Diabet tip 2 este o afecțiune cronică în care organismul este incapabil de a menține valorile normale ale glicemiei. Simptomele care anunță diabetul: sete, senzație frecventă de a urina, foame exagerată, oboseala, vindecare dificilă a rănilor.
Pe măsură ce boala progresează, apar complicații: afecțiuni cardiovasculare, afectarea rinichilor, afectarea fibrelor nervoase (neuropatia diabetică) și pierderea vederii.
Diabetul de tip 2 apare când pancreasul produce mai puțină insulină decât este necesară. Insulina este hormonul care reglează glicemia.
În paralel apare și fenomenul numit rezistență la insulină: pancreasul produce insulina, dar organismul răspunde mai puțin.
Află mai mult ➡ Rezistența la insulină: de ce nu se reglează glicemia?
O simplă analiză de sânge pune diagnosticul de diabet tip 2
Odată stabilit diagnosticul, tratamentul ține cont de vârstă, greutate, valorile glicemiei și de cât de avansată boala.
Pentru unele persoane sunt suficiente: modificarea stilului de viață, scăderea în greutate, dieta, mișcarea fizică. Alteori sunt necesare insulina și medicamentele antidiabetice.
Află mai mult ➡ Glicemie mare: Ce valori pun diagnosticul de diabet?
Diabet tip 2: cum evităm greșelile?
1. Nu trebuie neglijat controlul glicemiei
Una dintre greșelile cele mai mari ale persoanelor cu diabet este de a nu controla regulat valoarea glicemiei.
Medicul diabetolog indică determinarea glicemiei din deget, la domiciliu. Notarea valorilor îi permite acestuia să observe evoluția și să corecteze tratamentul pentru a fi maxim eficient.
Testarea frecventă a glicemiei este primul pas în evitarea complicațiilor diabetului.
Sunt, de asemenea, evitate și valorile prea mici (hipoglicemia) care se pot însoți de: confuzie, pierderea stării de conștiență, convulsii și chiar leziuni ale creierului dacă nivelul scăzut al glicemiei se menține un timp mai îndelungat.
Află mai mult ➡ Ce este hemoglobina glicată: valori normale, valori în diabet
2. Carbohidrații nu trebuie complet eliminați
Alegerea carbohidraților în funcție de Indexul glicemic este una dintre modalitățile de a evita această greșeală.
Indexul glicemic este un scor de la 0 la 100 care arată cum metabolizează organismul carbohidrații. Zahărul pur are scor 100.
Cu cât indexul glicemic al unui aliment este mai mare, cu atât acesta determină o creștere mai rapidă a glicemiei, urmată de o scădere rapidă.
Scăderea glicemiei determină apariția senzației de foame. Deci cu cât consumăm alimente cu index glicemic mai mare, cu atât ne va fi foame mai des și vom adăuga kg în plus.
Se consideră:
- Index glicemic mic: sub 55
- Index glicemic mediu: 56-69
- Index glicemic mare: 70- 100
Află mai mult ➡ Cum calculezi carbohidrații când ai diabet?
4. Nu trebuie să gândim că medicamentele rezolvă orice
Medicamentele sunt doar o parte din planul de tratament al diabetului zaharat. Este o greșeală să credem că luând tabletele antidiabetice sau insulina problema glicemiei trebuie să se rezolve.
Odată stabilit diagnosticul de prediabet sau diabet tip 2, obligatoriu trebuie făcute modificări ale stilului de viață: dietă, mișcare fizică.
Scopul nu este doar menținerea glicemiei normale, ci evitarea complicațiilor grave ale diabetului.
Prediabet înseamnă o glicemie mai mare decât valoarea normală, dar nu suficient de mare încât să se pună diagnostic de diabet zaharat de tip 2.
Numărul persoanelor cu diabet tip 2 , în lume, este de aproximativ 400 milioane, dar numărul celor cu prediabet este de 3 ori mai mare.
Consecințele diabetului sunt: afectarea inimii, a vaselor sanguine și a rinichilor. Se poate considera că la cei cu prediabet aceste consecințe deja au debutat.
Află mai mult ➡ Prediabet: Cum ne dăm seama dacă vom avea diabet?
5. Sfatul medicului diabetolog nu trebuie neglijat
Medicul diabetolog trebuie să știe evoluția valorilor glicemiei, dar și dacă avem de gând să apelăm la medicina alternativă.
Sfatul său e unul avizat care ia în calcul interacțiunile cu celelalte medicamente din tratament.
Află mai mult ➡ Scorțisoara: Câtă să folosim pentru scăderea glicemiei?
6. Este greșit să crezi că diabetul s-a vindecat dacă glicemia este normală
Dacă valorile glicemiei și ale hemoglobinei glicozilate (HbA1c) s-au corectat cu tratament și dietă, nu înseamnă că diabetul s-a vindecat.
Hemoglobina glicată (HbA1c) indică valoarea medie a glicemiei în ultimele 3 luni. Deci, o valoare normală a HbA1c înseamnă că tratamentul este eficient.
Dar chiar și așa, tendința de creștere a glicemiei rămâne. Nu trebuie întrerupt tratamentul și nici schimbat modul de alimentație. Sfatul medicului diabetolog este esențial.
Află mai mult ➡ Hemoglobina glicozilată (HbA1C) optimă ca să eviți complicațiile
7. Mișcarea fizică nu este întâmplător recomandată diabeticilor
Efortul fizic este unul dintre mijloacele cele mai eficiente prin care putem controla nivelul glicemiei.
Pe de altă parte, nivelul de efort fizic indicat este diferit după cum dorim doar controlul glicemiei sau și scăderea în greutate.
Se știe că pierderea kilogramelor în plus permite un mult mai bun control al glicemiei.
Este ideal să măsurăm glicemia înainte și după efortul fizic. Putem evita hipoglicemia care apare la efort prea intens.
Mersul pe jos (în special după masă), bicicleta, alergatul sunt variante bune. Timpul necesar: 15 min de 2 ori pe zi sau 30 min o dată pe zi.
Află mai mult ➡ Top 5 dovezi științifice de care să ții cont dacă ai diabet
8. Este recomandată din când în când o zi în care dieta este mai puțin strictă
Pemanenta preocupare pentru ceea ce este bine să mâncăm astfel ca să menținem glicemia și greutatea optimă, este uneori dificilă.
De aceea, decât să abandonăm pentru săptămâni dieta, este preferabil să existe din când în când o zi în care ne permitem o felie de tort.
➡ Top 10 alimente permise la diabet
Surse
Linkuri utile:
–National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease
–National Health System UK
-Manualul Merk