Un pahar cu lapte zilnic reduce riscul cancerului de colon

Un pahar cu lapte consumat zilnic reduce riscul de apariție a cancerului de colon – a concluzionat un studiu al Universității Oxford. Cercetătorii au studiat în plus, conexiunile cancerului colorectal cu consumul de alcool și carne roșie. Studiul este unul din cele mai ample în ceea ce privește legătura cancerului de colon cu alimentația.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel global, iar multe din cauzele sale pot fi evitate.

Cercetarea a analizat 97 de alimente diferite și a urmărit timp de 16 ani peste 542 000 de femei. Peste 16 000 de cazuri de cancer colorectal au fost diagnosticate în acest interval de timp în lotul de femei urmărite.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Oxford a ajuns la câteva concluzii importante:

consumul zilnic a 20 g alcool zilnic (un pahar mare de vin) crește riscul de cancer de colon cu 15%
consumul zilnic a 30 g carne roșie și procesată crește cu 8% acest risc
consumul unui pahar mare de lapte (aproximativ 300 g calciu) reduce cu 17% riscul de cancer colorectal, indiferent de tipul de lapte (integral sau degresat).

De asemenea, cercetătorii au mai precizat că efectul consumului de lapte se datorează în mare parte, dacă nu în totalitate, aportului de calciu.

Calciul acționează pozitiv prin faptul că se cuplează în colon cu anumite substanțe nocive, dar și prin favorizarea dispariției celulelor anormale ale mucoasei intestinale.

Pe de altă parte, lactoza din lapte favorizează dezvoltarea bacteriilor utile ale florei intestinale. Acestea produc butiratul, o substanță cu efecte antiinflamatoare și antitumorale.

Laptele mai conține și acid linoleic conjugat, un tip de acid gras cu efecte antituorale.

Bine de știut
Un aport de 300 mg calciu/ zi reduce cu 17% riscul de apariție a cancerului colorectal.

Descoperirea cercetătorilor de la Oxford ne oferă un instrument la îndemână în prevenirea cancerului colorectal. Faptul că un consum zilnic relativ modest de lapte poate contribui la reducerea riscului de cancer este încurajator.

Află mai mult Rolul florei intestinale în succesul tratamentului pentru cancer

Care sunt cei mai cunoscuți factori de risc pentru cancerul colorectal?

Riscul cancerului de colon crește cu vârsta devenind mai frecvent după 50 ani. Totuși, în ultimii ani se observă o creștere a incidenței cazurilor și la persoanele tinere (20-39 ani).

Obezitatea este un factor de risc recunoscut. Incidența cancerului colorectal este cu 30% mai mare la persoanele obeze comparativ cu cele cu greutate normală.

Prezența polipilor pe colon este un alt semnal de alarmă. Multe cancere de colon au la origine un polip adenomatos care se transformă în adenocarcinom. Îndepărtarea polipilor de pe colon reduce acest risc.

Prezența unei boli inflamatorii intestinale cum sunt boala Crohn și colita ulcerativă, crește riscul de apariție a cancerului colorectal. Riscul este cu atât mai mare cu cât evoluția afecțiunii inflamatorii intestinale este mai îndelungată și leziunile mucoasei intestinale sunt mai extinse.

De exemplu, în colita ulcerativă, riscul de cancer colorectal este substanțial crescut după 8-10 ani de evoluție a colitei.

Radioterapia la nivelul abdomenului și al pelvisului este o altă posibilă cauză de apariție a cancerului colorectal. Există recomandări de screening pentru persoanele care au fost supuse acestui tip de tratament. Testele din materii fecale sau colonoscopia de urmărire ar trebui să înceapă la 5 ani după radioterapie.

Sensibilitatea moștenită genetic este un alt factor de risc. Prezența mai multor cazuri de cancer colorectal la rude de gradul 1 ar trebui să ne sporească vigilența.

Află mai mult Băuturile îndulcite cresc cazurile de cancer de colon la tineri

Recomandări de screening pentru depistarea precoce a cancerului colorectal

Recomandările specialiștilor europeni pentru depistarea la timp a cancerului colorectal includ testele din materii fecale și colonoscopia.

Se recomandă efectuarea screeningului (urmărirea) la bărbații și femeile de peste 50 ani.

Efectuarea testului imunohistochimic (FIT) pentru depistarea prezenței sângelui în materiile fecale este considerată o analiză de încredere. Recomandarea este de repetare a acestei analize o dată la 2 ani după vârsta de 50 ani.

Colonoscopia și sigmoidoscopia flexibilă sunt metodele de screening care ar trebui repetate o dată la 10 ani după vârsta de 50 ani.

La colonoscopie se pot îndepărta și polipii de colon dacă aceștia există.

Ghidurile americane recomandă supravegherea cu test FIT sau colonoscopie încă de la vârsta de 45 ani.

Citește mai departe…

Cancer de colon: simptome care te avertizează
Polipii pe colon: când este risc de cancer?
Colonoscopia: când este indicată și cum te pregătești?
Prebiotice naturale: 8 alimente cu efect antitumoral
Analize de screening pentru bărbați

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.