Diversificarea alimentatiei la bebelusi: este timpul pentru alimente solide?

Sfatul de a începe diversificarea alimentației bebelușului la 4-6 luni nu este arbitrar. Până la 6 luni, laptele matern sau formulele de lapte praf aduc toți nutrienții necesari. Chiar dacă începi mai devreme să oferi copilului alimente solide, acestea nu pot înlocui laptele.

Primul contact cu alimentele solide e parte a procesului de învățare. Are rol experimental. Nu este absolut necesar pentru a acoperi necesarul de calorii al copilului.

Diversificarea alimentației începe când sunt deja depășite unele din pragurile de dezvoltare. De obicei la 6 luni sunt atinse aceste praguri. Dar poți urmări și tu dacă micuțul face progrese mai rapid.

Ce praguri de dezvoltare fizică sunt necesare ca să fii sigură că e timpul pentru diversificare?

Își ține capul ridicat. Chiar dacă unii bebeluși își pot ține foarte devreme capul ridicat, de obicei durează 3-4 luni să poată face acest lucru pentru o perioadă suficient de lungă.

Stă bine în șezut. De obicei la 6 luni copiii reușesc să stea bine pe scaun. Dar oricum scăunelele special destinate bebelușilor au și posibilități de susținere lateral și în spate.

Greutatea. Ca regulă generală, copilul poate trece la alimente solide când și-a dublat greutatea de la naștere sau când are minimum 6,5 kg.

Crește interesul pentru alimente. Pe la 4-6 luni, copilul începe să-și arate interesul pentru ceea ce mănânci tu. Poate încerca să ia din farfuria ta sau să apuce cu mânuța ceea ce mănânci tu.

Reflexele. Un copil care încearcă să împingă alimentele afară cu limba nu este pregătit pentru diversificarea alimentatiei. Nu este pregătit să înghită altceva decât lichide.

Digestia. Copilul are un sistem digestiv incomplet maturizat care nu produce toate enzimele necesare digestiei.
În jurul vârstei de 4 luni bebelușul începe să producă aceste enzime.

Ce trebuie să mănânce copiii în funcție de vârstă?

Bine de știut când începi diversificarea

În decurs de câteva luni de la începerea diversificării, alimentația copilului va trebui să conțină toate grupele alimentare, pe lângă laptele matern sau formula de lapte praf.

1. alimentele trebuie pasate pentru a preveni înecarea copilului
Pregătește supe și piureuri cu consistența un pic mai groasă decât a laptelui. Ceea ce rămâne pe spatele linguriței după ce ai mestecat mâncarea trebuie să curgă.
Un robot de bucătărie este foarte util pentru a pasa suficient alimentele. Mâncarea nu trebuie să conțină bucăți de alimente.

2. se introduce un singur aliment o dată
Poți alege să începi cu orice grupă alimentară, dar se introduce un singur aliment nou o dată la 3-5 zile. Trebuie să ai timp să observi reacțiile copilului la alimentul nou introdus.

Cei mai mulți experți recomandă să se înceapă cu cereale de orez ca prim aliment. Cerealele de orez pot fi mărunțite suficient, nu sunt alergenice și sunt simplu de digerat de către copil.

Cei mai mulți părinți au rezerve legate de faptul că cerealele de orez pot fi contaminate cu pesticide.

O altă variantă este să începi cu fructe și legume. Pere, sos de mere, piersici, banane, cartofi, cartofi dulci, morcovi, avocado sunt câteva variante.

Chec sau broccoli: care este principiul după care copilul alege?

3. ai grijă să incluzi alimente bogate în fier și zinc cum sunt carnea și cerealele îmbogățite cu fier
Sunt dovezi științifice că laptele nu mai acoperă necesarul de proteine, fier și zinc dincolo de 6 luni. Nici chiar laptele matern. Acești nutrienți sunt esențiali pentru dezvoltarea fizică și cognitivă, dar și pentru integritatea sistemului imunitar.

Diversificarea alimentației presupune răbdare și observare atentă a comportamentului copilului

4. nu există dovezi că evitarea introducerii unor alimente dincolo de 6 luni ar preveni alergiile alimentare
Este vorba despre ouă, soia, produse pe bază de alune, pește. Totuși, dacă copilul are eczemă severă este recomandabil să vă sfătuiți cu medicul în ceea ce privește introducerea oului și a produselor pe bază de alune.

5. nu există dovezi că bebelușul va refuza legumele dacă introduci mai întâi fructele
Circulă ideea că dacă vei oferi mai întâi fructe, copilul se va obișnui cu gustul dulce și va refuza legumele nedulci. Este nedovedit științific. Ține mai degrabă de tactul părintelui atunci când oferă un aliment nou.

6. dacă începi diversificarea cu preparate pentru bebeluși din magazin
Verifică eticheta pentru a nu conține mai mult de un tip de aliment.
Verifică cerealele să fie îmbogățite cu fier.

7. un aliment nou trebuie prezentat de minimum 15 ori până ce va fi acceptat
Nu te grăbi să tragi concluzia că nu-i place un aliment. Ai răbdare când introduci un aliment nou.
Mesele în familie în care și ceilalți membri consumă acel aliment ajută copilul să nu devină mofturos la mâncare pe viitor.

Lipsa poftei de mâncare: Cum eviți greșelile?

8. nu este necesar să încălzești mâncarea copilului în această etapă
Regula este că dacă tu mănânci un preparat încălzit (de exemplu cartofii), pentru copil trebuie să fie doar puțin călduț.

9. copilul sănătos nu necesită aport de apă peste ceea ce aduce laptele
Se consideră că un copil este suficient hidratat prin aportul de lapte. Dar odată cu introducerea alimentelor solide poți să-i oferi câte o gură de apă. Cam o cană (240ml) într-o zi. Apa este necesară mai ales dacă afară este foarte cald.

Laptele matern este cea mai recomandată sursă de nutrienți până la 6 luni- 1an

10. bebelușii nu au nevoie de suc
Până la 12 luni nu oferi suc copilului. Nici suc de fructe 100% preparat în casă. După 1 an până la 3 ani poți oferi suc de fructe 100%, dar maximum 120 ml/ zi. Folosește cana pentru a-i da suc, nu sticla de lapte.
Sucul de fructe scade apetitul și poate duce la un aport insuficient de alți nutrienți. În plus, poate fi responsabil de iritația la scutec și diaree.

11. zahărul adăugat este interzis până la vârsta de 2 ani
De la naștere și până la 2 ani este o perioadă cu necesar mare de calorii, dar și de nutrienți. Copiii mănâncă însă cantități mici de alimente. Dacă se vor sătura consumând alimente și băuturi cu zahăr adăugat, se cheamă că au consumat ”calorii goale”, fără substanțe nutritive.

12. se schimbă aspectul scaunului
Odată cu diversificarea alimentației scaunul devine mai solid și culoarea este variabilă. Uneori apare constipația. Adăugarea unor alimente bogate în uleiuri cum este avocado ușurează eliminarea materiilor fecale.

Dacă dimpotrivă scaunul este moale, apos, plin de mucus după ce ai introdus un aliment, poate însemna că tractul digestiv este iritat. Sfătuiește-te cu medicul pediatru pentru a ști cum să procedezi corect.

Constipația la copii: cauze și remedii eficiente

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente