Rețetă în stil mediteranean:
SOMON în folie cu legume rumenite pe grătar
Chiar și fără mari abilități, rețeta aceasta cu somon o să vă iasă perfect. Suculent și aromat. Veți impresiona cu siguranță dacă o veți pregăti pentru un prânz cu prietenii. Pentru că este o rețetă de prânz, somonul fiind deosebit de consistent.
Secretele rețetei sunt dresingul ce se va adăuga peste legume și prepararea în folie la cuptor.
INGREDIENTE
8 fileuri de somon
1 dovlecel zucchini
1 ardei capia
2 roșii medii sau echivalent, roșii cherry
125 ml ulei de măsline extravirgin
50-70 g unt topit
sucul de la 1 lămâie
7-8 căței de usturoi zdrobiți
1-2 lg-țe cimbru uscat
2 lg-țe paprika dulce
1 lg-ț coriandru măcinat
sare, piper
Somon în folie cu legume rumenite pe grătar
PREPARARE
Pasul 1 – Pregătirea somonului
Pregătirea somonului:
-dacă este somon congelat, cum am folosit eu, trebuie decongelat și lăsat la scurs
-dacă luați somon proaspăt, atunci trebuie îndepărtată pielea în prealabil, cu un cuțit bine ascuțit
Spre deosebire de somonul la grătar la care pielea somonului este bine de păstrat, în rețetele cu somon la cuptor pielea trebuie îndepărtată; altfel va avea un aspect neplăcut prin fierbere în sos.
Ne pregătim tava în care dorim să pregătim somonul; eu am folosit tava mare a cuptorului; nu este necesară o tavă adâncă.
Punem hârtie de copt pe fundul tăvii și așezăm bucățile de somon, fiecare în câte o bucată de folie de aluminiu.
Bucățile de folie trebuie rupte generos pentru că lângă somon vom adăuga legumele și va trebui să rămână și suficientă folie să acoperim totul.
Presărăm sare și piper peste fiecare bucată de somon. Apoi usturoi proasăt pisat. Închidem ușor folia și lăsăm somonul să se săreze și să-și ia gustul de usturoi.
Dacă nu apreciați prea tare usturoiul, puteți renunța. Dar, după etapa de cuptor, va rămâne doar o aromă fină de usturoi, care se va combina perfect cu celelalte arome.
Între timp pregătim legumele.
Pasul 2 – Pregătirea legumelor
Imaginea e concludentă:
–dovlecelul zucchini tăiat rondele și ardeiul capia se prepară câteva minute pe grătar ( 3-4 minute, pe o parte și pe alta)
-roșiile se feliază și se adaugă în castron; dacă folosim roșii cherry le tăiem numai în jumătăți
Am pus toate legumele într-un castron termorezistent și urmează să adaug sosul aromat.
Ardeii capia i-am tăiat în bucăți mai mici după ce am îndepărtat pielița arsă la grătar.
Aromele de grătar și cele ale dresingului fac secretul acestei rețete.
Dacă nu aveți răbdare sau timp suficient, legumele tăiate și stropite abundent cu dresing se pot adăuga direct peste bucățile de somon. Vor fi preparate al dente după cele 20-25 min de cuptor. Dar, s-ar putea să preferați această variantă.
Dovleceii zucchini rămân fermi la preparare și eu îi folosesc adesea în diverse combinații sau ca fel principal al dietei mediteraneene. Vezi aici.
Pasul 3 – Cum am pregătit sosul pentru somon ?
Mi-am adus ingredientele aproape.
Sosul: ulei de măsline + suc de lămâie + unt topit + paprika dulce + cimbru + coriandru măcinat + sare
Minunată combinație de adăugat peste legume.
Se adaugă totul în castronul cu legume și se amestecă ușor.
Se împarte cantitatea de legume în mod egal lângă și deasupra fiecărei felii de somon. Avem grijă să împărțim și sosul în mod egal în fiecare bărcuță cu somon.
Pe scurt, în imaginea de mai jos, pasul 1 și 2 și 3
Pasul 4 – La cuptor
Închidem foliile deasupra fiecărei bucăți de somon și introducem totul la cuptorul preîncălzit pentru 20-25 min, la 180 grade, fără ventilație. Nu cădeți tentației de a-l lăsa mai mult. Peștele se prepară repede, iar legumele sunt deja semipreparate la grătar.
Timpul stabilit este suficient pentru ca gusturile să se armonizeze și somonul să rămână suculent. În plus, legumele au acele tentante urme de grătar care le fac irezistibile.
A ieșit absolut delicios. O rețetă care oricând poate fi una festivă.
Puteți servi somonul ca atare, alături de o lipie libaneză sau italiană, sau…cu o salată de cartofi în sos de muștar. O altă delicatesă pe care mă pregătesc să o împărtășesc cu voi.
Poftă bună!