AcasăSănătateAnimalele de companie pot declanșa astm bronșic?

Animalele de companie pot declanșa astm bronșic?

1
Ce este astmul bronșic?

animalele de companie declanseaza astm bronsic

Astmul bronșic este o afecțiune a căilor respiratorii care se declanșează la contactul cu anumiți alergeni numiți triggeri. Alergenii provoacă sistemul imunitar. Răspunsul sistemului imunitar este inflamația și contracția musculaturii căilor respiratorii care astfel se îngustează.

2
Care sunt factorii declanșatori pentru astm bronșic?

Factorii care pot declanșa răspunsul sistemului imunitar și simptomele de astm sunt: vreme rece, răceala și gripa, infecția COVID-19, praf, mucegai, polen, poluare, fumat, contactul cu animale de companie la care suntem alergici, alimente la care suntem alergici. Dar și stresul, furia și chiar emoțiile pozitive excesive.

3
Se vindecă astmul bronșic?

Astmul nu este o boală vindecabilă. Tratamentul reduce doar intensitatea simptomelor. Astmul declanșat în copilărie poate avea o evoluție favorabilă cu dispariția completă a simptomelor odată cu creșterea. Se menține însă riscul redeclanșării astmului la vârstă adultă.

4
De ce animalele de companie pot să declanșeze astmul?

animalele de companie declanseaza astm bronsic

Majoritatea credem că animalele de companie pot declanșa astmul datorită părului. Dar, în realitate, poți fi alergic la proteine provenite din salivă, urină, pielea descuamată a animalului. Și chiar și la particule fine desprinse de pe penajul păsărilor.
Atingând sau inhalând acești alergeni, sistemul imunitar reacționează și declanșează sau agravează astmul.
Mai ales fragmentele de piele descuamată (mătreața) pot fi ușor vehiculate prin aer. Particulele sunt foarte fine, nu sunt vizibile și nu le realizezi prezența decât după de clanșarea simptomelor.

5
Poți fi alergic la un animal sau la mai multe

Nu doar câinii și pisicile pot declanșa și întreține astmul. Ci și caii, iepurii, hamsterii sau păsările. Alergia se poate declanșa la orice vârstă. Chiar dacă ai avut un animal de companie în copilărie și nu aveai probleme, alergia poate apărea acum la același tip de animal.

6
Animalele de companie: cum îți dai seama că ești alergic?

Urmărește simptomele: wheezing, strănut, tuse, secreție nazală, ochi înlăcrimați sau mâncărimi. Cele mai multe persoane reacționează la scurt timp după contactul cu animalul.

7
Cât de gravă poate fi reacția alergică?

Unele persoane dezvoltă o reacție alergică severă cu edem, tulburări de respirație, puls rapid și senzație de leșin. Aceasta este anafilaxia sau șocul anafilactic.

8
Observă ce se întâmplă când nu ești în preajma animalului

Dacă simptomele dispar sau se ameliorează când animalul nu este în preajmă, de exemplu într-o vacanță, atunci foarte probabil ești alergic la acel animal. Ține minte că mutarea animalului în altă cameră sau afară nu previne declanșarea simptomelor. Contactul este încă posibil cu hainele, covoarele sau mobilierul.

9
Animalele de companie: Cum se confirmă alergia?

Un test cutanat efectuat la medic poate confirma alergia. Saau o poate infirma. Poți avea astm bronșic, dar fără să fie declanșat de alergeni proveniți de la animalul de companie.

10
Animalele de companie: pot fi hipoalergenice?

Hipoalergenic înseamnă că are potențial redus de a declanșa alergii. Specialiștii spun că nu există niciun animal care să nu aducă în mod sigur riscul unei alergii. Dacă totuși dorești un animal de companie și ești astmatic este bine să te orientezi către pești, broaște sau reptile.

11
Ai animal de companie și ești alergic: ce este de făcut?

Pentru a preveni simptomele astmului sau ale alergiei:

  • ia-ți medicamentele antialergice sau antiastmatice preventiv
  • ține animalul de companie cât mai mult timp afară
  • roagă un alt membru al familiei să spele animalul regulat
  • curăță frecvent cușca animalului
  • curăță jucăriile și locul de dormit ale animalului
  • aerissește cât mai frecvent

Multe persoane cu astm sunt alergice la animalele de companie. Dacă astmul se declanșează în prezența animalului, deși te străduiești să iei toate măsurile de prevenție, probabil este necesar să-i găsești un alt stăpân.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisment -

DE CITIT

febra musculară

Febra musculară. De ce apare și cum te recuperezi rapid?

0
Febra musculară se manifestă prin dureri musculare și rigiditate care apar la o zi sau două după ce ne-am antrenat mai intens. Este considerată...