Bauturile îndulcite, sucurile îmbuteliate tip cola, aduc echivalentul a 16 lingurițe de zahăr la o cantitate de 600 ml de lichid. Consumul regulat de băuturi îndulcite contribuie la apariția cazurilor de diabet tip 2 și obezitate, dar și la creșterea numărului de persoane tinere, sub 55 ani, cu cancer colorectal.
O statistică americană arată că 47% din cantitatea de zahăr pe care o consumă zilnic o persoană provine din bauturile îndulcite tip cola, sport drinks, băuturi energizante, cafea preambalată, diverse sucuri de fructe sau băuturi alcoolice îndulcite.
Aportul de zahăr care altădată provenea din alimente sănătoase ca fructele, legumele sau cerealele, provine azi din bauturile îndulcite. Adolescenții și persoanele sub 50 ani consumă cel mai frecvent asemenea băuturi.
Bine de știut:
Consumul de băuturi îndulcite crește riscul apariției cancerului de colon sau rect la vârste tinere.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Studiul a examinat datele de la 96 000 de participanți care au consumat mai mult de 2 băuturi îndulcite pe zi.
S-a constatat dublarea riscului de cancer colorectal la cei cu consum crescut de băuturi îndulcite comparativ cu cei care consumă mai puțin de o băutură îndulcită pe săptămână.
Efectele sunt periculoase mai ales la adolescenții care consumă bauturile îndulcite în intervalul de vârstă 13-18 ani. Riscul de cancer colorectal crește cu 32%.
Ce este cancerul colorectal?
Cancerul de colon sau rect înseamnă apariția unei tumori maligne la nivelul intestinului gros (colon) sau în ultima lui porțiune care este rectul.
Uneori apar mai întâi polipii pe colon care în timp devin tumori maligne (canceroase).
Colonoscopia efectuată periodic este metoda prin care se depistează la timp prezența polipilor.
Există și câteva analize din materiile fecale care sunt utile. De exemplu: testul imunochimic ce depistează pierderile oculte de sânge prin materiile fecale.
⮕ Cancer de colon: simptome care ne avertizează
Prin ce mecanisme acționează bauturile îndulcite asupra sănătății?
Un lanț de consecințe metabolice declanșate de consumul de băuturi îndulcite poate explica creșterea riscului de cancer de colon:
• comparativ cu alimentele solide, bauturile îndulcite nu oferă sentimentul de sațietate și ne obligă să consumăm și alte calorii; excesul constant de calorii duce la creștere în greutate
• bauturile îndulcite au un indice glicemic mare (glicemia crește rapid după consum).
Efectul imediat este creșterea secreției de insulină care, în timp, provoacă rezistență la insulină, inflamație, obezitate și diabet tip 2.
Toate aceste consecințe cresc riscul de cancer de colon și rect.
• siropurile bogate în fructoză folosite la îndulcirea acestor băuturi sunt foarte probabil cauza tuturor modificărilor metabolice.
Excesul de fructoză afectează funcționarea florei intestinale și influențează permeabilitatea colonului ceea ce ar putea stimula carcinogeneza.
Un studiu experimental a demonstrat creșterea substanțială a tumorilor de colon la șoarecii tratați cu sirop cu fructoză, fără să fie prezente simultan obezitatea și celelalte tulburări metabolice.
⮕ Câtă apă ar trebui să bem după efort fizic?
Este timpul să fim atenți la ceea ce bem
Evită să te deshidratezi. Consumă apă suficientă, mai ales dacă ai transpirat.
Unul din motivele cele mai frecvente pentru care apelăm la bauturile îndulcite este setea.
Evită să cumperi și să ții permanent la îndemână acasă băuturi îndulcite. Atât adulții cât și copiii sunt mai tentați să consume sucuri dacă sunt la îndemână.
La supermarket optează pentru apă, preferabil în sticle reutilizabile.
Folosește apa cu lămâie sau cu alte arome naturale până ce te dezobișnuiești de consumul de sucuri îmbuteliate.
Aprovizionează-te cu fructe și legume pentru a le avea la îndemână când ți-e poftă de un suc. Sucurile naturale homemade au dezavantajul că exclud fibrele, dar nu are adaosuri nesănătoase.
⮕ Ce trebuie să știi despre zahărul adăugat în alimente și băuturi?