Colecistita acuta: simptome, analize, tratament

Colecistita sau criza de fiere este provocată de inflamația vezicii biliare. Litiaza biliara sau pietrele la fiere sunt cauza colecistitei.

Vezica biliară este un organ de dimensiuni mici, aflat în vecinătatea ficatului. În vezica biliară se adună bila sau, popular, ”fierea”, lichid produs de ficat. Bila are roluri clare în digestia alimentelor. Dar de ce se inflamează vezica biliară și cum ne dăm seama?

Cum ne dăm seama de colecistita?

Simptomele sunt de obicei următoarele:

♦ durere abdominală severă (în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste)

♦ durere cu punct de pornire abdominal, dar care se extinde în umărul drept sau în spate

♦ sensibilitate accentuată la atingerea abdomenului

♦ greață, vomă

♦ febră

E foarte important contextul în care apar aceste simptome: de obicei după mese copioase, bogate în grăsimi.

Atenție! Dacă durerea abdominală este severă, puternică, nu trebuie așteptat să treacă. Trebuie mers la medic de urgență.

Dureri abdominale: cauze și semne de alarmă

De ce apare inflamația colecistului?

Inflamația este reacția prin care organismul se apără, indiferent despre ce ”agresiune” este vorba.

Inflamația produce: durerea, febra, edemul și creează simptomele care ne anunță că se întâmplă o bătălie a organismului cu un agresor.

♦ litiaza biliară- în lichidul care stagnează în colecist se poate produce aglomerarea particulelor solide cu apariția de calculi sau pietre.

Dacă o piatră pornește pe canalul de eliminare al bilei și îl blochează, bila nu se mai poate elimina corect din vezica biliară. Continuând să se adune și neputându-se elimina, creează condiții pentru apariția inflamației.

♦ tumorile formate din celule care se înmulțesc anormal de mult – pot bloca eliminarea bilei. Consecința este ca și în cazul pietrelor, inflamația colecistului.

Tumorile pot ține de colecist sau de organe învecinate; simptomele sunt asemănătoare cu cele din litiază sau pietre în colecist; doar analizele efectuate de medic vor putea să pună diagnosticul corect.

♦ pancreatita – inflamația și suferința pancreasului, organ aflat în apropiere. Colecistita cronică este una dintre cauzele majore de pancreatită datorată inflamației pancreasului.

♦ infecțiile – virale sau bacteriene pot declanșa inflamația.

♦ probleme ale vaselor de sânge – afecțiuni vasculare severe pot compromite fluxul de sânge care hrănește colecistul.

Litiaza biliară sau pietre la fiere: cauze și soluții eficiente

Ce se poate întâmpla dacă inflamația nu cedează?

Bila din interiorul colecistului se poate infecta. Infecția se poate extinde, poate deveni ceea ce medicii numesc sepsis sau septicemie. Dintr-un asemenea punct lucrurile au o evoluție imprevizibilă.

Necroza sau moartea țesutului care alcătuiește vezica biliară (gangrenă) – este o complicație frecventă mai ales la persoanele în vârstă și la cele cu diabet

Perforația peretelui vezicii biliare – apare ca o consecință a complicațiilor de mai sus

Pancreatita. Litiaza biliară este o cauză frecventă de pancreatită. Enzimele produse de pancreas au o porțiune din traiectul de eliminare în intestin care este comună cu calea biliară.
Litiaza biliară poate determina blocarea eliminării enzimelor pancreatice în intestin. Acestea se reîntorc în pancreas unde irită țesutul pancreatic și pot provoca pancreatita.

Pancreatita: cauze, simptome, tratament

Ce analize se modifică la colecistita?

Analizele de sânge care se modifică mai frecvent în colecistită sunt:

crește numărul de leucocite, peste 11000/ mm3. Leucocitele cresc la valori peste 15000/ mm3 în caz de perforație sau gangrenă

cresc enzimele hepatice (ALT, AST). Când creșterea este importantă este posibil să fie vorba despre calculi în căile biliare prin care bila se elimină în intestin

crește bilirubina și amilaza dacă pancreasul este afectat

cresc valorile pentru analizele de inflamație

Ecografia este investigația care stabilește cu ușurință dacă există calculi biliari. Medicul mai poate folosi și alte investigații imagistice când consideră necesar.

Proteina C reactivă: cum depistăm inflamația?

Cum va trata medicul colecistita?

Având în vedere complicațiile care pot apărea, colecistita necesită tratament în spital. Primele măsuri sunt cele care combat simptomele:

repaus alimentar – nu este permis aportul de alimente sau lichide; este prima măsură pentru combaterea inflamației

lichide administrate intravenos – deoarece nu putem consuma lichide trebuie să prevenim deshidratarea și suferința rinichiului și a celorlalte organe prin administrarea lichidelor pe altă cale

antibiotice – care ajută organismul să lupte cu infecția

combaterea dureriianalgezicele antiinflamatoare combat durerea, dar și inflamația

Între timp se fac investigații – analize de sânge și metode imagistice prin care se vizualizează colecistul. Acestea vor decide dacă este recomandată intervenția chirurgicală.

În ce constă operația de colecist?

Intervenția chirurgicală sau colecistectomia presupune îndepărtarea colecistului în totalitate, nu doar a pietrelor din vezică.

Bila – lichidul pe care îl depozita vezica biliară – se va elimina din ficat direct în intestin după operație. Nu va mai avea unde să fie depozitată. Această modificare anatomică nu ne împiedică să trăim normal după operație.

Colecistectomia se practică în anestezie generală. De obicei se apelează la o procedură minim invazivă – colecistectomie laparoscopică. Recuperarea după operație decurge relativ ușor.

Cum putem preveni colecistita?

♦ dieta pentru pierderea kilogramelor în plus trebuie dirijată astfel încât să nu scădem în greutate prea brusc; ritmul de 0,5 – 1 kg/ săptămână este optim

menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare înălțimii; hrana echilibrată și exercițiile fizice constante sunt cheia

♦ dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi poate conduce la apariția pietrelor în colecist; pentru a preveni această situație este bine să optăm pentru mai multe fructe, legume și cereale integrale

♦ unele medicamente consumate cronic pot crește riscul: contraceptivele și terapiile hormonale care aduc aport de estrogeni; fibrații – utilizați pentru scăderea colesterolului.

Criza de fiere: De ce apare dacă nu mai ai colecist?

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

kiwi fruct

Un fruct care ne crește rapid tonusul și buna dispoziție

0
Cercetătorii au descoperit că dispoziția psihică se poate schimba în bine dacă zilnic consumăm kiwi, un fruct bogat în vitamina C. Efectele sunt vizibile mai ales la persoanele cu deficit de vitamina C. Studiul a...
boli cardiace și depresie

Boli cardiace urmate de depresie

0
Persoanele care suferă de boli cardiace au mai frecvent depresie, iar cele cu depresie, au un risc mai mare de apariție a unei boli cardiace. Aproximativ 40% dintre cei care au avut un infarct,...
constipatia copii

11 alimente care combat constipația la copii

0
Alimentația contează când ai un copil constipat. Există alimente care combat constipația și stimulează mișcările intestinului, dar secretul este să le oferi constant, să încorporezi la fiecare masă asemenea alimente. Alimentele bogate în fibre sunt...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -