Mielom multiplu: simptome, analize, tratament

Mielom multiplu este o formă de cancer provocat de multiplicarea exagerată a plasmocitelor – un tip de globule albe (leucocite) formate în măduva osoasă. Sistemul imunitar este primul afectat deoarece plasmocitele sunt celule răspunzătoare de producerea de anticorpi.

Mielomul este numit „multiplu” deoarece există frecvent multiple zone ale măduvei osoase unde se dezvoltă acesta. Poate apărea atât sub forma unei tumori, cât și a unei zone de pierdere osoasă.

Afectează locurile în care măduva osoasă este activă: zona goală din interiorul oaselor coloanei vertebrale, ale craniului, pelvisului, cutiei toracice și zonele din jurul umerilor și șoldurilor.

Ce este mielomul multiplu?

Cancerul este o afecțiune care începe atunci când un tip de celule se multiplică excesiv. Celulele din orice zonă a corpului pot începe o asemenea multiplicare și pot genera tumori.

Mielomul multiplu este un cancer rezultat prin multiplicarea în exces a unor celule ale măduvei osoase numite plasmocite.

Plasmocitele se găsesc în măduva osoasă și au roluri importante în apărarea imunitară.

Sistemul imunitar este format din mai multe tipuri de celule care conlucrează pentru a ne apăra de infecții și alte boli.

Limfocitele sunt unele dintre aceste celule. Există limfocite B și limfocite T, fiecare cu rolul ei.

Când limfocitele B reacționează la apariția unei infecții, se transformă în plasmocite. Plasmocitele produc anticorpi (imunoglobuline). Organismul distruge germenii cu care vine în contact prin intermediul imunoglobulinelor.

Plasmocitele se găsesc preponderent în măduva osoasă. Tot în măduvă se produc și celelalte tipuri de celule sanguine: hematii, trombocite și alte tipuri de globule albe (leucocite).

În mielomul multiplu, plasmocitele anormale proliferează excesiv. Dar va scădea numărul celorlalte celule produse în măduva osoasă: trombocite și globule roșii (hematii) și globule albe (leucocite).

Cauze de mielom multiplu

Cauza mielomului nu este cunoscută. Nu este stabilit cu exactitate de ce, la un moment dat, plasmocitele încep să se multiplice exagerat în măduva osoasă.

Multiplicarea este rapidă. Plasmocitele se acumulează în număr mare în măduvă și se reduce astfel producția celorlalte tipuri de celule.

Pe de altă parte, plasmocitele continuă să producă anticorpi, dar aceștia sunt anormali. Anticorpii anormali se numesc proteine M; se acumulează în sânge și urină, provocând creșterea vâscozității sângelui și insuficiență renală.

Factori care cresc riscul de mielom:
-vârsta înaintată – majoritatea persoanelor sunt diagnosticate la peste 60 ani
-sex masculin – boala apare mai frecvent la bărbați
-antecedente de mielom în familie (frate, soră, părinți)

Ce simptome poate da mielomul multiplu?

Simptomele variază de la un pacient la altul. În stadiile inițiale poate să nu dea nici un semn și diagnosticul este pus în evidență la analize.

Simptomele de mielom multiplu includ:

 • dureri osoase, în special spate și coaste; este cel mai frecvent simptom și apare la 70% din persoanele cu mielom multiplu
  Durerile osoase pot semnala apariția unei fracturi.
  Dacă fracturile se produc la nivelul vertebrelor poate apărea compresie la nivelul măduvei spinării și nervilor spinali.
 • fracturi osoase
 • sângerări și hematoame care apar ușor
 • oboseala
 • febra, fără o cauză sau cauzată de infecții
 • slăbiciune și amorțeală la mâini și picioare
 • dificultăți de respirație

Află mai mult Dureri de spate: 10 cauze majore

Distrugerea osoasă conduce la eliberarea de calciu în sânge. Creșterea calciului în sânge (hipercalcemia) care apare în mielom multiplu poate cauza:

Află mai mult De ce apar ușor vânătăi și sângerări?

Ce organe și sisteme sunt afectate în mielom multiplu?

Oase: boala poate face oasele sensibile, osteoporotice, ușor de fracturat

Sânge: mielomul multiplu afectează chiar măduva osoasă producătoare de celule sanguine. De aceea, pot apărea:

 • globule roșii (hematii) scăzute și, în consecință, anemie
 • globule albe (leucocite) scăzute, cu risc crescut de infecții; cele mai frecvente infecții sunt pneumonia și infecția urinară
 • trombocite scăzute (trombocitopenie) cu risc crescut de hemoragii, rănile se vindecă cu dificultate

Rinichi: concentrația crescută de calciu în sânge poate afecta rinichii; filtrarea sângelui este dificilă; poate apărea litiaza renală și insuficiența renală

Mielom multiplu: cum se stabilește diagnosticul?

Medicii folosesc mai multe tipuri de analize pentru a clarifica diagnosticul. Cele mai importante sunt:

 • hemoleucograma: arată numărul de hematii, leucocite și trombocite; dacă sunt plasmocite anormale în exces în măduva osoasă, celelalte tipuri de celule vor fi scăzute
 • electroforeza proteinelor: se pun în evidență proteinele M în sânge
 • examenul de urină: apare proteina M cunoscută și sub numele de proteina Bence Jones și astfel este confirmat diagnosticul de mielom multiplu
 • detectarea proteinelor M în sânge și urină este și metoda prin care se monitorizează efectele tratamentului.
 • rezonanța magnetică nucleară (RMN): se pot identifica zonele osoase cu mielom
 • radiografiile osoase și celelalte metode imagistice pot arăta distrucțiile osoase produse de mielom

Află mai mult Cancer: Analize pentru depistare la timp

Mielom multiplu: variante de tratament

Mielomul multiplu rămâne mult timp stabil. Tratamentul a progresat mult în ultimii 30 ani, chiar dacă boala nu este curabilă.

Tratamentul poate consta într-o singură metodă terapeutică sau într-o combinație de metode, precum: radioterapie, chimioterapie, corticoterapie, transplant de celule stem hematopoietice

Chimioterapia: încetinesc ritmul de creștere a celulelor canceroase care se divid foarte rapid; se folosesc medicamente ca: melfalan, ciclofosfamida, vincristina, doxorubicina

-Radioterapia (iradierea cu radiații ionizante) este o formă de tratament în care celulele canceroase de mielom sunt distruse prin iradiere.

-Corticosteroizi (prednison, dexametazona) controlează inflamația. Sunt activi și împotriva celulelor mielomatoase.

Terapia biologică (imunomodulatoare): scopul acestor tratamente este utilizarea propriului sistem imunitar pentru a se lupta cu mielomul. Talidomida, Revlimid sunt exemple din această categorie.

-Transplantul de celule stem. Principiul aplicat: se colectează celule stem sănătoase de la pacient; se distrug apoi celulele medulare rămase cu chimioterapie; se reperfuzează apoi celulele stem recoltate inițial.
Scopul este înlocuirea măduvei osoase afectate cu una sănătoasă.

Mai multe informații despre tratament găsiți pe Janssen 4 Pacients – platforma de informare pentru pacienții cu mielom multiplu.

Mielomul multiplu are o rată crescută de recidivă. Obiectivul principal al tratamentului este acela de a preveni recidiva, de a reduce complicațiile și de a prelungi durata de viață. Dacă boala recidivează, tratamentul trebuie repetat.

Analize de screening pentru bărbați: la ce vârstă sunt indicate?

Bibliografie


Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente