Cand este mai bine sa iei antihipertensive: seara sau dimineata?

antihipertensive

Un studiu clinic ce a inclus peste 19000 de persoane cu hipertensiune a constatat că medicamentele antihipertensive administrate seara au un efect mai bun asupra tensiunii arteriale.

Și, mai important, se reduce și riscul de complicații cardiovasculare: infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular sau deces de cauză cardiacă.

Studiul prospectiv, dublu-orb, apărut în European Heart Journal, a fost condus de cercetători spanioli.

Au fost urmărite, în medie 6 ani, peste 19 000 de persoane cu tensiune mare și tratament cu cel puțin 1 medicament antihipertensiv.

Într-o grupă au fost incluși cei care luau tratamentul antihipertensiv dimineața. Iar în a doua grupă cei cu tratament administrat seara.

S-a efectuat monitorizarea tensiunii arteriale pentru 48 ore, cel puțin o dată pe an.

S-au luat în considerare vârsta, sex și prezența altor comorbidități. De exemplu, diabet tip 2, boli renale cronice, HDL colesterol scăzut sau fumatul.

Cercetătorii au constatat un control mult mai bun al tensiunii arteriale la persoanele cu antihipertensive administrate seara.
Tensiunea a fost mai redusă atăt înainte de culcare, cât și în timpul somnului.

În plus, s-a redus semnificativ riscul complicațiilor cardiovasculare ale hipertensiunii. A scăzut incidența de infarct miocardic, insuficiență cardiacă și accident vascular.

Cum explică specialiștii efectul mai bun al administrării de antihipertensive seara, la culcare

Cronoterapia presupune administrarea medicației în concordanță cu ritmul circadian pentru a îmbunătăți efectul.

Nu este un concept nou, dar nu a mai fost studiat la pacienții hipertensivi.

Ritmul circadian influențează creșterea și scăderea tensiunii. Așa cum influențează și alte reacții din organism.

Sistemul renină-angiotensină-aldosteron este un grup de hormoni și substanțe care acționează împreună pentru controlul tensiunii arteriale. Se numește sistem deoarece fiecare componentă este influențată de celelalte. Iar toate componentele depind de buna funcționare a rinichilor.

Sistemul renină-angiotensină-aldosteron este mult mai activ noaptea. De aceea și medicamentele care influențează axa renină-angiotensină-aldosteron sunt mai eficiente noaptea.

Antihipertensivele de tipul inhibitori de enzimă de conversie (enalapril ș.a.) sau blocanți de receptori de angiotensină (sartani) fac parte din această categorie.

Rezultatele administrării antihipertensivelor seara sunt încurajatoare. Rămâne însă un neajuns: dacă unul din medicamente este și diuretic, atunci somnul de noapte va fi deranjat.

Tensiune mare care nu scade cu tratament: ce trebuie să faci?

Exit mobile version