Tiramisu cu afine, frisca, mascarpone și oua preparate termic este o reteta simpla, ușor de pregatit. Crema nu este excesiv de dulce, iar afinele fac prăjitura chiar răcoritoare. Deliciul acestei prăjituri cremoase cu aromă de cafea depinde mult de calitatea ingredientelor pe care le alegem.
Prepararea termică a ouălor exclude riscul infectării cu Salmonella.
Înlocuirea albușurilor pentru cremă cu frișcă are același scop. Dar gustul este la fel de bun, dacă nu mai bun, decât al retetei de tiramisu cu ouă crude.
Ideal este să avem afinele pregătite dinainte.
Dacă, în sezonul afinelor de pădure, punem la frigider un borcan de 3kg de afine amestecate cu câteva linguri de zahăr, avem material pentru 5-6 prăjituri tiramisu.
Ingrediente
Crema
8 gălbenușuri
120g zahăr
600g smântână pentru frișcă
750g mascarpone Galbani
La montarea prăjiturii mai sunt necesare:
300g pișcoturi Boromir
500g afine
2 linguri cafea + 3 linguri zahăr + 400ml apă din care se prepară cafeaua pentru înmuiat pișcoturile
100ml lichior Amaretto
50g cacao pentru ornat
Preparare
Pasul 1: Prepararea cremei pentru tiramisu
Cafeaua în care vom înmuia pișcoturile este primul lucru de făcut, pentru a avea timp să se răcească. Lichiorul se toarnă în cafea după ce aceasta s-a răcit. Altfel își pierde aroma.
Lichiorul Amaretto este facultativ. Poate fi înlocuit și cu alt lichior parfumat, cum este lichiorul de portocale sau putem să nu punem deloc.
Turnăm cafeaua într-un castron în care vom înmuia pișcoturile și ne apucăm să facem crema.
Separăm mai întâi cele 8 gălbenușuri. Albușurile nu le vom folosi la această rețetă.
Într-un castron adăugăm cele 120g de zahăr și mixăm compoziția câteva minute, până ce devine albicioasă, spumoasă și își dublează volumul.
Trecem apoi compoziția de ouă într-o cratiță cu ajutorul unei spatule de silicon. Și fierbem pe abur, mestecând continuu, aproximativ 5-7 min.
Este importantă fierberea la abur. Cratița cu cremă nu se va pune direct pe ochiul de aragaz, ci într-o tigaie/ cratiță mai mare ce are pe fund 2cm de apă adusă la fierbere.
Când este gata, crema lasă urme la mișcarea de mestecare, dar nu este excesiv de groasă. Nu trebuie preparată prea mult pentru că riscăm să obținem o omletă.
Crema de ouă se lasă de o parte să se răcorească bine.
Când crema de ouă s-a răcorit, scoatem din frigider smantâna pentru frișcă și o turnăm într-un castron cu pereți mai înalți. În acest castron vor intra toate componentele cremei de aceea este bine să fie spațiu.
Frișca se bate cu mixerul până ce devine foarte fermă.
Imediat se adaugă cele 750g de mascarpone păstrată la frigider până în momentul în care o folosim. Încorporăm mascarpone în frișca bătută.
După aspectul din fotografie se poate deduce ușor consistența ingredientelor.
În amestecul de frișcă și mascarpone vom pune crema de ouă și o vom încorpora tot cu mixerul.
Crema astfel obținută trebuie să fie fermă, să nu curgă.
Pasul 2: Cum se montează tiramisu
Alegem o tavă cu pereți mai înalți. Tava pe care am folosit-o are
Stratul 1: pișcoturile muiate pentru câteva secunde în cafea
Le așezăm mai dese în acest strat (consumăm cam 200g din cele 300g de pișcoturi).
Stratul 2: jumătate din cantitatea de afine presărată peste pișcoturi
Stratul 3: jumătate din cantitatea de cremă
O nivelăm ușor cu ajutorul unei spatule. O parte din afine vor migra în cremă, dar nu este o problemă.
Stratul 4: încă un rând de pișcoturi, de data aceasta mai rare
Stratul 5: a II-a jumătate din cantitatea de afine
Stratul 6: a-II-a jumătate din cantitatea de cremă
Acest din urmă strat se pudrează cu cacao, suficient încât să nu se mai vadă crema galbenă de dedesubt.
Tava se acoperă cu folie și se dă la frigider pentru câteva ore înainte de servire.
Aspectul prăjiturii este festiv, iar gustul pe măsură.