Atac de guta: tratament si prevenire

Atac de guta sau criza de gută este o durere puternică, apărută pe neașteptate, cel mai frecvent la degetul mare de la picior, la persoanele care suferă de gută.

Durerea poate să debuteze și la alte articulații: genunchi, gleznă, cot, degetele de la mâini. Afectează mai frecvent bărbații între 30-50 ani sau femeile după instalarea menopauzei.

Excesul de acid uric ce se depune în articulații și tendoane cauzează inflamație și durere. Astfel se explică apariția gutei care este o formă de artrită.

Atacul de gută durează, de obicei, 3-10 zile. Tratamentul specific reduce și durerea în atacul de gută, dar reduce și frecvența atacurilor.

Află mai mult Guta: este consumul de carne singurul vinovat?

Ce medicamente există pentru atac de guta?

În atacul de gută ținta tratamentului este durerea. Pentru calmarea durerii se folosesc de obicei:

Antiinflamatoare nesteroidiene – aspirina, ibuprofen, naproxen, indometacin, celecoxib – sunt câteva dintre medicamentele din această categorie.

Administrarea acestor medicamente în primele 24 de ore de cănd debutează atacul de gută, scurtează durata atacului.

Colchicina – reduce eficient durerea din atacul de gută deoarece reduce inflamația. Dar uneori folosirea ei este limitată de efectele secundare: greața, voma, diareea. Acestea apar mai ales când se folosesc doze mari.

Corticosteroizii – de exemplu, Prednison – reduc puternic inflamația și durerea. Se folosesc mai ales la cei care nu pot lua antiinflamatoare nesteroidiene sau colchicină. 

Află mai mult Analgezice pentru dureri articulare: Ce putem folosi?

Cum putem preveni complicațiile gutei?

atac de guta

Complicațiile gutei se datorează nivelului crescut de acid uric. De aceea, medicamentele care reduc nivelul de acid uric, pot preveni complicațiile.

Medicamente care blochează producția de acid uric: se numesc inhibitori de xantin oxidază și cel mai utilizat este Allopurinol.

Efectele lui secundare sunt rash cutanat și scăderea numărului de celule sanguine.

Medicamente care îmbunătățesc eliminarea acidului uric – uricozurice – ajută rinichiul să elimine acidul uric. Din această categorie fac parte: probenecid și lesinurad.

Dezavantajul este că în urină continuă să fie foarte crescut acidul uric și se menține riscul de calculi sau pietre în vezica urinară.

Află mai mult Acid uric crescut: 2 motive ca să iei corect tratament de gută

Modificări ale stilului de viață pentru prevenirea crizei de gută

Hidratarea corespunzătoare, care să asigure o diureză de 2 litri/ zi. De preferat apa și băuturile nealcoolice. De evitat băuturile alcoolice sau cele îndulcite cu fructoză.

Reducerea consumului de carne roșie (vită, porc), organe de animal, fructe de mare.

Aportul necesar de proteine poate veni din produse lactate: brânză, iaurt, lapte sau din surse vegetale.

Află mai mult 10 Alimente bogate în proteine în afară de carne

Menținerea unei greutăți corespunzătoare înălțimii, păstrând constant o dietă echilibrată și un program de exerciții fizice.

Unele alimente au fost studiate pentru potențialul lor de a scădea acidul uric:

Cafeaua – decofeinizată sau nu – reduce nivelul de acid uric. Nu se știe exact prin ce mecanism și cum se explică acest efect.

Vitamina C. Suplimentele cu Vitamina C reduc nivelul de acid uric, dar nu s-a demonstrat că ar reduce frecvența și severitatea atacurilor de gută. Nu uitați că aportul de vitamina C din surse naturale este optim.

Cireșele – reduc nivelul de acid uric și reduc și numărul de atacuri de gută. Mâncând multe cireșe și consumând suc de cireșe putem crește efectul tratamentului medicamentos.

Dieta pentru gută: Ce alegem? Ce evităm?

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

alimente care cauzează inflamație

Alimente care cauzează inflamație

0
Inflamația este o reacție normală a corpului nostru care se apără de diverși agresori. Datorită inflamației organismul repară leziunile și se vindecă. Există însă și situații care cauzează inflamație dintr-o eroare, cum sunt bolile...
tipuri de depresie

Tipuri de depresie: semne caracteristice

0
Depresia este o afecțiune frecventă, dar există mai multe tipuri de depresie cu simptome caracteristice și grade diferite de severitate. Dacă nu luăm măsuri, depresia ne afectează sentimentele, gândurile și desfășurarea activităților zilnice. Nu există...
simptomele depresiei

Simptomele depresiei grăbesc pierderea memoriei

0
Simptomele depresiei și scăderea memoriei sunt legate între ele și se influențează reciproc. Datele adunate în peste 16 ani de la 8268 de adulți arată că depresia poate să preceadă diminuarea memoriei, iar memoria...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -