Proteina C Reactivă: cum depistăm inflamația?

Proteina C Reactivă (PCR) este o proteină produsă în ficat și eliberată în sânge atunci când există inflamație și infecție. Proteina eliberată interacționează cu sistemul imunitar atunci când încearcă să elimine o bacterie sau un virus.

Proteina C Reactivă poate fi dozată în sânge atunci când vrem să aflăm dacă există:
– inflamație acută datorată unei infecții
– inflamația cronică din boli inflamatorii cronice
– risc de boli cardiovasculare

Dacă există inflamație, nivelul Proteinei C Reactive crește în sânge.
Totodată, dacă se dozează Proteina C Reactivă după începerea unui tratament eficient, nivelul PCR în sânge scade.

Proteina C Reactivă pentru stabilirea riscului cardiovascular

Pentru a stabili dacă există un risc cardiovascular crescut este util testul Proteinei C Reactive înalt sensibilă (hs- PCR). Testul este mult mai sensibil decât testul PCR obișnuit, folosit pentru depistarea infecției și inflamației.

Nivel crescut al hs-PCR poate fi cerut de medicul cardiolog pentru a depista riscul de boli coronariene.
Stabilirea riscului este utilă pentru a lua măsuri de prevenire a infarctului miocardic.
Dozarea hs-PCR este utilă și celor care deja au avut un infarct. Poate stabili riscul unui al doilea infarct.

Ca și testul PCR obișnuit care depistează inflamația și infecția, testul hs-PCR se face tot din sânge.

Află mai mult Durere în piept care vine și pleacă: este inima de vină?

Proteina C Reactivă: valori normale, crescute și scăzute

Analiza standard a Proteinei C Reactive ghidează medicul către existența infecției și inflamației acute sau cronice.

Valori normale: mai mici de 10 mg/l

Valori crescute peste 10 mg/l sunt un semn important că există infecție și inflamație.

Boală inflamatorie cronică ca de exemplu artrita reumatoidă sau lupusul eritematos.
Dacă boala este deja diagnosticată:
-testul PCR ajută medicul să stabilească efectele tratamentului: scăderea PCR înseamnă că tratamentul are efect pozitiv și inflamația s-a redus
-creșterea PCR poate anunța o recădere a bolii

Infecția: nivelul crescut al PCR poate însemna că există o infecție; dar sunt necesare și alte investigații pentru a stabili localizarea infecției.

Valorile PCR 10-40 mg/l sugerează infecție virală.
Valorile PCR 40-200 mg/l sugerează inflamație activă și infecție bacteriană
Valorile PCR peste 200 mg/l sugerează infecție bacteriană severă sau arsuri grave

Alte cauze care determină creșterea PCR:
– cancer
– infarct
boala inflamatorie pelvină
– sarcina
– utilizarea contraceptivelor orale
– terapie hormonală

Află mai mult Inflamația, o reactie de aparare: De ce ne temem de ea?

Proteina C Reactivă înalt sensibilă: valori crescute și scăzute

Proteina C Reactivă înalt sensibilă este legată de riscul de infarct.

Risc scăzut de boală coronariană: hs-PCR sub 1 mg/l
Risc mediu de boală coronariană: hs-PCR 1-3 mg/l
Risc crescut de boală coronariană: hs-PCR peste 3 mg/l

Ideal este să se determine de două ori hs-PCR la distanță de două săptămâni pentru a obține o valoare medie.

Medicul va corela valoarea hs-PCR cu analiza colesterolului și cu celelalte investigații pentru a stabili corect riscul cardiovascular.

VSH: este o analiza utilă pentru depistarea cancerului?

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

somn bun

Etapele unui somn bun și sfaturi practice ca să nu le ratezi

0
Un somn bun înseamnă că adormi în maximum 30 min și aproximativ 85% din timpul petrecut în pat chiar dormi (nu privești TV, telefon etc). Etapele somnului pe parcursul nopții au importanța lor pentru...
stimularea digestiei

Ceaiuri din plante pentru stimularea digestiei

0
Remediile naturale pentru stimularea digestiei au o istorie veche. Ceaiul de fenicul, de mentă și alte tipuri de plante sunt folosite de sute de ani pentru a calma diferitele simptome digestive: indigestia, greața, durerea...
ouă roșii

Poți să mănânci ouă dacă ai colesterolul mare?

0
Colesterolul crescut în sânge este un factor de risc recunoscut pentru boli cardiovasculare. Cercetătorii și-au pus întrebarea în ce măsură crește LDL-colesterol (colesterolul rău) atunci când consumăm ouă și dacă este ok să includem...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -