Alergie la latex (cauciuc natural)

Latex sau la cauciucul natural este aproape imposibil de evitat fiind încorporat într-o multitudine de produse pe care le folosim zilnic, de la suzete, mănuși, pantofi și până la prezervative. La persoanele cu alergie la latex, sistemul imunitar declanșează o reacție de hipersensibilitate la contactul cu cauciucul natural. Simptomele variază de la urticarie și astm până la șoc anafilactic ce pune viața în pericol.

Orice alergie este un răspuns anormal al sistemului imunitar în contact cu o substanță numită alergen. În cazul acesta alergenul este latexul. Alergia apare mai ales la contactul regulat cu cauciucul natural, cum este în cazul personalului medical ce folosește mănuși de latex, tuburi și catetere și chiar stetoscopul.

Tipuri de alergie la latex

Sunt câteva tipuri diferite de alergie la cauciucul natural care diferă în funcție de

Alergia la latex mediată IgE. Alergenii sunt proteinele din cauciucul natural. Sistemul imunitar produce anticorpi IgE împotriva acestor proteine. Reacția alergică se declanșează la contactul latexului cu pielea și poate fi extrem de severă, punând viața în pericol.

Dermatita de contact. Alte tipuri de substanțe din componența latexului cauzează dermatita. Tipic erupția apare la 24-48 h de la contact și predomină pe față. În schimb, acest tip de alergie nu pune viața în pericol.

Alergie la latex: simptome

Persoanele care au o sensibilitate exagerată la latex pot avea simptome și la o expunere minimă. Chiar și într-o sală festivă cu baloane multe se poate declanșa alergia.

Cele mai frecvente simptome:

  • roșeață, prurit (mâncărimi) și edeme când încerci să umfli un balon
  • edem al buzelor și limbii după un consult stomatologic
  • edem și mâncărimi genitale după folosirea prezervativului

Reacțiile alergice severe se manifestă cu urticarie, rinită și strănut, ochi roșii și umflați. Șocul anafilactic este anunțat de dificultățile la respirație, respirația șuierătoare și senzația că ceva strânge în gât.

Anafilaxia necesită intervenție medicală imediată, deoarece edemul cuprinde laringele și obstruează căile respiratorii. Tensiunea arterială scade exagerat.

Persoanele care se știu alergice la latex este de preferat să poarte în buzunar un EpiPen, dispozitiv care conține epinefrină (adrenalină) și care este salvator în astfel de situații.

Șoc anafilactic: semne și măsuri de prim ajutor

Alergia la latex și alergiile alimentare

Un procent de 20-50% din alergicii la latex, au și diverse alergii alimentare, în special la fructe și diferite tipuri de nuci:

  • alune de pădure
  • mere, piersici, caise, prune, cireșe
  • banane
  • avocado
  • kiwi
  • nectarine
  • pepene
  • smochine
  • papaya
  • cartofi
  • roșii
  • morcovi
  • țelină

Acest tip de alergie încrucișată se mai numește sindrom latex-fructe și se datorează faptului că multe fructe și nuci conțin proteine similare cu latexul.

Simptomele de alergie pot fi la fel de severe ca și la contactul cu cauciucul, mergând până la șoc anafilactic. Sau pot fi moderate, cu urticarie și mâncărimi.

Alergenii cu riscul cel mai mare de a declanșa reacția alergică sunt avocado, bananele, kiwi și alunele de pădure.

Bine de știut

Alergia la latex apare mai ales la cei care se expun regulat la contactul cu cauciucul natural, cum sunt lucrătorii din sănătate ce folosesc mănuși. Riscul este estimat la aproximativ 10% la aceștia, față de 4% la populația generală.

Nu se recomandă testarea cutanată pentru alergie la latex deoarece poate favoriza contactul cu proteinele alergene și poate fi provocată o sensibilizare la latex chiar dacă nu era prezentă anterior.

O alternativă la latex sunt produsele din vinilin, plastic sau silicon.

Persoanele care se știu alergice la latex este recomandabil să poarte asupra lor un EpiPen cu adrenalină injectabilă salvatoare de viață până ce se ajunge la un serviciu de urgență.

Alergia la latex se poate însoți de alergie la unele fructe, legume sau nuci care conțin proteine similare.

Alergii de primăvară: tot ceea ce trebuie să știi

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente