Carbamazepina și alte antiepileptice scad nivelul vitaminei D

Carbamazepina este un medicament antiepileptic larg utilizat. Un studiu recent atrage atenția că folosirea îndelungată a carbamazepinei se asociază cu scăderea semnificativă a nivelului de vitamina D.

Carbamazepina este folosită în tratamentul epilepsiei, dar și în diferite afecțiuni psihiatrice. Deoarece este accesibilă ca preț este și larg utilizată.

Se știa deja că la persoanele care utilizează alte tipuri de medicamente antiepileptice (în special fenobarbital și fenitoin) apare mai frecvent scăderea nivelului de vitamina D ceea ce poate duce la pierdere de masă osoasă.

Cum s-a realizat studiul despre carbamazepina?

Noua analiză a cazurilor cu tratament antiepileptic a inclus 331 de pacienți care au primit carbamazepina între 1 și 10 ani și un alt lot de control cu 328 de persoane.

Dozarea nivelului de vitamina D a demonstrat valori cu cel puțin 4 ng/ ml mai mici în lotul cu carbamazepina comparativ cu lotul de control.

Recomandarea cercetătorilor care au realizat studiul este de a doza nivelul vitaminei D cel puțin o dată la 2 ani pentru persoanele de orice vârstă care au în tratament carbamazepina.

De asemenea, tot la 2 ani, este recomandabilă verificarea densității osoase cu testul DEXA.

Pentru persoanele la care există un risc mai mare de fractură cum sunt cele imobilizate la pat sau care stau preponderent în casă sau care au probleme nutriționale, recomandarea este de a se repeta anual dozarea vitaminei D și testul DEXA.

Află mai mult Cum îți dai seama că ai lipsă de vitamina D?

Care sunt valorile normale pentru vitamina D?

Determinarea nivelului de Vitamina D (25- hidroxivitamina D) în sânge arată dacă există o lipsă.

Valorile care ne orientează:

  • sub 20 ng/ ml (50 nmol/l) = deficit de vitamina D
  • între 21-29 ng/ ml = insuficiență de vitamina D, valori la care să fim atenți
  • peste 20 ng/ ml (50 nmol/ l) este considerată o valoare adecvată pentru sănătatea oaselor

Aportul adecvat de calciu, vitamina D și exercițiile fizice sunt esențeale pentru menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei sau încetinirea ritmului bolii.

Suplimentele cu vitamina D cele mai indicate sunt cele care conțin colecalciferol sau vitamina D3. Este aceeași cu forma de vitamina D produsă în piele prin expunere la soare.

Aportul necesar de vitamina D este de 600-800 UI/ zi, dar dacă există o lipsă de vitamina D pot fi necesare doze mai mari.

Pentru a preveni osteoporoza este necesar și un aport adecvat de calciu, respectiv cel puțin 1000 mg calciu elemental/ zi. Pentru femeile postmenopauză, femeile gravide sau care alăptează, bărbații vârstnici, se recomandă chiar 1200-1500 mg calciu elemental/ zi.

Cel mai frecvent se utilizează calciu carbonat sau calciu citrat. Ambele se absorb mai bine dacă sunt luate odată cu alimentele.

11 metode simple ca să previi osteoporoza

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente