Cum să ai un interviu de succes pentru job? 4 întrebări dificile

Dacă deja ai construit o poveste, ai învățat să eviți capcane, ți-ai clarificat informațiile despre companie și ești din ce în ce mai sigur pe tine, iată 4 întrebări dificile al căror răspuns are un rol foarte important pentru a avea un interviu de succes.

asteptare

1. Ce poți să ne spui despre tine?

Întrebarea pare simplă, cei mai mulți nici nu se pregatesc pentru ea, dar poate fi o întrebare esențială. Ca să ai un interviu de succes, nu oferi o istorie completă a tuturor locurilor tale de muncă. Aceasta se găsește deja în CV.

Fii concis și concentrează-te să demonstrezi de ce ești foarte potrivit pentru job. Este bine să începi cu 2-3 experiențe anterioare despre care ai vrea ca intervievatorul să afle. Apoi vorbește despre ce avantaj oferă experiența ta anterioară pentru noul job.

Reformularea acestei întrebări ar fi:

Arată că ești potrivit pentru acest job!

Consultanții în carieră ne recomandă formula Prezent-Trecut-Viitor. Vei începe cu Prezentul – locul unde lucrezi acum. Apoi Trecutul – câteva dintre experiențele tale anterioare și ce skillsuri ai dobândit acolo. Încheie cu Viitorul – de ce ești entuziasmat de poziția pentru care susții interviul.

De exemplu, ai putea răspunde așa:

„Actualmente lucrez în domeniul financiar la compania X unde mă ocup de clienții de top. Înainte de asta am lucrat pentru 3 companii din domeniul medical. Deși îmi place ceea ce fac în prezent, aș vrea totuși să-mi lărgesc experiența în domeniul companiilor din sănătate și de aceea sunt entuziasmat de poziția pe care o oferiți.”

Amintește-ți să te concentrezi pe experiența care este relevantă pentru cel care te angajează.

Nu te teme să te relaxezi puțin. Se potrivesc mici anecdote sau povestioare. Nu uita că prezentarea „seacă” a experiențelor tale anterioare este în CV și angajatorul o cunoaște deja. Un interviu de succes are și o parte consistentă emoțională.

2. Cum ai auzit despre acest job?

Deși pare inofensivă, această întrebare îți oferă oportunitatea perfectă să-ți arăți interesul pentru companie.

Nu este o simplă întrebare de deschidere a discuției sau  „de spart gheața”.

Sunt câteva variante în care te poți găsi și pe care încercăm să le anticipăm:

> te simți inconfortabil să spui că te-a recomandat un prieten pentru acest job – sinceritatea ta este un prim pas spre un interviu de succes

Într-adevar, nepotismul nu este lăudabil. Oricine se simte jenat să spună că s-a intervenit pentru el.

Dacă ești în această situație, singura variantă este să recunoști simplu starea de fapt: „Am aflat despre job de la prietenul meu care lucrează în Departamentul…”

> nu transforma totul într-un monolog despre … de ce acesta este singurul job pe care îl dorești

Aceasta este o întrebare care necesită un răspuns scurt. Din păcate, mulți candidați se pierd în explicații despre cum au găsit postarea despre job și folosesc prilejul să se lanseze într-o lungă explicație despre faptul că nu se pot imagina lucrând în altă parte.

Nu este un lucru rău să arăți că ești încântat de oportunitate, dar fii scurt: „Am găsit postarea despre job în….și, deoarece doream de mult să lucrez pentru această companie, am fost încântat să aflu că se fac angajări”. Atât este destul. Cu siguranță!

> ai uitat de unde știi de job

Căutarea unui job presupune, de obicei, mult networking, multe aplicații, poate fi suficient de obositor încât să nu-ți amintești cum ai aflat de job.

O soluție bună este să-ți faci un document Excel în care să notezi exact: titlul jobului, link spre postarea inițială, data la care ai aplicat, de unde ai aflat de această poziție și stadiul actual al aplicației.

Se poate revedea acest document înainte de interviu.

Concluzia este că nici o întrebare nu este prea scurtă ca să o dai în bară. Încearcă să răspunzi scurt la această întrebare pentru a-ți rămâne timp să explici de ce te potrivești perfect cu poziția pe care o cauți.

3. Ce știi despre companie?

Sigur că ai studiat pagina „About” de pe site-ul companiei, dar când ți se pune această întrebare nu este cazul să reproduci acea pagină.

Traducerea acestei întrebări este:

Cum vezi misiunea, scopurile organizației noastre? Ai putea să ne reprezinți?

Atunci când faci cercetari despre companie, gândește-te deja în ce măsură are legătură cu pasiunile și experiența ta. Un interviu de succes se construiește cu informații, cu conexiuni, dar și cu pasiuni și emoții!

De exemplu, dacă ești intervievat pentru o poziție care are legatură cu educația, scoate în evidență acele activități din experiența ta în care ai contribuit la construcția de caractere, de conduite, la acumularea de cunoștințe.

Dacă vizezi o poziție în domeniul sănătății, relatează participarea ta la crosul la care s-au adunat fonduri pentru copiii cu dizabilități.

Exemplele pe care le oferi vor spune dacă te poți plia pe misiunea companiei.

4. De ce dorești acest job?

Companiile doresc să angajeze oameni pasionați de job. De aceea ar fi bine să ai un răspuns grozav la această întrebare.

Dacă nu ai, poate că nu este jobul potrivit pentru tine.

Răspunsul tău ar fi bine să sune în genul: „Îmi place nespus să am interacțiuni constante cu oamenii și satisfacția mea vine atunci când ajut pe cineva. De aceea cred că sunt potrivit la relații cu clienții”

Cel mai bine ar fi să ai niște dovezi: un internship în care te-ai remarcat în aceeași activitate, un voluntariat, o activitate de timp liber care să susțină ceea ce spui.

În concluzie, ar trebui să:

> exprimi entuziasmul pentru companie:

Mai întâi trebuie să faci o cercetare eficientă despre companie înainte. Mai ales pentru companiile mici, impresionezi dacă știi unul sau două lucruri de amănunt care se întâmplă în firmă.

> aduci în discuție experiența ta potrivită rolului:

Aici te focusezi pe experiența (ce te-a adus până în acest punct?) sau pe abilitățile dobândite. Încearcă să arăți cum vezi, în mare, ceea ce ar fi de făcut în această poziție și să faci remarcate competențele tale care se potrivesc jobului. De exemplu: „Aș avea șansa în această poziție să combin ceea ce știu în programare cu analiza cantitativă. Aceasta îmi va permite să-mi cultiv interesul în creștere pentru domeniul de investiții și pentru cel de management”. Fii totuși scurt. Spune doar ceea ce este relevant!

> conectezi totul desenând traiectoria pe care o urmărești pentru cariera ta:

Chiar dacă acest job este doar o treaptă în cariera ta, nu lăsa să se înțeleagă că vei accepta postul pentru o perioadă scurtă. Poți arăta că te preocupi de domeniu de ceva vreme și să nu dai repere de timp clare. Nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul după un interviu de succes!

Dacă ești în dezavantaj la interviu, pentru că vii dintr-un alt domeniu decât cel pentru care aplici, nu te descuraja din start.Totul este să fii pregătit pentru întrebările care îți vor fi adresate⇒

Citește și:

Cum să ai succes la un interviu pentru job? Evită capcanele!

Cum să ai succes la un interviu pentru job? 3 recomandări

Profilul LinkedIn optim – ai doar 6 sec să demonstrezi că ești omul potrivit

4 elemente cheie ale secțiunii Summary pentru profilul LinkedIn

Ce sunt soft skills? Cum dezvoltăm aptitudini sociale?

[vc_posts_slider type=”flexslider_slide” count=”3″ interval=”3″ slides_content=”teaser” orderby=”date” posttypes=”post”]

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente