Sistem endocrin și sistem nervos. Cum se ajută reciproc

Sistem endocrin și sistemul nervos sunt cei doi ”șefi” cărora se supun organele corpului. Ei dau permanent comenzi.

Corpul nostru este constituit din mai multe componente. Și, deși fiecare componentă are altă funcție de îndeplinit, toate contribuie la aceeași ”piesă muzicală”.

Iar comenzile lor nu se pot transmite nici pe hârtie, nici pe mail. Se transmit prin mesaje electrice (impulsurile nervoase) sau mesaje chimice (hormonii).

Sistem endocrin și Sistem nervos: cum conlucrează?

Corpul nostru este un tot care funcționează armonios. Dar pentru ca studierea lui să fie mai facilă, oamenii de știință au decis să clasifice părțile lui componente.

De aceea vorbim despre sisteme (circulator, respirator, digestiv, etc.) și despre organe (inimă, plămâni, ficat, rinichi, etc.).

Toate aceste sisteme și organe comunică între ele pentru ca activitatea să se poată desfășura normal. Și adesea, comunică mai bine decât o facem noi unii cu alții.

Ce este sistemul nervos?

Activitatea corpului nostru trebuie, pe de altă parte, coordonată, condusă de ”cineva”. Unul dintre ”șefi” este sistemul nervos.

Acesta este format din: creier, măduva spinării și nervi. Sistemul nervos primește și trimite informații de-a lungul fibrelor nervoase, sub formă de impulsuri electrice,  numite și impulsuri nervoase.

Un impuls nervos circulă de-a lungul fibrei nervoase către o anumită celulă ”țintă” unde trebuie să ducă o informație. Viteza lui este de 100 m/sec, iar informația este un ordin pe care celula trebuie să-l execute.

Află mai mult Neuronul: cum arată și cum transmite informații?

Ce este sistemul endocrin?

sistem endocrin și sistem nervos

Al doilea ”șef” de care ascultă celulele se numește sistem endocrin. Acesta este format din glande endocrine, localizate în diferite părți ale corpului.

Glandele endocrine produc hormonii care circulă odată cu sângele. Sistemul endocrin își transmite comenzile către organism prin acești hormoni, dar viteza de transmitere este mult mai mică decât cea a impulsului nervos.

De aceea, hormonii controlează procesele din organism care nu necesită o viteză mare de reacție: creșterea, reproducerea, metabolismul, glicemia, echilibrul apă-sare din organism, etc.

Concluzie: Sistemul endocrin și sistemul nervos acționează ca echipa de conducere dintr-o firmă. Doar că, sistemul nervos dirijează reacțiile pe care trebuie să le avem rapid; iar sistemul endocrin, pe cele pentru care avem mai mult timp la dispoziție.

Află mai mult Glanda hipofiză: Tot ceea ce trebuie să știi

Sistem endocrin și Sistem nervos

Uneori activitatea celor două sisteme de comandă se intersectează:

Ambele sisteme produc, de exemplu, adrenalină sau epinefrină.

Când suntem speriați sau la startul unei probe sportive sau al unui examen, sistemul nervos eliberează adrenalina din anumiți neuroni (celulele nervoase).

Prin intermediul adrenalinei sistemul nervos transmite corpului ce trebuie să facă în această situație.

Astfel: crește pulsul, creierul devine mai atent, fluxul de sânge către organele interne scade pentru a putea trimite mai mult sânge către mușchi.

Această reacție a organismului este denumită reacția de ”fugă sau luptă”.

Această acțiune a sistemului nervos este însă de scurtă durată; rezervele lui de adrenalină se epuizează repede.

De aceea, după 1-2 minute intervine sistemul endocrin: glandele corticosuprarenale (localizate lângă rinichi) încep să elibereze în sânge adrenalină.

Efectul adrenalinei este același ca și al celei eliberate de sistemul nervos: crește pulsul, crește activitatea cerebrală, etc. Deosebirea este că adrenalina eliberată de glande acționează zile în șir.

Dar, pentru ca glandele suprarenale să producă adrenalină, comanda vine tot de la sistemul nervos – ”șeful cel mare”. Cele două sisteme acționează deci, împreună.

Creierul uman: cum este alcătuit și cum funcționează?

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

hipercalcemia

Hipercalcemia (creșterea nivelului de calciu în sânge)

0
Hipercalcemia reprezintă creșterea nivelului de calciu din sânge peste valorile normale. Cauzele cele mai frecvente sunt hiperparatiroidismul (producția exagerată de parathormon în glandele paratiroide) și unele tipuri de cancer. Hipercalcemia ușoară poate fi asimptomatică,...
epididimita

Epididimita: cauze și conduita corectă

0
Epididimita este inflamația epididimului, un duct (tub) pliat în spatele testiculului și în contact cu acesta; rolul epididimului este de a conduce sperma. Epididimita se caracterizează prin durere, roșeață și inflamarea unui testicul sau...
dureri inghinale la barbat

Dureri inghinale la bărbat: cauze posibile

0
Durerea inghinală la bărbați este resimțită în partea inferioară a abdomenului, acolo unde membrul inferior se articulează cu oasele bazinului. Cauzele de dureri inghinale pot fi legate de musculatură, dar și de articulația șoldului...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -