Sforăitul: cauze, consecințe, remedii

Sforăitul este zgomotul excesiv provocat de vibrația musculaturii gâtului în timpul somnului, în inspir și uneori și în expir. Sarcina, obezitatea, apneea de somn, congestia nazală pot cauza sforăit. Mai mult de un sfert din adulți sforăie constant ceea ce are consecințe asupra calității somnului. De aceea, sforăitul este clasificat ca și tulburare de somn.

Sforăitul este rezultatul reducerii diametrului căilor respiratorii în timpul somnului prin relaxarea musculaturii. La trecerea aerului prin căile aeriene îngustate rezultă zgomotul caracteristic.

Persoanele care sforăie nu au, de obicei, un somn odihnitor. Se răsucesc de pe o parte pe alta, se trezesc cu gâtul uscat și suferă de oboseală în cursul zilei.

Care sunt cauzele sforăitului zgomotos?

Sforăitul are diverse cauze, dar cele mai frecvente sunt cele de mai jos.

  • Congestia nazală: răceala, sinuzita sau alergiile pot provoca sforăit când fluxul de aer este blocat.
  • Consumul de alcool: consumat înainte de culcare, alcoolul duce la relaxarea musculaturii și apare sforăitul.
  • Poziția la somn: dormitul pe spate favorizează sforăitul.
  • Fumatul contribuie la apariția sforăitului atât la femei, cât și la bărbați.
  • Sedativele, inclusiv medicamentele pentru insomnie, pot provoca sforăitul.
  • Apneea de somn: se caracterizează prin apariția unor pauze de respirație în timpul somnului după care respirația se reia; afecțiunea poate duce la complicații și, de obicei, necesită tratament.

Află mai mult Ce pericole sunt dacă ai apnee de somn?

Factori de risc pentru sforăit

Unele persoane au un risc mai mare de a sforăi noaptea.

  • greutatea excesivă sau obezitatea
  • sarcina
  • menopauza
  • anatomia căilor respiratorii. Prezența deviației de sept, a polipilor nazali sau amigdalele mari pot fi cauze de sforăit
  • vârsta: odată cu avansarea în vârstă, scade tonusul muscular și apare sforăitul
  • hipotiroidism și gușă

Există ideea preconcepută că dacă sforăi înseamnă că dormi profund și te odihnești bine. În realitate nu este așa. Sforăitul poate provoca oboseala de a doua zi.

Află mai mult Insomnia: reguli simple ca să dormi bine

Este sforăitul periculos?

Sforăitul poate să fie sau nu periculos în funcție de cât de frecvent și de intens este. Când sforăi mai frecvent de 3 nopți pe săptămână și deranjezi partenerul este cazul să te gândești la cauze și la felul în care pot fi corectate.

Oboseala de a doua zi, incapacitatea de concentrare, durerile de cap la trezire sau faptul că te-ai trezit de mai multe ori peste noapte ca să urinezi te pot avertiza că probabil sforăi chiar dacă partenerul nu a observat.

Sforăitul zgomotos și intens asociat cu apneea de somn (pauze de respirație urmate de reluarea respirației la un interval de timp) poate duce la complicații:

Nu este de neglijat nici oboseala de a doua zi care poate deveni oboseală cronică cu afectarea capacității de a ne desfășura activitatea optim.

S-a observat că femeile care sforăie au mai frecvent și trigliceride crescute și obezitate abdominală, în timp ce bărbații care sforăie au mai frecvent și hipertensiune.

Ce să faci ca să oprești sforăitul?

Dormitul pe o parte ajută la respirație, reduce sforăitul și somnul este mai odihnitor.

Câteva măsuri care pot reduce sforăitul sunt:

  • menținerea sau atingerea unei greutăți corporale adecvate pentru înălțimea pe care o avem
  • reducerea consumului de alcool
  • eliminarea sedativelor la culcare
  • poziția la somn nu trebuie să fie pe spate; există dispozitive bazate pe tehnologia modernă care ne pot avertiza dacă în timpul somnului ne întoarcem pe spate
  • dispozitive orale, aplicate la nivelul mandibulei

Dacă apneea de somn este cauza sforăitului, este posibil să fie nevoie de o mască de presiune pozitivă continuă în căile respiratorii (CPAP). Dispozitivul se eliberează la indicația medicului. Scopul este menținerea unei presiuni pozitive a aerului în căile respiratorii care să le împiedice să colabeze.

Dacă altele sunt cauzele de sforăit, cum ar fi deviația de sept, polipii sau amigdalele, rezolvarea chirurgicală ameliorează și sforăitul.

Somnul și greutatea corpului: la ce oră este bine să te culci seara?

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

somn bun

Etapele unui somn bun și sfaturi practice ca să nu le ratezi

0
Un somn bun înseamnă că adormi în maximum 30 min și aproximativ 85% din timpul petrecut în pat chiar dormi (nu privești TV, telefon etc). Etapele somnului pe parcursul nopții au importanța lor pentru...
stimularea digestiei

Ceaiuri din plante pentru stimularea digestiei

0
Remediile naturale pentru stimularea digestiei au o istorie veche. Ceaiul de fenicul, de mentă și alte tipuri de plante sunt folosite de sute de ani pentru a calma diferitele simptome digestive: indigestia, greața, durerea...
ouă roșii

Poți să mănânci ouă dacă ai colesterolul mare?

0
Colesterolul crescut în sânge este un factor de risc recunoscut pentru boli cardiovasculare. Cercetătorii și-au pus întrebarea în ce măsură crește LDL-colesterol (colesterolul rău) atunci când consumăm ouă și dacă este ok să includem...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -