Călătoria cu avionul: cum te afectează și ce trebuie să faci?

La călătoria cu avionul corpul nostru trebuie să se adapteze la modificări de presiune, temperatură, oxigen și umiditate. Nu este întâmplător dacă nu te simți la fel de bine ca și pe sol.

Modificările de presiune și oxigenare obligă organismul să facă mai rapid unele modificări ale parametrilor fiziologici. Și nu totdeauna reușește să regleze toate funcțiile în timp util.

Dacă mai schimbăm și fusul orar atunci apare și fenomenul jet leg care ne afectează și după ce coborâm din avion.

Călătoria cu avionul golește rezervele de energie

Presiunea aerului este mai mică la altitudini mari ceea ce înseamnă că organismul primește mai puțin oxigen. Aerul este presurizat în interiorul avionului, dar tot rămâne sub nivelul mării.

Consecința este scăderea aportului de oxigen ceea ce te face să te simți obosit și lipsit de energie, cu atât mai mult cu cât călătoria este mai lungă.

Bine de știut:

Hidratarea este cheia. Pe lângă asta, este bine să te ridici și să faci mișcare atât cât se poate între scaune.

Dacă nu vrei să te ridici, măcar mișcă degetele de la picioare și contractă musculatura gambelor pentru a ajuta circulația sângelui.

Calătoria cu avionul poate provoca deshidratare

În interiorul avionului gradul de umiditate este foarte redus pentru că 50% din aer provine de afară, iar la altitudine mare aerul este uscat.

Atmosfera uscată poate să-ți creeze senzația de gât sau nas uscat. Și pielea devine mai uscată.

Bine de știut:

Ia-ți o sticlă cu apă suficient de mare, după ce ai trecut de control. Apa care se oferă în avioane este, de obicei, în recipiente prea mici ca să ne mențină hidratați.

Este de preferat să porții ochelari în locul lentilelor de contact. Ochii uscați tolerează mai greu lentilele.

Dermatologii recomandă și utilizarea unei creme emoliente și cu factor de protecție SFP având în vedere că o doză de raze UV vin în contact cu pielea pe parcursul călătoriei.

Urechea de avion

Modificarea presiunii în interiorul avionului modifică și presiunea din urechea internă. Egalarea celor 2 presiuni ne ajută în mod normal să ne menținem echilibrul.

Când presiunea în avion se modifică brusc, mai ales la decolare și la aterizare, este mai dificil de egalat presiunile și apare senzația că ne pocnesc urechile, auzim înfundat sau doare urechea.

Bine de știut:

Încearcă să înghiți sau să caști la decolare și la aterizare pentru a deschide trompa lui Eustachio, un mic canal care face legătura între ureche și căile respiratorii. Deschiderea trompei lui Eustachio ajută la egalarea presiunilor.

La fel de utilă este manevra Valsalva: inspiră, prinde-te de nas și închide gura și expiră ca și cum ai vrea să umfli un balon.

Călătoria cu avionul crește riscul unei infecții

Majoritatea credem că ne infectăm de la aerul recirculat cu care este ventilat avionul. Dar aparatele de zbor dispun de sisteme de filtrare eficiente și este mult mai probabil să ne infectăm de la o persoană bolnavă care călătorește lângă noi.

Statisticile spun că 1 din 5 persoane care călătorește cu avionul coboară contaminată cu o infecție respiratorie.

Bine de știut:

Este recomandabil să fii vaccinat de gripă sau alte infecții respiratorii cum sunt COVID sau virusul sincițial respirator înainte de a te urca în avion.

Ia în considerare și purtarea măștii, mai ales dacă ai o infecție respiratorie pe care ai putea să o răspândești.

Un recipient mic cu dezinfectant este bine să se găsească în bagajul de mână pentru a putea apela la el cât mai frecvent.

Expunerea la radiațiile solare

În timpul călătoriei cu avionul suntem cu atât mai aproape de soare cu cât se zboară la o altitudine mai înaltă.

Un studiu din 2015 arată că un zbor de 56 min la altitudine mare expune pielea la același risc de radiații UVA ca și statul la solar 20 min. Din acest motiv piloții au un risc de 2 ori mai mare de cancer de piele decât populația generală.

Razele UVB sunt blocate parțial de geamul avionului, în timp ce razele UVA pot penetra mai ușor și prin geam.

Bine de știut:

Este recomandabil să folosim o cremă cu factor SPF pentru față și mâini când plecăm în călătorie și să purtăm mâneci lungi.

12 remedii utile pentru răul de mișcare

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

kiwi fruct

Un fruct care ne crește rapid tonusul și buna dispoziție

0
Cercetătorii au descoperit că dispoziția psihică se poate schimba în bine dacă zilnic consumăm kiwi, un fruct bogat în vitamina C. Efectele sunt vizibile mai ales la persoanele cu deficit de vitamina C. Studiul a...
boli cardiace și depresie

Boli cardiace urmate de depresie

0
Persoanele care suferă de boli cardiace au mai frecvent depresie, iar cele cu depresie, au un risc mai mare de apariție a unei boli cardiace. Aproximativ 40% dintre cei care au avut un infarct,...
constipatia copii

11 alimente care combat constipația la copii

0
Alimentația contează când ai un copil constipat. Există alimente care combat constipația și stimulează mișcările intestinului, dar secretul este să le oferi constant, să încorporezi la fiecare masă asemenea alimente. Alimentele bogate în fibre sunt...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -