Soia și tiroida

Soia este în categoria alimentelor goitrogene, alimente care pot reduce producția de hormoni tiroidieni și pot duce la apariția gușei. Dar efectul depinde de cantitatea consumată și de intervalul de timp față de administrarea euthyroxului.

Alimentele goitrogene sau care pot genera hipotiroidie acționează în lanțul de producție a hormonilor tiroidieni. Blochează preluarea iodului și astfel scade producția de hormoni tiroidieni, tiroxina (T4) și triiodotironina (T3).

În afară de soia, cruciferele cum sunt varza, conopida sau broccoli, mai pot avea acest efect.

Controverse privind efectul produselor cu soia asupra tiroidei

Dovezile privind efectul produselor din soia sau al edamamelor (păstăile de soia) asupra tiroidei sunt insuficiente.

Pe de o parte, soia poate reduce riscul de boli cardiace, poate optimiza nivelul glicemiei și al LDL-colesterolului.

Pe de altă parte, un consum mare de soia poate afecta tiroida. Iar afecțiunile tiroidiene cresc riscul de boli cardiovasculare, deci ar fi bine să le ținem sub control.

Nu există un consens al specialiștilor, dar unele studii clinice au observat că la persoanele cu consum mare de soia, în special la femei, crește și valoarea TSH (hormon stimulator al tiroidei). TSH mare semnalează o producție insuficientă de hormoni tiroidieni și hipotiroidie.

Este posibil, deci, ca soia să fie responsabilă pentru scăderea producției de hormoni tiroidieni. Mecanismul: blochează încorporarea iodului în lanțul de reacții care duc la formarea hormonilor tiroidieni.

Un studiu din 2016, de exemplu, a observat că TSH poate fi până la de 4 ori mai mare decât normalul la persoane care consumă 2 porții de soia/ zi, față de cei care nu consumă deloc.

Află mai mult Cum să interpretăm valoarea analizei TSH?

Soia și medicamentele pentru tiroidă

Soia blochează absorbția medicamentelor pentru tiroidă ceea ce duce la un efect mai redus.

Atunci când avem tratament hormonal pentru tiroidă este bine să fim atenți și la dietă. Produsele cu soia, dar și alimentele bogate în calciu sau fier pot reduce absorbția medicamentelor ceea ce duce la scăderea efectului acestora.

În general, se recomandă ca medicația pentru tiroidă să fie luată pe stomacul gol.

Dacă consumăm un produs cu soia, este recomandabil un interval de 4h între aliment și medicamentele pentru tiroidă.

Tratamentul cu iod radioactiv necesită eliminarea completă a produselor cu soia, dar și a altor alimente. Medicul va da sfatul potrivit.

Află mai mult Cum influențează somnul valoarea TSH?

Care este conduita corectă?

Soia face parte din alimentele goitrogene care pot scădea producția de hormoni tiroidieni dacă sunt consumate în cantități mari.

În afară de soia și produsele din soia, multe alte alimente intră în această categorie de goitrogene:

  • broccoli
  • varza
  • varza de Bruxelles
  • conopida
  • spanac
  • ridichi
  • rucola
  • cartofi dulci
  • fructe de pădure
  • piersici
  • vin roșu
  • ceai verde

Toate aceste alimente incriminate, ca și soia, au, pe de altă parte, o mulțime de nutrienți favorabili sănătății.

Pentru a balansa corect toate aceste informații, este recomandabil:

  • să ne asigurăm că avem suficient iod în alimentație (sarea să fie iodată)
  • să consumăm soia și alte tipuri de goitrogene cu moderație
  • dacă deja avem tratament pentru o afecțiune tiroidiană, să consumăm produse din soia la o distanță de 4h față de administrarea medicamentului (euthyrox)

Hipotiroidia sau tiroida leneșă: simptome și complicații

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente