Promisiunea nerespectata: cum te analizeaza copilul?

Când vine vorba despre promisiunea nerespectată, copiii își dau seama de valoarea scuzelor pe care le găsim. Nu te păcăli cu ideea că e prea mic și-l poți păcăli. Cercetătorii de la Duke University au făcut un experiment care a arătat că încă de la 3 ani copilul este suficient de perspicace și știe dacă minți.

Rezultatele studiului au fost publicate de psihologii de la Duke University în revista Cognitive Development.

Copiilor incluși în studiu li s-au arătat o serie de videouri în care câteva păpuși făceau promisiunea să le arate o jucărie cool la final. Fiecare păpușă părăsea scena pentru a aduce jucăria, dar venea cu mâna goală.

Apoi inventau diverse scuze, similare pretextelor pe care le găsesc uneori și părinții pentru promisiunile nerespectate.

Uneori scuza era una bună: A trebuit să ajut un prieten la lecții. Alteori era o scuză proastă: Am vrut să mă uit la televizor.

Indiferent de scuză, copiii care aveau vârste între 3-5 ani, s-au pronunțat pentru faptul că este un lucru rău să nu-ți ții promisiunea.

Și, mai mult, ei au înțeles când păpușa a oferit o scuză bună deoarece a ajutat pe cineva versus o scuză proastă, atunci când nu a respectat promisiunea doar pentru a face ceea ce și-a dorit în acel moment.

Copiii au identificat faptul că este un lucru bun să-i ajuți pe alții, dar unul rău să fii egoist.

Copiilor li s-a cerut să și justifice răspunsurile. Deși preșcolari, copiii au gândit corect și s-au exprimat despre ceea ce ar fi trebuit să facă păpușa și ce nu.

Surprinzător, deși au identificat scuza proastă, copiii nu au ținut cont de asta când au ales ce păpușă le-a plăcut mai mult.

De obicei, când cineva încalcă o promisiune te dezamăgește și nu-l mai consideri un prieten bun. Copiii de 3-5 ani nu fac această conexiune. Pur și simplu încă nu sunt acolo, spune primul autor Leon Li.

Rezultatul acestei cercetări este relevant și pentru părinții care obișnuiesc să spună copiilor Faci așa pentru că așa spun eu. Copiii știu că nu oferim o explicație bună când spunem așa.

Ce învață copiii când nu-ți respecți promisiunea?

1. Copilul învață să nu aibă încredere în tine

Promisiunea este un angajament pe care ni-l luăm față de altă persoană. Respectarea promisiunii aduce încrederea de care este nevoie pentru a avea o relație bună.

Nu este ușor să-ți respecți toate promisiunile. O promisiune respectată înseamnă să ieși din zona ta de confort și să te gândești la celălalt.

Dacă un copil observă că nu poate avea încredere în tine la promisiunile minore, cum va putea avea încredere în situațiile critice?

Află mai mult Arta comunicării: 5 tehnici pentru părinți

2. Copilul învață indirect că a respecta promisiunea nu este obligatoriu

Dacă vrei să ai un copil care și face ceea ce spune, atunci și tu trebuie să faci ceea ce spui.

Promitem uneori cu ușurință fără să luăm în calcul că atunci când va trebui să respectăm promisiunea s-ar putea să fim comozi, egoiști, împiedicați de diverse situații sau persoane.

3. Copilul începe să creadă că nu el nu este o persoană importantă

Copilul observă că sunt persoane față de care nu-ți încalci promisiunea.

Când îți respecți promisiunea este un fel de a spune copilului Ești o persoană foarte importantă pentru mine.

Dacă din motive obiective nu ți-ai respectat promisiunea față de copii ar fi bine să să explici de ce, să povestești ce s-a întâmplat și faptul că un eveniment anume ți-a dat programul peste cap. Indiferent de motiv, ar fi bine să eviți să se întâmple frecvent o încălcare de promisiune.

Cum să construiești o relație bazată pe încredere cu copii și tinerii?

Surse

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

hreanul

Hreanul: la ce ajută și cum să-l folosești?

0
Hreanul (Armoracia rusticana) este o plantă legumicolă perenă din familia Brassicaceae (Crucifere), folosită ca și condiment, dar și ca remediu natural în medicina tradițională. Hreanul este o plantă nativă din Europa de Est unde este...
antiinflamatoare

Antiinflamatoare. Efecte secundare, precauții, sfaturi practice

0
Dureri musculare și articulare, dureri de cap, crampe menstruale, dureri postoperatorii sau durere de dinți, toate sunt situații în care folosim antiinflamatoare. Inflamația provoacă durere și febră. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) au și proprietăți analgezice...
febra musculară

Febra musculară. De ce apare și cum te recuperezi rapid?

0
Febra musculară se manifestă prin dureri musculare și rigiditate care apar la o zi sau două după ce ne-am antrenat mai intens. Este considerată un răspuns normal de adaptare a musculaturii și survine atunci...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -