Somnul insuficient influențează tensiunea arterială

somnul insuficient

Somnul insuficient crește riscul de apariție a hipertensiunii, spun cercetătorii. Stresul și fluctuațiile hormonale contribuie la dereglarea somnului, iar insomnia poate provoca creșterea tensiunii arteriale.

Rezultatele cercetării au fost prezentate de curând la sesiunea științifică anuală a American College of Cardiology.

S-au luat în calcul 16 studii clinice din 6 țări diferite și care au inclus mai mult de 1 milion de persoane cu vârste între 35-60 ani.

Riscul de hipertensiune a reieșit ca fiind mai mare la cei care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte, precum și la femeile sub 60 ani.

Somnul insuficient afectează mai ales femeile

Femeile care dorm mai puțin de 7 ore sunt mai afectate de somnul insuficient decât bărbații. Riscul de hipertensiune este mai mare la femeile cu insomnii.

Explicația poate fi legată și de fluctuațiile hormonale din sarcină, ciclul menstrual sau menopauză. Hormonii influențează ritmul somn-veghe și generează mai des la femei tulburări ale somnului.

Stresul și somnul se influențează reciproc

Stresul influențează calitatea și durata somnului și, astfel, indirect, afectează și tensiunea arterială.

Pe de altă parte tulburările de somn care persistă timp îndelungat, accentuează și mai mult stresul și consecințele lui.

Durata nu este singurul parametru important în aprecierea somnului

Deși include un număr foarte mare de participanți analiza despre efectele somnului asupra tensiunii nu ia în calcul alți parametri după care un somn este considerat optim.

Calitatea somnului este la fel de importantă ca și durata. Un somn bun calitativ ne asigură o gândire clară, o memorie și o capacitate de învățare bune, precum și funcționarea optimă zi de zi.

Somnul influențează și ale funcții importante cum sunt reglarea glicemiei, dispoziția psihică, performanțele atletice sau sistemul imunitar.

Un somn de calitate înseamnă:

  • cât mai puține treziri nocturne
  • capacitatea de a adormi ușor dacă ne-am trezit
  • senzația că somnul ne-a refăcut forma fizică și psihică

Regularitatea somnului este, de asemenea importantă. Este recomandabil să păstrăm aceeași oră la culcare și la trezire, chiar și în weekend. Acest ritm influențează ceasul biologic și reglează mai departe celelalte funcții ale corpului și creierului.

Importanța somnului este clar susținută de numeroase date științifice. Faptul că un somn bun susține și sănătatea inimii și valorile tensiunii arteriale este în concordanță cu celelalte date de până acum.

Somnul insuficient și tensiunea mare dimineața

Creșterea tensiunii peste valorile normale în apropierea orei de trezire crește și riscul complicațiilor cum este accidentul vascular sau infarctul miocardic.

Somnul insuficient sau apneea de somn sunt între factorii cunoscuți care contribuie la hipertensiunea matinală, dar nu sunt singurii.

Orice persoană are un ceas biologic de 24 ore care reglează ritmul de trezire și somn. La primele ore ale dimineții corpul și creierul se pregătesc pentru trezire prin eliberarea anumitor hormoni, cum sunt adrenalina și cortizolul.

Acești hormoni ne asigură energia necesară pentru începerea zilei, dar au ca efect și creșterea tensiunii arteriale.

Dacă valorile tensiunii arteriale sunt deja la limita superioară când se produc hormonii de trezire, atunci tensiunea va crește la primele ore peste normal.

Tensiunea mare dimineața este considerată un factor de risc important pentru anumite complicații:

De aceea când constatăm acest lucru sfatul medicului este important. Medicamentele antihipertensive, dar mai ales momentul în care se administrează pot corecta hipertensiunea matinală.

Citește mai departe…

Tensiunea mare dimineața: cauze, riscuri, soluții eficiente
Când este mai bine să iei antihipertensivele: seara sau dimineața?
Insomnia: reguli simple ca să dormi mai bine
Cum te ajută magneziul dacă ai insomnie?
Ceasul biologic. Cum îl reglezi ca să nu te îmbolnăvești?

Bibliografie
Exit mobile version