Sucul de sfeclă roșie este util dacă ai BPOC (bronșita cronică)

Un studiu clinic recent a arătat că sucul de sfeclă roșie consumat zilnic timp de 12 săptămâni de către persoanele cu bronșită cronică obstructivă (BPOC) duce la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge și crește semnificativ capacitatea de efort fizic. Rezultatele cercetătorilor de la Imperial College London au fost publicate în European Respiratory Journal.

Nitrații din sucul de sfeclă roșie au efecte benefice asupra inimii și vaselor de sânge, reduc tensiunea arterială și riscul cardiovascular. Se știe că la persoanele cu BPOC și afecțiunile cardiovasculare sunt mai frecvente.

Cercetătorii au inclus în studiu persoane cu BPOC și hipertensiune pe care i-a împărțit în 2 loturi. Primul lot a primit zilnic 70 ml suc de sfeclă roșie cu un aport substanțial de nitrați (400 mg). Celălalt lot a primit placebo. Rezultatele au fost comparate după 12 săptămâni.

Nivelul de nitrați din sânge a crescut la cei care au primit suc de sfeclă roșie. Iar rezultatul a fost o scădere a tensiunii arteriale și o îmbunătățire a capacității de efort fizic apreciată prin distanța parcursă pe jos în timp de 6 min.

Rezultatul este îmbucurător, deși studiul a inclus un număr mic de persoane și necesită încă confirmare prin alte cercetări similare.

Prin ce se caracterizează bronșita cronică BPOC?

BPOC (bronita cronică obstructivă) este o formă de boală respiratorie cronică ce provoacă tuse de lungă durată, de obicei productivă. Mucoasa căilor respiratorii este constant inflamată și explică producția excesivă de mucus.

Riscul de BPOC este crescut la anumite persoane:

Afecțiunea nu este tratabilă și treptat BPOC conduce la insuficiență respiratorie cu scăderea oxigenării tuturor țesuturilor. Ca o consecință apar și bolile cardiovasculare cum este hipertensiunea, dar scade și capacitatea de efort fizic.

Află mai mult Care sunt cauzele care provoacă tuse în 90% din cazuri?

Sfecla roșie: beneficii

Sfecla roșie este bogată în antioxidanți și nutrienți benefici oricui, nu doar persoanelor cu BPOC.

Antioxidanții previn apariția bolilor cronice deoarece combat compușii toxici rezultați din reacțiile chimice de oxidare care au loc în organism. Principalul antioxidant din sfecla roșie este betalaina care îi conferă și culoarea caracteristică.

Pe lângă efectul de scădere a tensiunii arteriale datorat conținutului de nitrați cu efect vasodilatator, sfecla roșie îmbunătățește și circulația cerebrală având efect benefic îasupra funcționării creierului.

Deși are un indice glicemic crescut, sfecla este benefică și persoanelor cu prediabet sau diabet tip 2 deoarece, în timp, îmbunătățește capacitatea de reglare a glicemiei.

Consumul de sfeclă roșie îmbunătățește capacitatea la efort fizic aerobic deoarece crește oxigenarea muculară. Este benefică pentru înotători și atleți, dar și persoanelor care fac sport la mari altitudini sau celor care fac sport de plăcere. Crește rezistența la efort, viteza și performanța deopotrivă.

Află mai mult Cum să prepari suc de sfeclă roșie cu mere și morcovi?

Când este bine să consumi suc de sfeclă pentru o rezistență crescută la efort?

Specialiștii recomandă consumul sucului de sfeclă roșie cu 150 min înaintea unei ședințe la sala de sport.

Cafeina reduce din efectele pozitive ale sfeclei roșii și este recomandabil să nu se asocieze cele două.

Sfecla roșie: la ce folosește și cum să o consumi?

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

kiwi fruct

Un fruct care ne crește rapid tonusul și buna dispoziție

0
Cercetătorii au descoperit că dispoziția psihică se poate schimba în bine dacă zilnic consumăm kiwi, un fruct bogat în vitamina C. Efectele sunt vizibile mai ales la persoanele cu deficit de vitamina C. Studiul a...
boli cardiace și depresie

Boli cardiace urmate de depresie

0
Persoanele care suferă de boli cardiace au mai frecvent depresie, iar cele cu depresie, au un risc mai mare de apariție a unei boli cardiace. Aproximativ 40% dintre cei care au avut un infarct,...
constipatia copii

11 alimente care combat constipația la copii

0
Alimentația contează când ai un copil constipat. Există alimente care combat constipația și stimulează mișcările intestinului, dar secretul este să le oferi constant, să încorporezi la fiecare masă asemenea alimente. Alimentele bogate în fibre sunt...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -