Dureri de picioare (degete, talpă sau călcâi). Află care este cauza

dureri de picioare

Poți simți dureri de picioare la nivelul labei piciorului, în talpă sau pe lateral ori la nivelul călcâiului, iar localizarea durerii indică cel mai bine cauza.

Uneori sunt de vină oasele și articulațiile utilizate excesiv sau traumatizate. Alteori afectarea nervilor sau a circulației sângelui pot fi cauza, așa cum este la diabet sau boli vasculare periferice.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze pentru durerile supărătoare de picioare.

1. Dureri de picioare datorate încălțămintei

tocuri și dureri de picioare

Tocurile prea înalte pun presiune pe partea anterioară a labei piciorului și pot cauza durere. Nu sunt recomandabile tocurile peste 7cm.

Dar și pantofii prea ficși pot cauza durere, calusuri (bătături) sau deformărilor ale degetelor cum este degetul în ciocan.

Măsura la pantofi nu este fixă. Odată cu vârsta, ligamentele se relaxează, piciorul devine mai lat în față. Modificările hormonale din sarcină sau la menopauză pot duce la retenția de apă și edeme. Măsura pantofior trebuie adaptată acestor condiții.

Cumpărarea încălțărilor seara, când piciorul este mai umflat, este o bună metodă de a evita încălțămintea nepotrivită și incomodă.

2. Fasciita plantară

fasciita plantară

Piciorul are pe fața plantară (fața inferioară, cea pe care călcăm) o bandă de țesut fibros care se întinde de la călcâi spre degete. Această bandă se numește fascia plantară. Rolul ei este de a susține musculatura și arcul piciorului.

Fascia este supusă la presiune exagerată uneori și poate suferi mici rupturi, iritație și inflamație. Inflamația duce la creșterea presiunii pe structurile din vecinătatea fasciei, inclusiv pe nervi.

Află mai mult Fasciita plantară: cum este durerea tipică, ce trebuie să faci?

3. Guta cu debut la picioare

guta la picioare

Guta este o afecțiune în care nivelul de acid uric din sânge crește exagerat. Ca urmare, o parte din acidul uric se va depune la nivelul articulațiilor și va produce artrita gutoasă.

Debutul tipic al atacului de gută este cu durere la degetul mare de la picior. O serie de modificări de dietă și medicația corectă pot duce la scăderea acidului uric și la reducerea numărului de atacuri de gută.

Află mai mult Guta: este consumul de carne singurul vinovat?

4. Monturi

monturi

Hallux valgus sau monturi apar, de obicei, la mai mulți membri ai familiei. Pantofii strâmți, înguști sau cu toc înalt pot agrava monturile. În cazurile în care durerea este semnificativă, rezolvarea poate fi chirurgicală.

Află mai mult Monturile: sfaturi practice ca să împiedici agravarea

5. Bursita la articulațiile de la picioare

bursita la picioare

Bursele sunt săculeți speciali umpluți cu lichid și care atenuează efectul șocurilor și frecării la nivelul articulațiilor, oaselor și tendoanelor. Mișcările repetate sau frecarea cauzată de pantofi poate duce la inflamarea burselor.

La picioare, acest lucru se întâmplă frecvent la nivelul degetelor sau călcâiului. Apare roșeața, edemul și durerea. Paracetamol sau ibuprofen și comprese cu gheață sunt primele măsuri. În cazuri mai severe medicul prescrie corticosteroizi.

6. Poliartrita reumatoidă

artrita reumatoidă

Artrită este un termen general care ne spune că există inflamație (roșeață, căldură, edem, durere) la nivelul articulațiilor.

Poliartrita reumatoidă este un tip particular de artrită în care inflamația este provocată de propriul nostru sistem imunitar. Este o boală autoimună în care există articulații dureroase, umflate, care dau senzația de căldură, rigiditate articulară care este mai accentuată dimineața și după perioade de inactivitate.

Afectează la început articulațiile mici ale degetelor de la mâini sau picioare, bilateral. Deformarea articulațiilor este inevitabilă dacă nu se face tratament corect din primii 2 ani de boală.

Află mai mult Poliartrita reumatoidă: 5 clase de medicamente utile

6. Dureri de picioare prin întindere de ligamente

ligamente picior

Întinderea ligamentelor și tendoanelor poate apărea la mișcări greșite sau la efort excesiv. De obicei observăm vânătăi la nivelul gleznei sau în mijlocul tălpii sau la baza degetului mare. Apare durere și edem. Se aplică comprese reci și repaus cu piciorul ridicat. Dacă durerea nu trece după 2 săptămâni medicul trebuie contactat.

7. Pinten calcanean

pinten calcanean

Dacă te miști și simți brusc o durere ascuțită în călcâi, ar putea fi un pinten calcanean. Una din 10 persoane are pinten calcanean, dar numai una din 20 simte durere. Când apare, durerea este supărătoare și poate persista luni de zile.

8. Sindrom de tunel tarsian

sindrom de tunel tarsian la picioare

Nervul tibial care inervează piciorul, parcurge un tunel format între gleznă și un grup de ligamente. De acest nerv depinde ceea ce simțim în talpă. Afectarea nervului tibial provoacă durere și amorțeală, înțepături și senzație de arsură.

9. Sindrom Raynaud

sindrom Raynaud la picioare

Vasele de sânge de la mâini sau picioare reacționează excesiv la frig și la stres. În timpul unui atac de sindrom Raynaud vasele se îngustează și se reduce aportul de sânge.

Degetele devin reci. Culoarea se schimbă de la roșu, la alb și apoi albastru. Când aportul de sânge își revine apare durerea de degete și picioare sau mâini.

Află mai mult Sindromul Raynaud: cauze și tratamente

10. Fracturi metatarsiene

fracturi metatarsiene la picioare

Excesul de mișcare, alergatul, baschetul, tenisul și alte sporturi pot duce la fracturi ale oaselor metatarsiene. Apare inflamație și durere în zona fracturii. Vestea bună este că aceste tipuri de fracturi se pot vindeca în 6-8 săptămâni de repaus.

11. Neuropatia periferică

neuropatie cu durere de picioare

Neuropatia periferică presupune afectarea fibrelor nervoase care inervează membrele inferioare.

Apar dureri de picioare, senzație de arsură, înțepături și amorțeli. Neuropatia este frecvent o complicație a diabetului în care glicemia nu este bine controlată.

Consecința poate fi piciorul diabetic cu apariția de ulcere greu vindecabile. O zonă a piciorului cu roșeață, edem, căldură la atingere, este semn de inflamație și infecție și medicul trebuie rapid contactat.

Află mai mult Neuropatia diabetică: simptome, analize, tratament

12. Dureri de picioare provocate de negi

negi, veruci, HPV

Negi sau veruci (condiloame) sunt cauzate de infecția cu HPV (Human Papilloma Virus), o familie mare de virusuri tip ADN care infectează pielea și mucoasele. Este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală.

Condiloamele apar frecvent în zona genitală, dar și pe degetele de la mână, în talpă, pe față, mai ales în jurul gurii și al nasului. Există posibilitatea contaminării zonei genitale de la verucile de pe tălpi sau degete.

Tratamentul poate să îndepărteze negii, dar nu vindecă infecția cu Papilloma virus. De aceea, negii reapar și creează durere de picioare, mai ales la mers.

Află mai mult Infecția cu HPV: contaminare, simptome, imagini

13. Tendinita ahileană

tendinita ahileană

Tendonul lui Ahile este cel mai puternic dintre tendoanele sistemului osteoarticular şi cel mai lung întinzându-se de la călcâi până aproape de mijlocul gambei. Funcţionarea lui este esenţială pentru mers, alergat şi sărituri.

Semnele că tendonul a suferit o inflamație sunt:

  • durere (debutează ca o durere uşoară, moderată sau severă în spatele piciorului, deasupra călcâiului după practicarea alergatului sau a altor sporturi cum este căţăratul)
  • sensibilitate şi rigididate în aria tendonului (mai ales dimineaţa şi care se atenuează dupa activitaţi uşoare)
  • glezna umflată
  • scăderea capacității de a mișca piciorul

Repaus, antiinflamatoare, gheața și uneori intervenția chirurgicală sunt variante de tratament pentru tendinită.

14. Neurom Morton

neurom morton cu durere de picioare

Neuromul Morton poate fi cauza durerii din partea anterioară a piciorului și la nivelul degetelor. Se întâmplă când țesuturile din jurul nervului încep să se îngroașe.

Durerea poate apărea la orice deget, dar mai ales între degetele 3 și 4. Afecțiunea apare mai frecvent la femei care poartă pantofi cu toc și înguști în față.

Tratamentul începe cu repaus, gheață și antiinflamatoare. Dar poate fi nevoie și de intervenție chirurgicală.

Citește mai departe…

Crampe musculare sau cârcei: cauze și prevenire
Febra musculară. De ce apare și cum te recuperezi rapid?
Mâncărimi de piele la picioare
Picioare umflate: 10 cauze frecvente
Picioare reci: 5 cauze care te trimit la medic

Bibliografie
Exit mobile version