Colita poate fi provocată de colorantii alimentari -Studiu științific

Un studiu recent publicat în revista Cell Metabolism a concluzionat că metabolizarea colorantilor alimentari de către bacteriile saprofite din intestin poate conduce la apariția bolilor inflamatorii intestinale cum este colita.

Studiul a fost făcut pe animale de laborator (șoareci) care au dezvoltat colita după ce au consumat coloranți alimentari Roșu 40 și Galben 6. Aceștia sunt cel mai frecvent utilizați dintre coloranții alimentari.

Atât factorii genetici, cât și condițiile de viață par să joace un rol în apariția bolilor inflamatorii intestinale: boala Crohn și colita ulcerativă.

Apariția acestor boli este legată de supraproducția de interleukina-23 (IL-23).

IL-23 este o citokină care poate declanșa un lanț de reacții ale sistemului imunitar. Consecința este inflamația la nivelul intestinului.

Medicamentele care blochează activitatea IL-23 sunt eficiente în tratamentul colitei.

Dar, deși IL-23 este în cantitate mare, uneori inflamația nu se declanșează. Concluzia firească este că nu doar creșterea IL-23 este responsabilă de apariția bolii.

Colita poate fi declanșată de colorantii alimentari

Studiul recent publicat, condus de cercetători de la Mount Sinai Hospital, a arătat că, la șoarecii cu IL-23 în cantitate mare, coloranții alimentari pot declanșa colita.

Specialiștii au observat că numai după ce șoarecii cu IL-23 crescută au consumat coloranți alimentari Roșu 40 și Galben 6, s-a declanșat colita.

Nu s-a întâmplat același lucru (apariția colitei) la șoarecii cu sistem imunitar normal.

” Schimbările dramatice ale concentrațiilor de poluanți din aer și apă și creșterea utilizării alimentelor procesate și cu aditivi alimentari, se corelează cu creșterea incidenței de boli inflamatorii și boli autoimune. Nu se știe însă clar mecanismul prin care se întâmplă acest lucru. Sperăm că această cercetare să fie un pas înainte în înțelegerea impactului coloranților alimentari asupra sănătății umane.” – spune Dr. Segio Lira, unul din autorii studiului

Nu este clar încă dacă cei doi coloranți alimentari au aceleași efecte la oameni. Dar cercetarea publicată este un pas înainte în descifrarea mecanismului bolilor inflamatorii intestinale.

Sursa:
Cell Metabolism. Food colorants metabolized by commensal bacteria promote colitis in mice with dysregulated expression of interleukin-23, mai 2021

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente