini.

2. Sosul se prepară în timp ce legumele se coc. Într-un bol adăugăm tahini, sucul de lămâie, usturoiul, 1/4 linguriță de sare și puțină apă. Amestecăm și vom observa că sosul se îngroașă în câteva minute. Mai adăugăm apă pentru a obține o consistență de miere care curge.

3. Semințele de pin se pregătesc într-o tigaie stropită cu puțin ulei de măsline. Amestecăm continuu pe foc mare semințele până ce devin maro-aurii (1-2 min).

4. Când dovleacul și ceapa s-au copt, le scoatem din cuptor și turnăm deasupra sosul tahini. Amestecăm bine pentru ca toate bucățile de dovleac copt să fie unse cu sos.

Ornăm preparatul cu semințe de pin rumene și zatar.

Salata de dovleac copt cu ceapă și sos tahini se poate servi călduță sau rece, a doua zi.

Am încercat și varianta cu cartof dulce în loc de dovleac. Este la fel de bună și se parcurg aceleași etape de preparare.

Supa cremă de dovleac

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente