Pericardita: cauze, analize, tratament

Pericardita este o afecțiune în care pericardul (sacul elastic care protejează inima la exterior) se inflamează. Durerea în piept (durere toracică) este simptomul care ne trimite cel mai frecvent la medic în cazul pericarditei pentru că simptomele sunt asemănătoare infarctului miocardic: iradierea durerii spre gât și umăr sau braț.

Deseori această inflamație este ușoară și tranzitorie. Alteori este urmată de acumularea de lichid în sacul pericardic și de afectarea funcționării corecte a inimii pentru perioade lungi de timp. Depistarea și tratamentul corect al pericarditei poate împiedica apariția complicațiilor.

Pericardita: cauze

Pentru un procent destul de mare de cazuri cauza pericarditei nu este depistată și este denumită idiopatică. Foarte probabil și în aceste cazuri este vinovată o infecție virală sau o reacție anormală a sistemului imunitar (reacție autoimună).

Infecțiile

Pericardita poate să apară după infecții virale cum este, de exemplu, gripa complicată de o pneumonie. Boala este în aceste cazuri autolimitată, se vindecă în 1-3 săptămâni.

În afara virusurilor gripei A și B mai pot fi implicate: virusul Epstein-Barr care provoacă mononucleoza, HIV, virusul varicelo-zosterian care provoacă varicela și zona zoster, virusul care provoacă pojarul sau virusurile hepatice.

Mai rar cauza pericarditei este o infecție bacteriană sau fungică (cu ciuperci). Tuberculoza este una din infecțiile bacteriene care pot fi însoțite de pericardită.

Afecțiuni care provoacă tulburări metabolice

Insuficiența renală avansată, în stadiul de uremie și care necesită dializă, este una din cauzele de pericardită. În afara inflamației pericardului, se acumulează și lichid în sacul pericardic ceea ce poate provoca o complicație severă numită tamponadă cardiacă.

Hipotiroidia. Mai frecvent este afectat miocardul (mușchiul inimii), iar pericardita apare când hipotiroidia este severă.

Afecțiuni inflamatorii

Afecțiunile inflamatorii cum sunt lupusul, sclerodermia, bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă), sindrom Sjogren, spondilita anchilozantă sau sarcoidoza se pot complica cu pericardită.

Multe din aceste afecțiuni sunt autoimune. Sistemul imunitar acționează greșit producând autoanticorpi împotriva unor țesuturi proprii pe care nu le mai recunoaște.

Reumatismul articular acut la copii este o cauză importantă de pericardită, dar apare și afectarea miocardului.

Boli cardiace

Infarctul miocardic sau disecția de aortă pot fi urmate de o pericardită.

Intervențiile chirurgicale pe cord, iradierea toracelui ca tratament pentru diferite tipuri de cancere sau traumatismel toracice pot cauza pericardita.

Pericardita: simptome

Durerea toracică sau durerea în piept este prezentă totdeauna și mai poate fi însoțită de:

  • febră
  • frisoane
  • transpirații
  • dificultăți la respirație
  • tuse uscată
  • oboseală
  • dureri articulare la mâini și picioare

Durerea în piept poate să se resimtă și în umăr, spate sau abdomen. Intensitatea durerii crește la inspirul profund.

Află mai mult Durere în piept care vine și pleacă: este inima de vină?

Cum se stabilește diagnosticul?

Diagnosticul urmărește să pună în evidență pericardita. Electocardiograma și ecografia cardiacă completează examenul obiectiv pe care îl face cardiologul.

În al doilea rând, se fac investigații complete pentru a elucida cauza pericarditei.

Complicații

Pericardita poate evolua favorabil cu vindecare în câteva săptămâni sau pot apărea complicații.

Tamponada cardiacă. Lichidul acumulat în pericard exercită o presiune asupra inimii și împiedică activitatea ei normală. Când acest lucru se întâmplă, tensiunea arterială scade, apare amețeala și respirația este dificilă. Fără un tratament adecvat, tamponada cardiacă poate fi fatală.

Pericardita cronică apare când inflamația sacului pericardic persistă mai mult de câteva săptămâni și se acumulează o cantitate importantă de lichid în sacul pericardic.

Pericardita constrictivă. Inflamația pericardului duce la pierderea elasticității sacului pericardic. Efectele asupra inimii sunt aceleași ca și în cazul tamponadei cardiace. Inima nu se mai umple și nu se mai golește complet. Simptomele sunt asemănătoare tamponadei doar că se instalează mult mai lent.

Află mai mult Cum poate gripa să afecteze inima?

Pericardita: Tratament

Cauza pericarditei trebuie identificată și tratată.

Pentru a combate inflamația pericardului se folosesc doze mari de antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen etc). Eventual se apelează la corticosteroizi (prednison etc) cu efect antiinflamator mai puternic.

Când cauza pericarditei este o infecție bacteriană sau fungică se folosesc antibiotice și antifungice.

Pentru reducerea cantității de lichid din pericard se folosesc diuretice și, dacă nu este suficient, se drenează lichidul acumulat.

Uneori este nevoie de tratament chirurgical. Pericardiectomia este operația prin care se îndepărtează porțiuni din pericardul îngroșat ce exercită presiune asupra cordului.

Evoluție

Pericardita este o afecțiune care se poate vindeca într-un interval de săptămâni-luni. Lichidul acumulat în pericard poate să complice acest parcurs.

Chiar și după îndepărtarea lichidului din sacul pericardic, acesta poate să reapară și pericardita devine cronică.

Pierderea elasticității sacului pericardic este o afecțiune pe termen lung care necesită evaluare medicală constantă și eventual intervenție chirurgicală.

Miocardita: simptome, cauze, tratament

Bibliografie
  • Chabrando JG, Bonaventura A, Vecchie A, et al. Management of acute and recurrent pericarditis: JACC State-of-the-art Review. J Am Coll Cardiol. 2020;75(1):76-92. PMID: 31918837 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31918837/.
  • Miranda WR, Oh JK. Constrictive pericarditis: A practical clinical approach. Prog Cardiovasc Dis. 2017
  • Knowlton KU, Savoia MC, Oxman MN. Myocarditis and pericarditis. In: Bennett JE, Dolin R, Blaser MJ, eds. Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases.
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

dureri de picioare

Dureri de picioare (degete, talpă sau călcâi). Află care este cauza

0
Poți simți dureri de picioare la nivelul labei piciorului, în talpă sau pe lateral ori la nivelul călcâiului, iar localizarea durerii indică cel mai bine cauza. Uneori sunt de vină oasele și articulațiile utilizate...
somnul insuficient

Somnul insuficient influențează tensiunea arterială

0
Somnul insuficient crește riscul de apariție a hipertensiunii, spun cercetătorii. Stresul și fluctuațiile hormonale contribuie la dereglarea somnului, iar insomnia poate provoca creșterea tensiunii arteriale. Rezultatele cercetării au fost prezentate de curând la sesiunea științifică...
pasăre de noapte

Dacă ești pasăre de noapte ai risc mai mare pentru anumite boli

0
Ești pasăre de noapte sau te trezești noaptea și verifici telefonul cu ultimele postări și mesaje? Cercetări recente sugerează că cei care se trezesc devreme sunt mai activi pe parcursul zilei și ard mai...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -